Raţiunea Gurmandă - Hreanul, prietenul "lighioanelor"
Mâncarea tradiţională românească abundă în grăsimi, fie că e vorba de carne de porc, fie că sunt preparate prăjite în ulei.
Articol de Florin Ionescu, 07 Octombrie 2009, 12:59
Carnea suntem obişnuiţi să o consumăm tocată (sarmale, chiftele, cârnaţi, mici etc), tocăniţele şi ciorbele noastre se prepară cu ceapă şi legume prăjite în ulei, şniţelul este şi el la mare căutare şi aperitivele constau mai ales din mezeluri bine împănate (salam, costiţă, ceafă).
Înainte făceam provizii pe care le ţineam în congelator, acum magazinele sunt pline de produse pe care le consumăm cu entuziasm, câteodată numai din pură curiozitate. Cred că românii au din păcate această tendinţă de a considera ospitalitatea şi bunăstarea ca fiind proporţionale cu cantitatea alimentelor de pe masă. Mâncăm extrem de mult, necontrolat, fără să ne intereseze întotdeauna calitatea produselor din farfurie. Nu e cel mai mare viciu! Asta ne dă şi farmec ... mai ales când ne întindem mesele cu ziua ... !
Pentru fastul mesei (mai ales rasol) faceţi "hreanul ardelenesc": trei linguri hrean ras, o jumătate de cană cu smântână, puţin oţet, o lingură cu miere, sare. Se serveşte imediat altfel îşi pierde vlaga. e prieten cu toate lighioanele pământului.