Poveşti de Valentine’s Day
Şi, deşi avem atât de românescul Dragobete, la 24 februarie, de ce să nu sărbătorim iubirea oricând?
Articol de Arina Petrovici, 12 Februarie 2016, 12:42
Vine week-end-ul şi, odată cu el, Valentine’s Day.
Şi, deşi avem atât de românescul Dragobete, la 24 februarie, de ce să nu sărbătorim iubirea oricând?
Eu aleg să vă spun poveşti. Sfântul Valentin a fost un preot din Roma care a fost trimis la închisoare, întrucât oficia în secret căsătorii pentru soldaţi.
Împăratul Claudius al II-lea le interzisese să se însoare pentru că nu mai mergeau la război.
În timp ce-şi aştepta execuţia, care a avut loc în 14 februarie 249 î.Hr., preotul i-ar fi trimis fiicei gardianului său, pe care anterior o vindecase, o scrisoare de rămas-bun, pe care a semnat-o cu “al tău Valentin”.
În Roma antică, între 13 şi 15 februarie, oamenii marcau Lupercalia – o sărbătoare pastoral, menită să alunge spiritele rele, să aducă sănătate şi fertilitate.
De fapt, aceasta ar fi precursoarea păgână a sărbătorii de Sfântul Valentin, ocrotitorul iubirii.
În secolul 14, scriitorul englez Geoffrey Chaucer face numeroase referiri la Valentine, în poemul său intitulat “Parlamentul păsărilor”.
Iar englezii, convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc “My Valentine”.
Pe la sfârşitul anilor 1800, a apărut prima cutie de bomboane de ciocolată decorată special pentru Ziua Îndrăgostiţilor, iar ideea i-a aparţinut fiului celebrului producător John Cadbury.
Închei cu o vorbă cu stil de la scriitorul şi filosoful indian Rabindranath Tagore: „Iubirea, ca şi lumina, nu rămâne ascunsă.”