Anglicanii pot să treacă la catolicism
Se pot converti şi sluji ca preoţi şi preoţii anglicani căsătoriţi
Articol de Remus Rădulescu, 10 Noiembrie 2009, 11:31
Vaticanul a publicat Constituţia Apostolică ce va permite convertirea colectivă la catolicism a anglicanilor dezamăgiţi de evoluţiile recente din Biserica lor.
Constiuţia apostolică semnată de papa Benedict al XVI-lea şi datată 4 noiembrie 2009, instituie o „structurã canonicã” specificã, pentru „a răspunde numeroaselor cereri adresate Sfântului Scaun de grupuri de preoţi şi de credincioşi anglicani din diferite părţi ale lumii”. Aceşti creştini nu sunt de acord cu tendinţa dominantă din Biserica Anglicană de a accepta hirotonirea femeilor, accesul la episcopat al preoţilor homosexuali, precum şi binecuvântarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.
Canonul promulgat de Vatican reglementează condiţiile în care poate avea loc convertirea credincioşilor anglicani. Potrivit textului, celibatul preoţilor va trebui respectat, însă, convertirea preoţilor deja căsătoriţi va fi examinată caz cu caz. Un comunicat al Vaticanului precizează că „acceptarea unor clerici căsătoriţi din rândul foştilor preoţi anglicani, nu înseamnă că e vorba de o vreo schimbare în disciplina Bisericii în ceea ce priveşte celibatul preoţesc.”
În Biserica Romano Catolică, accesul la preoţie îl au doar bărbaţii care îşi asumă celibatul pe viaţă. Doar în ramura de tradiţie orientală, greco catolică, sunt acceptaţi şi preoţi căsătoriţi.
Constituţia apostolică „Anglicanorum coetibus” (Despre grupurile anglicanilor) prevede ca anglicanii care vor să treacă la catolicism să îşi manifeste în scris dorinţa de a fi primiţi în Biserica catolică şi să adere la catehismul acesteia. Ei vor putea oficia slujbele după cărţile litugice specifice tradiţiei anglicane.
Anglicanii convertiţi vor fi grupaţi în „dioceze specifice” numite Ordinariate, instituite dupã consultarea Conferinţelor episcopale din ţările respective. Dioceza convertiţilor din anglicanism este condusă de de un „Ordinar” care poate fi episcop sau preot. Acest ordinar va face parte din Conferinţa episcopilor din regiunea respectivă. El poate propune papei spre hirotonire şi persoane căsătorite „după un proces de discernământ bazat pe criterii obiective şi pe necesităţile Ordinariatului”, după cum precizează „Normele complementare” care însoţesc Constituţia Apostolică.
Episcopii anglicani căsătoriţi care vor să treacă la catolicism nu pot să-şi continue slujirea episcopală, dar pot fi hirotoniţi preoţi.
Vaticanul a estimat că 20-30 de episcopi şi câteva sute de persoane din Biserica Anglicană ar putea reveni la Biserica Romei.
Biserica Anglicană s-a născut în secolul al 16-lea în timpul Reformei Protestante, din motive politice. Regele Angliei, Henric al VIII (1491-1547), a ieşit de sub ascultarea Bisericii Romei, întrucât papa Clement al VII-lea (1523-1534) a refuzat să declare nulă căsătoria regelui cu Ecaterina de Aragon. Henric al VIII-lea voia să divorţeze de Ecaterina pentru a se căsători cu Ana Boleyn, o doamnă de la curte. Regele a pregătit hirotonirea lui Thomas Cranmer ca Arhiepiscop de Canterbury, care a pus bazele emancipării Bisericii Angliei faţă de Roma, prin introducerea limbii engleze în liturghia anglicană şi prin traducerea Bibliei în engleză.