Biserica împotriva prostituţiei şi drogurilor uşoare
Argumentele morale şi sociologice împotriva dezincriminării prostituţiei şi drogurilor uşoare.
Articol de Remus Rădulescu, 25 Septembrie 2009, 13:10
Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Romano Catolică de Bucureşti nu sunt de acord cu concluziile Raportului Riscuri şi inechităţi sociale în România întocmit de o Comisie Prezidenţială, concluzii care sugerează că în România ar trebui dezincriminate prostituţia şi drogurile uşoare.
Argumentele Bisericii se întemeiază pe demnitatea persoanei şi a familiei. Patriarhia Română consideră că „legalizarea prostituţiei va agrava problema sub forma unei sclavii motivate financiar, care intensifică degradarea morală a societăţii, proliferarea diferitelor boli şi creşterea numărului divorţurilor, iar femeilor prinse în această sclavie li se afectează iremediabil sănătatea psihică şi fizică, precum şi demnitatea socială” se precizează într-un comunicat al Patriarhiei Române.
Raportul Comisiei Prezidenţiale Pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice afirmă că sexul comercial presupune riscuri sociale precum: bolile transmisibile sexual (inclusiv HIV), abandonul copiilor la naştere, excluderea socială a practicantelor inclusiv de la serviciile sociale şi medicale. În consecinţă pentru controlul, prevenirea şi reducerea riscurile legate de practicarea sexului comercial, raportul propune „legalizarea sexului comercial şi nu a intermediarilor de servicii sexuale.”
Biserica Ortodoxă Română crede însă că „orice act normativ are menirea să apere demnitatea persoanei, instituţia familiei şi valorile vieţii sociale şi să nu ignore demnitatea persoanei, instituţia sacră a familiei şi moralitatea publică. Tocmai pentru aceste argumente, prostituţia este interzisă prin lege în multe ţări europene (Italia, Irlanda, Franţa, Luxemburg), dar şi în majoritatea statelor federale ale SUA.”
În cazul consumului de droguri, Raportul Comisiei prezidenţiale propune „dezincriminarea consumului (nu a traficului!) pentru a aduce la „suprafaţă” consumatorii”.
Raportul afirmă că „trebuie descurajat consumul de droguri dar cu difereneţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave”.
Patriarhia Română nu e de acord nici cu acest punct de vedere şi precizează în comunicatul de presă că o asemenea măsură ar încuraja şi mai mult consumul de droguri. Biserica Ortodoxă Română crede că „trebuie descurajat consumul de droguri sub orice formă, fiind necesară dezvoltarea serviciilor specializate de prevenţie şi tratament”.
Episcopul Cornel Damian, auxiliar al Arhiepiscopiei Romano Catolice de Bucureşti spune că „cele două propuneri dau dovadă de o viziune reducţionistă asupra persoanei umane.
Biserica Catolică consideră drept mari păcate atât prostituţia, care este o formă de sclavie modernă, cât şi consumul de droguri, care aduce daune foarte grave persoanei umane. De aceea, ne opunem recomandărilor cuprinse în raportul prezidenţial, considerând că acestea nu sunt o soluţie pentru stoparea acestor flageluri, care lovesc atât maturii, cât şi adolescenţii sau copiii, distrugând trupul, care, în viziunea creştină, este locuinţa Duhului Sfânt”, se precizează într-un comunicat al Arhiepiscopiei Romano Catolice de Bucureşti.
Prof.univ.dr. Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române „Dimitrie Gusti”, consideră că „sugestiile Comisiei prezidenţiale nu se întemeiază pe o cercetare profundă şi completă a fenomenului, pentru că atât studiile făcute de medici, cât şi cele făcute de psihologi arată că acolo unde s-a legalizat prostituţia riscurile de îmbolnăvire cu boli de provenienţă sexuală nu numai că se menţin, dar se şi înmulţesc.
Ilie Bădescu face parte din „Grupul de reflexie pentru protecţia familiei” care a făcut o analiză comparativă pe cinci ţări în care prostituţia este legalizată. Concluziile au fost următoarele:
–în toate ţările în care s-a legalizat prostituţia, riscul transmiterii bolilor de provenienţă sexuală, în special SIDA şi sifilis a crescut, nu a scăzut, în urma legalizării.
–în privinţa prostituţiei spontane, care se dezvoltă pe lângă instituţiile speciale (bordeluri), aceasta nu dispare, ci se menţine
–în prostituţie recrutarea se face la o vârstă timpurie, în instituţiile speciale media de vârstă de recrutare a prostituatelor este de 13 ani
–argumente sociologice şi economice arată că peste tot unde apar astfel de centre de prostituţie scad afacerile imobiliare
În privinţa dezincriminării consumului de droguri uşoare prof. univ.dr. Ilie Bădescu spune că „specialiştii sunt foarte răspicaţi, toate tipurile de droguri dezvoltă dependenţe faţă de ele care, în ultima instanţă, conduc la o profundă criză a personalităţii”.