Cathedral Plaza construită ilegal
Arhiepiscopul Ioan Robu aşteaptă aplicarea deciziei irevocabile a Curţii de Apel Suceava prin care autorizaţia de construcţie a Cathedral Plaza a fost declarată ilegală.
Articol de Remus Rădulescu, 12 Iulie 2011, 20:42
Soarta imobilului de 19 etaje ridicat lângă Catedrala romano catolică Sfântul Iosif din Bucureşti este incertă în urma deciziei definitive şi irevocabile a instanţei care i-a anulat autorizaţia de construcţie.
Motivul anulării a fost acela că autorizaţia de construcţie a fost emisă de insituţia neabilitată, adică Primăria sectorului 1. Legea spune că în cazul construcţiilor din preajma monumentelor istorice, autorizaţia trebuie să fie acordată de Primăria Generală.
Arhiepiscopia Romano Catolică cere demolarea clădirii. În schimb, proprietarul imobilului, Willbrook International, o consideră în continuare o investiţie profitabilă.
Arhipiscopul Ioan Robu i-a cerut Primarului General al Capitalei să dispună demontarea clădirii de lângă catedrală. "A venit timpul să fie luate măsuri ferme şi concrete pentru eliminarea din peisajul centrului Capitalei a blocului turn ilegal construit de Millennium Building Development SRL, lăsând la o parte interesele politice şi de strategie electorală şi punând în faţă interesele naţionale privind patrimoniul cultural, parte a celui european." a declarat Arhiepiscopul Ioan Robu într-o conferinţă de presă.
Willbrook International, proprietarul clădirii de lânga Cathedrala Sfântul Iosif , consideră că anularea autorizaţiei de construcţie este tardivă şi nu mai poate avea efect asupra clădirii care este deja obiectul unei tranzacţii ce valorează 70 milioane de euro.
"La terminarea lucrărilor, s-a semnat un proces verbal de recepţie a clădirii, moment în care autorizaţia de construcţie şi-a încetat efectele... Intabularea clădirii înseamnă că ea este terminată şi că funcţionează", spune Daiana Voicu. Ea mai precizează că sunt deja încheiate contracte de închiriere, iar unii clienţi îşi organizează mutarea.
Daiana Voicu, directoarea generală a Willbrook international a declarat pentru Radio România Actualităţi că, în opinia sa, situaţia clădirii nu mai poate fi schimbată, devreme ce s-a reuşit intabularea şi trecerea pe rol a imobilului.
Willbrook International urmează să plătească impozit pe clădire 500 000 de euro pe an la bugetul Primăriei Sectorului 1, a precizat Daiana Voicu. Willbrook International a semnat deja un precontract cu un fond de investiţii britanic pentru cumpărarea Cathedral Plaza, tranzacţie ce valorează 70 de milioane de euro.
Daiana Voicu, reprezentantul Wilbrook International, crede că până la sfârşitul anului transferul de proprietate va fi realizat.
Istoria conflictului în justiţie
Conflictul în justiţie dintre Arhiepiscopie şi Millennium Buiding durează de 5 ani, de când Primăria Sectorului 1 a emis autorizaţia de construcţie pentru o clădire de 75 de metri înălţime la doar 8 metri distanţă de Catedrala Sfântul Iosif.
Arhiepiscopia a atacat în instanţă autorizaţia de construcţie în 2006. După mai multe strămutări ale procesului, Tribunalul Dâmboviţa a dat dreptate Arhiepiscopiei, declarând nulă autorizaţia, întrucât, fiind vorba de vecinătatea cu un monument istoric (Catedrala Sfântul Iosif), instituţia abilitată să autorizeze construcţia nu era Primăria de sector, ci Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Decizia Tribunalului Dâmboviţa a fost atacată de Millenium Building cu recurs la Curtea de Apel din Ploieşti, unde autorizaţia a fost declarată irevocabil legală.
Decizia fiind irevocabilă, Arhiepiscopiei nu i-a mai rămas decât să apeleze la o cale extraordinară de atac, adică cererea de revizuire a deciziei Instanţei de la Ploieşti.
Cererea s-a judecat la Suceava, iar decizia a fost revizuită printr-o hotărâre irevocabilă, ceea ce îmnseamnă că rămâne valabilă decizia Tribunalului Dâmboviţa care a declarat autorizaţia de construcţie ilegală.
La rândul lor Millenium Building şi Primăria sectorului 1 au cerut revizuirea sentinţei revizuite, dar Curtea de Apel Suceava nu le-a dat câştig de cauză, ultima cerere fiind respinsă definitiv şi irevocabil la 11 iulie 2011.
În paralel cu procesul, construcţia clădirii de birouri a continuat, astfel încât, astăzi ea este aproape de finalizare.