Buna vestire
Creştinii sărbătoresc la 25 martie momentul zămislirii lui Iisus Hristos, o zi în care, conform tradiţiei răsăritene, este dezlegare la peşte şi vin petru cei care ţin Postul Mare.
Articol de Remus Rădulescu, 25 Martie 2015, 01:43
Buna vestire este momentul conceperii lui Iisus Hristos în mod miraculos într-o fecioară din Nazaret, sărbătoarea întâlnirii dintre voinţa lui Dumnezeu şi voinţa omului.
Cele două s-au întâlnit într-o Fecioară, acum mai bine de 2000 de ani, şi de atunci istoria omului poartă amprenta creştină.
Dumnezeu a vrut să coboare în lumea omului, pentru a-l ridica pe om la nivelul Lui. Omul căzuse, se afundase în rău, şi se depărtase mult de rostul cu care fusese creat – adică participarea la viaţa lui Dumnezeu în veşnicie.
Dar, pentru ca Dumnezeu să vină în lumea oamenilor, avea nevoie de acceptul omului, întrucât El îi respectă libertatea. Şi acel accept a venit de la Fecioara Maria, o tânără de 16 ani logodită cu tâmplarul Iosif.
Conform Evangheliei după Luca, vestea că Dumnezeu a ales-o ca şi poartă de intrare în lume, i-a dat-o Fecioarei îngerul Gavriil. El i-a spus că va rămâne însărcinată şi va naşte un Fiu pe care-l va numi Iisus.
Maria a reacţionat cu nedumerire, cu uimire. Cum să fie posibil devreme ce ea este fecioară: nu ştie ce înseamnă relaţia trupească cu un bărbat.
Şi atunci îngerul Gavriil i-a vestit minunea: puterea lui Dumnezeu va face ca o fecioară să poate să nască. Şi cel ce se va naşte aşa, va fi Fiul lui Dumnezeu.
Răspunsul Mariei este al celui ce crede că la Dumnezeu toate sunt cu putinţă: "Fie mie după cuvântul tău!" (Luca 1, 38) Într-un cuvânt: "Amin", adică "aşa să fie!" Pe acest "amin" se întemeiază lumea creştină
Teologia creştină consideră această minune începutul mântuirii omului, iar răspunsul Fecioarei Maria este raţiunea de a fi a omului credincios care pune mai presus voia lui Dumnezeu decât propria dorinţă.
Buna vestire cade întotdeauna în timpul Postului Mare, dar Biserica dezleagă în această zi la peşte şi la vin pentru cei ce ţin postul.