A începutul Postul Crăciunului
Credincioşii ortodocşi şi greco catolici au intrat la 15 noiembrie postul Crăciunului, perioada de pregătire pentru sărbătoarea Naşterii Domnului de la 25 decembrie.
Articol de Remus Rădulescu, 15 Noiembrie 2011, 07:21
Postul Crăciunului care ţine 40 de zile este al doilea post ca durată şi ca importanţă după cel de dinainte de Paşti.
În tradiţia creştină, postul este o practică religioasă bazată pe înfrânare, care are ca scop purificarea spirituală a credinciosului.
Postul de dinaintea sărbătorii Naşterii Domnului este modul prin care se arată recunoştinţa faţă de Dumnezeu care şi-a trimis Fiul să se nască printre oameni pentru a-i mântui.
Creştinii care ţin postul se abţin benevol de la alimentele de origine animală şi de la distracţii.
Omul are nevoie nu numai de acumulări. Pentru a se împlini spiritual are nevoie de renunţări. Ele trebuie să fie însă benevole şi nu impuse, nici de împrejurări nici de altceva.
Postul e o renunţare de bunăvoie la anumite pofte. Se începe cu pofta de mâncare şi se ajunge la reţinerea de la alte gesturi obişnuite şi nepăcătoase în sinea lor.
Dar prin renunţarea la ele, omul îşi exersează voinţa, devine mai stăpân pe sine. Nemâncând carne o perioadă se exersează răbdarea şi înfrânarea, calităţi care aduc satisfacţie atât înăuntru cât şi în afară.
În interior omul are satisfacţia că este mai puternic decât pofta, în afară devine mai răbdător şi mai îngăduitor cu ceilalţi. Asta numai dacă postul nu e un gest formal împlinit ca pe o regulă.
Motivaţia înfrânării trebuie să vină dinăuntru şi din gândul că e un gest minimal de mulţumire faţă de Dumnezeu.
Postul Crăciunului este din punct de vedere alimentar cel mai puţin aspru dintre toate posturile. În cele 40 de zile până la Crăciun sunt mai multe dezlegări la peşte şi la vin şi anume în fiecare sâmbătă şi duminică în intervalul 21 noiembrie-20 decembrie, şi în anumite sărbători din cursul săptămânii menţionate în calendarele creştine.