Piureul de fasole
O prinţesă în straie de cenuşăreasă.
03 Martie 2010, 10:57
Piureul de fasole cere puţină răbdare, puţină osteneală, dar ce delicatesă !
Puneţi seara la înmuiat două ceşti de boabe într-un vas cu apă încălzită. Dimineaţa le puteţi foarte uşor scoate din coajă.
Puneţi-le la fiert în apă clocotită cu puţină sare şi, dacă-l doriţi mai bogat, sporiţi-l cu o jumătate de ţelină, o ceapă întreagă, doi morcovi şi un măr.
După o jumătate de oră stingeţi focul, scufundaţi înăuntru trei frunze de dafin, o crenguţă de busuioc, una de cimbru şi vreo două de tarhon şi lăsaţi fiertura să se reculeagă, sub capac, încă o jumătate de oră.
Mixaţi apoi boabele, după ce scoateţi crenguţele, cu zeama care le-a mai rămas.
Această cremă mătăsoasă, se pare, şi-a găsit perechea ideală în orez. Tot ce se poate, dar încercaţi-o cu arpacaş şi cu sos de ceapă şi praz crud, cu sfeclă crudă rasă, cu castraveţi sau varză murată, cu salată de morcovi, ţelină, pătrunjel şi păstârnac sau cu salată de spanac proaspăt.
Neapărat cu usturoi, pătrunjel verde şi ulei de măsline sau de nucă.
E bine să presăraţi şi puţin cimbru, busuioc, chimen şi oregano, ca unele ce sunt ierburi cu darul bine-mistuirii. Atenţie, un bol pe zi este de ajuns.
Cât despre păstăi, fierb excelent la aburi. Să le cumpăraţi doar fără aţe.
Sunt nespus de delicate şi delicioase scăldate în sosuri de usturoi şi pătrunjel verde, de busuioc şi mentă, de cimbru sau de maghiran.