Vorbe cu stil: alimente care provoacă depresie
Rubrica "Vorbe cu stil", zilnic, de luni pana vineri, in emisinea "La minut", intre 14.30 si 14.45.
Articol de Arina Petrovici, 22 Ianuarie 2016, 09:43
Exista alimente care provoacă depresie.
Sunt, de fapt, acele alimente care inflamează organismul, mai ales când sunt consumate în exces.
Cel mai inflamator aliment este zahărul, urmat de alcool, prăjeli, grăsimi, carnea şi lactatele grase, precum şi îndulcitorii artificiali.
Conform unor studii recente, cea mai antiinflamatorie dietă este cea vegană, care scade cu 30% nivelul proteinei C reactive în două săptămâni, datorită calităţilor antiinflamatorii ale antioxidantilor din produsele vegetale.
Medicul nutritionist Cristian Panaite ne explică de ce trebuie să reducem cantitatea de produse animale din dietă: deoarece ele conţin endotoxine, care cresc inflamaţia organismului în câteva ore de la consumarea lor.
Ce efect au acestea asupra stării de spirit? Într-un studiu în care s-au injectat participanţilor endotoxine, în câteva ore, starea de inflamare a organismului a crescut mult, la fel şi sentimentele de tristeţe asociate cu depresia, precum şi sentimentele de ruptură socială faţă de ceilalţi.
Dacă reducem produsele de origine animală din dietă şi creştem consumul de vegetale bogate în antioxidanti - precum legumele si fructele -, prevenim şi tratăm stările de depresie. Mai mult, ca efect secundar, pierdem kilograme – fapt care ne va da o stare de bine, total opusă depresiei...
Sunt Arina Petrovici, iar până mâine vă las o vorbă cu stil de la marele gânditor iluminist Jean Jacques Rousseau: "Slăbiciunea unui organism slăbeşte mintea."