Buna Vestire - sărbătoarea unei ştiri de mare audienţă
Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc la 25 martie Buna Vestire, o zi închinată Maicii Domnului.
Articol de Remus Rădulescu, 25 Martie 2011, 00:00
Ştirile care prezintă aspecte negative sau de conflict – o ştiu toţi jurnaliştii – iscă un mai mare interes decât ştirile bune, frumoase.
Asta se întâmplă în vremurile noastre mediatice. Acum 2000 de ani, când mijloacele de comunicare electronice nici măcar nu erau visate, o ştire bună a făcut cea mai mare audienţă.
Informaţia venea nu printr-un comunicat de presă, ci printr-un înger. O fecioară a primit o veste pe care mulţi o aşteptau – se va naşte un Mântuitor pentru răul lumii.
Buna Vestire este sărbătoarea primirii acestei ştiri. Mesagerul divin, îngerul Gavriil, i-a spus Fecioarei Maria că "a aflat har la Dumnezeu" şi că-l va zămisli şi-l va naşte pe Iisus – "Fiul Celui Preaînalt" (Luca I, 26-38).
Această veste, care s-a împlinit peste 9 luni a schimbat o lume. Miliarde de oameni de-a lungul timpului au auzit-o şi s-au numit creştini cu numele celui zămislit în mod miraculos dintr-o Fecioară şi de la Duhul Sfânt.
Buna Vestire – Evanghelia în limba greacă – n-a creat doar audienţă, ci a creat şi sfinţi. Primul ei receptor a fost o sfântă: Fecioara Maria. După ea toţi cei pentru care voia lui Dumnezeu a contat mai mult decât propria părere sau propria convingere.
Sfânta Fecioară şi-a arătat totuşi reticenţa la auzul veştii îngerului: „Cum să fie posibil să nasc, devreme ce nu ştiu de bărbat?” Nedumerirea nu s-a transformat însă în refuz.
Ultimul cuvânt al Sfintei Maria a fost "amin": "aşa să fie", "cum voieşti tu". Pe acest "amin" rostit de om se construieşte de fapt relaţia cu Dumnezeu.
El nu dă buzna, bate la uşă. Intră doar când i se deschide. În lumea noastră a oamenilor, Dumnezeu a intrat la Buna Vestire şi de atunci lumea a fost altfel.
Bunavestire cade întotdeauna în timpul Postului Mare. Pentru a fi, ca orice sărbătoare, prilej de bucurie, Biserica dezleagă la peşte şi la vin la 25 martie pentru cei care ţin Postul Paştilor.