Biserica spune NU fertilizării in vitro
Bisericile Ortodoxă şi Catolică recomandă cuplurilor care au probleme de infertilitate să apeleze la soluţia adopţiei, care nu prezintă niciun risc etic.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 07 Aprilie 2011, 12:38
Ministerul Sănătăţii va demara de la 1 iunie 2011 un program de fertilizare in vitro (FIV) şi embriotransfer de care vor beneficia în mod gratuit aproximativ 800 de cupluri.
Pentru multe cupluri afectate de infertilitate, FIV este ultima şansă de a avea copii.
Metoda este, însă, contestată atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Catolică. Motivul principal al opoziţiei este legat de statutul embrionului uman. Bisericile nu sunt de acord cu distrugerea embrionilor rezultaţi în plus prin metoda FIV, sau cu avortarea lor provocată.
Ascultă argumentele Bisericii împotriva FIV în emisiunea Actualitatea credinţei din 4 aprilie 2011:
Preotul ortodox Vasile Răducă, profesor de Morală şi Bioetică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, afirmă că prin metoda FIV mai întâi se periclitează sănătatea femeii, care este supusă unui tratament hormonal intens.
Apoi, din punctul de vedere al moralei creştine, viaţa umana apare în momentul în care cele două celule (spermatozoidul şi ovulul) se unesc. În cazul FIV, această unire are loc în afara corpului uman şi rezultă mai mulţi embrioni. Dintre aceştia doar câţiva sunt implantaţi în uter. "Prin urmare, spune părintele Răducă, selecţia embrionară presupune eliminarea voită a embrionilor, cu alte cuvinte uciderea unor viitori prunci."
În practica medicală de până acum, embrionii rămaşi în urma procedurii FIV, sunt criogenaţi, distruşi sau folosiţi pentru unele experienţe medicale.
Preotul catolic Emil Moraru de la Institutul de teologie catolică din Bucureşti afirmă că, din perspectiva moralei creştine, "copilul are dreptul să se nască într-o familie, prin actul conjugal al soţilor, şi nu în laborator."
Biserica acceptă noile tehnici medicale de tratare a infertilităţii, însă acestea "trebuie evaluate sub aspect moral.Nu tot ce este permis din punct de vedere tehnic, este justificabil şi etic", spune părintele Moraru.
Soluţia pe care Bisericile Ortodoxă şi Catolică o recomadă familiilor care au probleme de infertilitate şi care îşi doresc copii, este adopţia.