Supa de salvie
Îndulceşte firea oricui.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 18 Noiembrie 2009, 16:29
Salvia este cel mai puternic remediu împotriva gripei şi febrei, împotriva bolilor gurii, ale gâtului, ale stomacului şi ale abdomenului inferior.
Frunzele proaspete de salvie sunt o pastă de dinţi binefăcătoare dacă se freacă cu ele gingiile suferinde şi infectate, şi, în plus, parfumează respiraţia.
Gargara cu infuzie de salvie vindecă amigdalele inflamate şi rănile din interiorul gurii.
Ceaiul de salvie ţine sub ascultare hormonii şi nevrozele, mai ales ale doamnelor, cărora le uşurează fantastic trecerea spre mijlocul vieţii.
Ascute spiritul şi simţurile, sporeşte ţinerea de minte, inteligenţa şi înţelegerea şi îmblânzeşte şi îndulceşte firea oricui.
Veţi simţi această transfigurare mâncând o supă de salvie, tradiţională în Provenţa.
Se pune cam o duzină de frunze proaspete de salvie în doi litri de apă şi o frunză de dafin. Se fierbe un sfert de oră. Când e gata, în bolul aburind picuraţi ulei de măsline în care se desfată doi sau trei căţei de usturoi zdrobiţi, pătrunjel şi una din mirodeniile care se potrivesc cel mai bine cu ea: rozmarin, cimbru şi oregano.
Crutoanele înmuiate în zeama caldă de salvie vă mângâie cerul gurii şi deopotrivă stomacul.
Sunt de preferat cubuleţele de pâine uscată de voi înşivă, în săculeţul de in din cămară.