Pătrunjelul
Pătrunjelul este desfătarea desfătărilor şi leacul leacurilor.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 06 Mai 2010, 11:36
În româneşte pătrunjel vine din latinescul petroselinum, care, la rândul lui, este un împrumut din greaca veche: πετρο-σέλινον - petroselinon, adică ţelină de piatră, sălbatică.
În ciuda numelui, e atotvindecător, atotdesfătător şi atotsăţios.
Are de patru ori mai multă vitamină C decât portocala şi varza şi mai mult fier decât spanacul, iar o legătură de patrunjel are mai multe proteine decât au două ouă la un loc.
Mai mult, pătrunjelul este alimentul înzestrat cu cel mai mult bor şi fluor dintre toate, ceea ce înseamnnă că mâncându-l în fiecare zi ne vom păstra dinţii şi oasele puternice.
O simplă salată din frunze pătrunjel, mâncată timp de două săptămâni, vă salvează viaţa, pentru că pătrunjelul are darul de a curăţa, de a regenera, de a vindeca şi de a însănătoşi totul în trupul nostru, până la ultima celulă. Totul!
Tăiaţi mărunt o legăturică de pătrunjel şi amestecaţi-o cu ulei de măsline presat la rece, nerafinat, o legătură de usturoi verde, zeamă de lămâie şi seminţe de susan zdrobite în piuliţă magică sau măcinate în râşniţa de cafea.
Practicanţii bucătăriei terapeutice spun că pătrunjelul, pe lângă faptul că te înzdrăveneşte, îţi dezmiardă cerul gurii până la extaz ...
- ... în pasta de caş de capră, de brânză de vaci sau de urdă, cu usturoi şi ceapă verde, păpădie şi mentă ...
- ... în sosul de iaurt de casă cu ulei de măsline, mentă şi leuştean ...
- ... în salatele de spanac, de măcriş, de păpădie, de lobodă şi ştevie, cu pastă de nucă sau de susan.
De fapt, pătrunjelul preface tot ce atinge într-o desfătare totală.
Un mic amănunt: peştera zeiţei Calipso, din Odiseea, era înconjurată de livezi de toporaşi şi …pătrunjel. Să fie vreo legătură între pătrunjel şi sporirea bărbăţiei ?