Pâine de casă cu maia naturală
Aliment cu origini străvechi, pâinea a însoţit întreaga istorie gastronomico-culturală a multor popoare. Corina Munteanu, prin reţetele sale, încearcă să readucă în atenţie pâinea.
Articol de Ana Maria Olteanu, 04 Iulie 2014, 16:22
Aţi gustat vreodată pâine cu maia naturală?
Vă spun că nu se compară cu gustul nici unei alte pâini. Este acrişoara, pentru că maiaua îi dă acest gust, are miezul aerat, coaja crocantă, rumenă şi o textură densă, aşa cum era pâinea făcută de bunica, pâine din care tăiai o felie şi iţi era de-ajuns să te saturi, pentru că era consistentă.
După o reţetă, tot de-a bunicii, lucrează şi Corina Munteanu care a ales să facă pâine de casă cu maia naturală.
Poate vă veţi întreba de unde am scos termenul acesta arhaic, care chiar nu este prăfuit. Maia, plămădeală sunt cuvinte actuale, din ce în ce mai des folosite în rândul gospodinelor responsabile.
Maiaua este o pastă din faină fermentată în apă, care se foloseşte în aluaturile cu făină.
Pe timpul bunicii, femeile, în special, la sat, coceau pâine o dată pe săptămână şi respectau un intreg ritual.
Odată cu industrializarea ne-am pierdut şi din obiceiurile sănătoase, născute la sat, însă există din ce în ce mai multe femei, şi nu numai, dornice să înveţe acest proces, uitat de timp.
Audio: un interviu cu miros şi gust cu cea care prepară pâine cu maia naturală, Corina Munteanu.