Biserica românească din Paris revine sub jurisdicţia Patriarhiei Române
Decizia a fost luata dupa ce patriarhul Daniel a recunoscut rolul comunitatii pariziene de critic al regimului comunist.
Articol de Remus Rădulescu, 15 Iulie 2009, 13:52
Biserica de pe strada Jean de Beauvais din Paris - aşa este cunoscută biserica Parohiei româneşti din capitala Franţei. De la amvonul ei, inainte de 1989 era criticată ierarhia ortodoxă din ţară pentru obedienţa faţă de regimul comunist care se instalase în România. Astăzi insa enoriaşii au hotărât să revină sub jurisdicţia Patriarhiei Române.
Preotul paroh Constantin Târziu spune că Prea Fericitul Daniel e primul patriarh al BOR care a trimis o epistolă acestei comunităţi în care ar fi recunoscut lupta anticomunistă în această comunitate şi a cerut iertare în numele înaintaşilor pentru ceea ce nu s-a putut face bine acasă. Constantin Târziu afirma:"chiar dacă noi am mărturisit puternic preaplecarea capului ierarhiei româneşti în faţa acestui balaur demonic care era comunismul, noi nu i-am judecat, ci i-am mărturisit". "Sigur că şi Patriarhul Teoctist putea să o facă în 1991, şi cu siguranţă că, dacă se făcea, revenirea se petrecea mai curând", a mai spus Constantin Târziu.
Patriarhul Daniel a ridicat Biserica de pe strada Jean de Beauvais din Paris la rang de catedrală mitropolitană pentru Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale. El spune ca este o bucurie deosebită de a fi primiţi în această biserică-simbol a neamului românesc, care de-a lungul timpului a mărturisit credinţa ortodoxă în Europa Occidentală. "Foarte mulţi români au fost primiţi aici cu multă ospitalitate, iar Franţa le-a permis să-şi dezvolte talentele şi să contribuie la cultura acestei ţări şi la cultura europeană în general".
Cu arce gotice şi vitralii multicolore, biserica Parohiei româneşti din capitala Franţei este una dintre cele mai vechi din Paris. Datează din 1347. Românii ortodocşi şi-au legat destinul credinţei de acest sfânt locaş din 1882, atunci când regele Carol I-a cumpărat ca loc de închinare pentru studenţii români aflaţi la Paris. Ea a devenit locul de întâlnire al românilor, dar şi un simbol al unei Românii libere în exil, pe vremea comunismului. În stranele bisericii de la Jean de Beauvais au stat Mircea Eliade, George Enescu, Eugen Ionescu, Emil Cioran. Constantin Brâncuşi a fost o vreme cântăreţ la această biserică. Din 1946, Parohia românească din Paris s-a rupt de Patriarhia Română din raţiuni politice şi a trecut sub juridicţia Episcopiei Ortodoxe Române Independente din America.
Relatare din emisiunea Lumina Credinţei, difuzata în fiecare duminică la Radio România Actualităţi, la ora 10.05.