Cathedral Plaza, expropriat pentru cauză de utilitate publică?
Arhiepiscopia Romano Catolică de Bucureşti vrea ca imobilul Cathedral Plaza să fie expropriat pentru cauză de utilitate publică.
Articol de Remus Rădulescu, 27 Iulie 2009, 14:58
Decizia Curţii de Apel Ploieşti de a permite continuarea lucrărilor la imobilul de 19 etaje de lângă Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti „se bazează pe interpretarea abuzivă a legilor şi pe neluarea în considerare a probelor de la dosar”, a afirmat Arhiepiscopul Ioan Robu într-o conferinţă de presă. Arhiepiscopia va apela de aceea la calea extraordinară de atac cerând instanţei de la Ploieşti revizuirea deciziei din 25 iunie 2009 şi va face o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva celor trei judecători de la Ploieşti.
Pe lângă calea în instanţă, Arhiepiscopul Ioan Robu are în vedere şi o iniţiativă legislativă de trecere a imobilului Cathedral Plaza din domeniul privat în domeniul public. Pentru aceasta s-a asociat cu fostul senator Marius Marinescu, actual membru PRM, care a iniţiat în octombrie 2008 în Senatul României un proiect de expropriere a terenului şi construcţiei de lângă Catedrala Sf Iosif. Marius Marinescu a spus că are sprijinul unor parlamentari pentru reintroducerea în dezbatere publică a proiectului său.
Arhiepiscopul Ioan Robu a precizat că asocierea cu Marius Marinescu „nu este o asociere politică cu un partid ci acceptarea unui sprijin în condiţiile în care Arhiepiscopia nu a fost susţinută de instituţii în demersurile sale de salvare a catedralei Sf Iosif.”
Arhiepiscopia a înaintat un memoriu şi Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului. Naţional prin care cere retragerea avizelor date în 2001 şi 2005. Ministerul a numit o comisie de jurişti care să analizeze documentele şi va da un raspuns în 30 de zile.
Patriarhia Română şi-a reafirmat solidaritatea cu Arhiepiscopia Romano Catolică de Bucureşti şi speră într-o soluţie „prin care acest sfânt locaş, care aparţine patrimoniului religios şi cultural al capitalei României, să nu fie în nici un fel afectat.” Patriarhia consideră , într-un comunicat de presă, că „niciun locaş de cult nu trebuie să fie agresat de construcţii noi care îi diminuează vizibilitatea şi îi pun în pericol siguranţa în caz de cutremur, incendiu sau avarie. Demnitatea unui popor este mai de preţ decât profitul material imediat obţinut prin degradarea valorilor spirituale şi simbolice.”
Litigiul în instanţă dintre Arhiepiscopia Romano Catolică de Bucureşti şi dezvoltatorul Millenium Building durează din 2006, de când Primăria Sectorului 1 a emis autorizaţia de construcţie pentru o clădire de birouri cu 4 etaje la subsol şi 19 etaje la suprafaţă (75 m înălţime). Arhiepiscopia a contestat legalitatea autorizaţiei, spunând că, fiind vorba de un monument istoric, nu primăria de sector era în drept să autorizeze, ci Primăria Generală. Acesta a şi fost motivul pentru care Tribunalul Dâmboviţa a anulat autorizaţia în ianuarie 2009. În momentul de faţă, în urma deciziei Curţii de Apel Ploieşti din 25 iunie 2009, care a validat autorizaţia, constructorul poate să-şi continue lucrările întrerupte pe durata procesului pentru mai bine de doi ani.