Raţiunea Gurmandă - Pui năduşiţi
Fast-food vs Slow-food.
Articol de Florin Ionescu, 07 Octombrie 2009, 13:18
Toate produsele fast-food au la bază principiul repede şi gustos, iar gustul bun vine din grăsimi. Sunt alimente extrem de concentrate în calorii, prăjite, de cele mai multe ori, iar calitatea principiilor nutritive prezente în ele este medie; în schimb gustul poate da dependenţă.
Principiul "slow-food" are la bază o preparare a alimentelor în condiţii foarte lente, astfel încât gustul şi aromele ingredientelor să se combine în mod armonios. Ar fi un fel de bucătărie a bunicilor noastre, în care totul era "bine" gătit, chiar pe durata câtorva ore bune.
Nici acest sistem nu este cel mai recomandat, calitatea şi valoarea nutritivă a alimentelor se păstrează cel mai bine dacă temperatura de gătit nu este foarte mare, iar timpul de preparare - cât mai scurt. Luăm ca exemplu bucătăria japoneză.
Noi putem prepara câteva pulpe superioare de pui, cu praz un gogoşar, câteva măsline şi pătrunjel verde (la final). Se perpelesc în trei minute la foc potrivit şi cu ulei de măsline şi câte puţin sos de soia şi oţet balsamic. Sub un capac mai năduşesc un minut, două.
... dar nu uitaţi nici vorbele scriitoarei Ernestine Ulmer: "Viaţa e nesigură. Începeţi cu desertul".