Pregătiri în Joia Mare # Clementina Tudor
Pregătirile pentru masa de Paşte încep în Joia Mare şi ţin 3 zile.
Articol de Lavinia Vasiliu, 28 Aprilie 2016, 13:38
Astăzi încep, oficial, pregătirile pentru masa de Paşte. În Joia Mare, femeile satelor ialomiţene înroşesc ouăle şi fac pasca pentru masa de Paşte.
Tradiţional, ouăle roşii se decorează cu modelul frunzelor de leuştean şi pătrunjel, iar pasca, garnisită cu brânză, se coace în cuptor.
Pasca se face dulce sau sărată, în funcţie de aluat. Femeile tinere preferă coca de cozonac, a aflat corespondentul nostru în Ialomiţa, Clementina Tudor.
Bătrânele satului spun că pasca se face cu aluat de pâine. Cu drojdie, frămânţi aluatul cu puţină apă minerală sau cu lapte. Laşi la crescut şi întinzi foaia pe tavă, pui un strat de brânză, apoi iar o foaie de cocă. Şi sare să pui, că fără sare nu e bună. O pui în tavă rotundă şi se face aşa frumoasă!
Din bucatele gătite azi, femeile dau de pomană sâmbătă, când merg la tămâiatul mormintelor.
Ritualul se păstrează cu sfinţenie în familiile în care mai trăiesc bătrâni şi este foarte apreciat de tinerii de azi, dornici de a afla şi practica obiceiurile de altă dată.