Raţiunea Gurmandă - Viitorul pare roz, dar cam dolofan
Sosul oltenesc de iaurt.
Articol de Florin Ionescu, 08 Octombrie 2009, 15:17
Obezitatea produce alarme de zi şi de noapte şi noi, romanii, nu vom face excepţie. În magazine este abundenţă de produse tentante, mass-media ne îndeamnă la consum, iar noi sîntem din naştere predispuşi la mîncatul excesiv...
E gena aceea simpatică şi petrecăreaţă...
Fără un efort de educaţie în chestiunea nutriţiei, fără campanii directe cu copiii, fără mişcare şi sport, nu există şanse în lupta cu tentaţiile alimentare. Viitorul pare roz ... dar cam dolofan.
Cum ar fi bine să evoluăm?
Ar fi bine să ne întoarcem la obiceiurile noastre "nerafinate", să consumăm produse româneşti care încă mai sînt naturale, să gătim acasă, să nu folosim semipreparate, să reînvăţăm să mîncăm ciorbă, să cumpărăm fructele şi legumele din piaţă de la producătorii autohtoni, să consumăm dulciuri doar la ocazii festive şi să reînvăţăm să ne aşezăm cu familia la masă de trei ori pe zi. Nu e simplu.
Cel mai simplu este un “Sos oltenesc de iaurt”
Adunaţi : 300 ml iaurt, 3 fire ceapă verde, 1 lingură muştar, 1 roşie coaptă, 1 tulpină praz, mărar, leuştean, pătrunjel cu generozitate, sare, piper.
Se rade prazul, se cojeşte roşia. Se freacă toate până se leagă. Se adaugă verdeaţa, tocată mărunt.
Rasolul, legumele, dar şi ochiurile se bucură de acest sos de vară şi de toamnă frumos colorat, frumos mirositor.