Biserica Ortodoxă Română - Patriarhie de 85 de ani
Cei 85 de ani au fost marcaţi la Patriarhia Română printr-o şedinţă solemnă şi o slujbă de mulţumire
Articol de Remus Rădulescu, 04 Februarie 2010, 14:37
Patriarhul Daniel al BOR a oficiat cu ocazia aniversării o slujbă de Te Deum în Catedrala Patriarhală şi o slujbă de pomenire a celor 5 patriarhi trecuţi la cele veşnice: Miron Cristea (1925-1939), Nicodim Munteanu (1939-1948), Iustinian Marina (1948-1977), Iustin Moisescu (1977-1986) şi Teoctist Arăpaşu (1986-2007)
La 4 februarie 1925, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât să fie înfiinţată Patriarhia Română. Hotărârea venea după realizatea Marii Uniri din 1918, care a presupus şi unificarea structurilor bisericeşti.
Biserica Ortodoxă Română avea 18 eparhii care păstoreau aproximativ 14 milioane de credincioşi, situând prin aceste cifre, România ca a doua ţară ortodoxă din lume, după Rusia. Biserica era condusă de un sinod avându-l ca preşedinte pe Mitropolitul Primat al Ungrovlahiei.
Ideea înfiinţării Patriarhiei fusese avansată pentru prima dată încă din 1919, când, în cadrul Congresului preoţimii transilvănene, desfăşurat la Sibiu în luna martie 1919, protopopul Gheorghe Ciuhandu de la Arad a prezentat, un referat referat în care afirma că: „După canonul 34 apostolic, se cuvine ca toţi ierarhii noştri să recunoască pe unul dintre ei drept protos. Odată ajunşi la unitatea politică şi ierarhică bisericească, avem dreptul să ne gândim şi la înfiinţarea demnităţii de patriarh ortodox român“.
Ulterior a fost elaborat noul statut de organizare a Bisericii Ortodoxe Române, iar în 1924 a fost înaintată Sinodului propunerea venită din partea ierarhilor moldoveni ca „Mitropolia Ungrovlahiei (sau a Munteniei) cu scaunul mitropolitan din Bucureşti să fie ridicată la rangul de Patriarhie, iar mitropolitul Ungrovlahiei şi Primat al României, care de drept e şi Preşedinte al Sfântului nostru Sinod, să poarte titlul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Naţionale Române (cu reşedinţa la Bucureşti)“. Propunerea a fost discutată în Sinod şi adoptată la 4 februaire 1925.
Înfiinţarea Patriarhiei Române a fost primită, apoi de cele două Camere parlamentare şi a fost promulgată de regele Ferdinand I la 23 februarie 1925.
Decizia Sinodului şi a Statului Român a fost acceptată şi de Patriarhia Ecumenică în iulie 1925, iar la 1 noiembrie a fost înscăunat Mitropolitul Primat Miron Cristea ca primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhia Română este a 7-a Patriarhie Ortodoxă, după Patriarhiile Apostolice (Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim), Patriarhia Moscovei şi Patriarhia Sârbă.