Centenarul Nicolae Steinhardt
Academia Romana i-a dedicat miercuri, 4 iulie 2012, părintelui Nicolae Steinhardt o sesiune de comunicări ştiinţifice cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naştere.
Articol de Cristian Curte, 04 Iulie 2012, 21:01
La Sesiunea de la Academia Română au participat savanţi, dar şi prieteni ai lui Nicolae Steinhardt, monahul de la Rohia (n. 29 iulie 1912 - d. 30 martie 1989).
Smeritul călugăr din Maramureş a fost totdată un mare om de cultură, un scriitor al cărui principal volum, „Jurnalul Fericirii”, s-a vândut până acum în peste 500 000 de exemplare.
Nicolae Steinhardt a fost şi un călugăr împlinit care a vieţuit mai bine de un deceniu în mânăstirea Rohia din Maramureş într-o discreţie şi o umilinţă desăvârşite.
A fost şi un deţinut politic care a mers la închisoare de bună voie, doar ca să nu-şi toarne prietenii şi, nu în ultimul rând, a fost un evreu îndragostit la nebunie de Iisus Hristos, fapt pentru care a primit botezul ortodox în închisoarea Jilava în anul 1960.
A trăit parcă zeci de vieţi într-una singură. Ce le uneşte? Cine a fost până la urmă Nicolae Steinhardt? Doctorul în drept, deţinutul politic, scriitorul cu mare priză la public, monahul de la Rohia?
Ascultă emsiunea Actualitatea credinţei din 4 iulie 2012 care încearcă să răspundă la aceste întrebări: