Ajunul Crăciunului - ziua pregătirilor
Ajunul Crăciunului este ultima zi de post înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului, iar unii creştini ajunează în această zi, adică nu mănâncă nimic până la apusul soarelui.
Articol de Remus Rădulescu, 24 Decembrie 2010, 09:22
Este Ajunul Crăciunului şi toţi ne pregătim de sărbătoare. Pregătirile diferă în funcţie de ceea ce vrem să sărbătorim de Crăciun.
Unii dintre noi sărbătoresc reunirea familiei în jurul unei mese bogate, aşa că pregătirile se concentrează în jurul bucatelor. Finii mai caută încă un cadou, poate, pentru vizita tradiţională pe care o au de făcut naşilor în ziua Crăciunului; naşii se îngrijesc desigur de ceea ce vor pune pe masă.
Părinţii, prea ocupaţi până acum, colindă magazinele pentru daruri cu care să umple sacul lui Moş Crăciun.
Alţii se îndeletnicesc cu un alt fel de pregătire. Ajunează, se spovedesc, se împacă cu cei din jur.
Ei se pregătesc de sărbătoarea Naşterii Domnului când ştiu că Dumnezeu vine mai aproape de oameni, se face ca ei. Acestei coborâri de sus se simt datori cu o apropiere. Iar omul se apropie de Dumnezeu curăţindu-se pe dinăuntru.
Renunţarea la orgoliu şi golirea de rele prin mărturisirea păcatelor la duhovnic, acesta-i modul de pregătire sufletească al celor care aleg să-şi petreacă prima parte din ziua de 25 decembrie în Biserică. Aleg aşa pentru că vor să se apropie de Dumnezeu prin împărtăşanie şi să se bucure pe deplin de sărbătoare.
Oricum ne-am pregăti, atmosfera generală este de nerăbdare şi de bucurie. Aşa reacţionăm când ni se face un dar.
Darul mic pe care-l vom găsi mâine lângă bradul de Crăciun e însă un simbol al unui dar mai mare. Ni l-a făcut Dumnezeu nouă oamenilor prin trimiterea Fiului Său să se nască în Betleem. Răspundem acestui dar, dăruind. Acesta-i Crăciunul, o sărbătoare a dăruirii.
În cursul nopţii, în mai multe zone din ţară, copiii au mers cu Moş Ajunul, cântând colinde şi strigând „Bună dimineaţa la Moş Ajun.”
Colindătorii îi simbolizează pe îngerii şi pe păstorii care au fost primii vestitori ai naşterii lui Iisus în ieslea din Bethleem.
În Ajunul Crăciunului, preoţii merg pe la casele oamenilor cu icoana Naşterii Domnului, vestind venirea lui Hristos în lume prin intonarea cântării specifice sărbătorii, numită tropar.