Pâinea cu mirodenii
Făină, drojdie, apă şi sare sunt cele patru elemente magice ale pâinii, alimentul alimentelor.
30 Decembrie 2009, 14:34
Nu întâmplător, în rugăciunea Tatăl Nostru, pâinea este numită „cea spre fiinţă” , adică cea esenţială, prin care fiinţăm şi existăm ... în trup şi în spirit.
Nu întâmplător companie însemna în latină : prietenii cu care îţi împarţi pâinea.
Pâinea poate avea multe forme: rotundă, în formă de cozonac, în formă de suveică. Poate fi mare, cât roata, sau poate fi făcută în formă de chifle, cornuri, turtiţe, fiindcă aluatul, ca şi sufletul, poate fi modelat în multe feluri.
Pâinea rotundă şi mare este semnul bogăţiei şi al bunăstrării unei familii, pe care o simbolizează în strânsa, solidara şi indestructibila ei unitate.
De aceea, v-am sfătui să aveţi pe masa de Anul Nou o pâine mare şi rotundă, ca un soare, din care să vă împărtăşiţi toţi, cu respect şi recunoştinţă.
Odată, pentru că este o hrană atotbinefăcătoare şi apoi pentru ceea ce simbolizează: prosperitate, rodnicie, împlinire, realizare, unitate, solidaritate, însoţire şi desăvârşire.
Nu uitaţi că pâinea creşte ajutată de un duh al ei, dospitura sau levura – sufletul pâinii.
Gândiţi-vă că aşa cum dospitura sau drojdia de bere, însufleţeşte pâinea, tot aşa pâinea vă însufleţeşte pe voi.
Sugestii pentru noaptea de Anul Nou:
- pâine mănăstrirească: 1 kg. de făină proaspăt măcinată, integrală ar fi minunat,1 linguriţă de sare,1 linguriţă de miere, câteva cuişoare pisate, 5 0 de grame de drojdie de bere, 3 linguriţe de susan, câteva nuci şi 3 linguri de ulei de măsline.
Amestecaţi-le pe toate împreună cu apă caldă până ce aluatul devine elastic.
Daţi-i o formă rotundă şi aşezaţi-o să crească în tava unsă cu ulei.
Coaceţi-o apoi până ce capătă ştiuta rumeneală.
Dacă vă e poftă de o pâine ţărănească cu mirodenii puteţi adăuga în aluatul de bază, frământat deja, o ceapă tăiată mărunt, o linguriţă de scorţişoară, ceva mărar, mentă şi câteva măsline tăiate mărunt.
Este o pâine anume făcută pentru vin, pentru sosul de usturoi cu nucă sau pentru cel cu usturoi şi castraveţi, tzatziki, şi pentru toate gustările din peşte.