Masa de Paşte - o cină de taină
În antichitate ea era o masă cu totul specială ... o sărbătoare de fiecare zi a mâncării, la care deseori erau poftiţi invitaţi.
01 Aprilie 2010, 12:06
Coşuleţul cu ouă roşii ... vinul roşu băut în cupe ... vasele cu lalele, narcise şi lăcrămioare ... lumânărelele albe aprinse ... alături de ...
... bolurile cu urdă şi caş proaspăt de capră, frecate cu ulei de măsline, ceapă şi usturoi verde, pătrunjel, mărar şi leuştean, ceva busuioc, cimbrişor şi cimbru ...
... ce închipuiesc inocenţa mieilor ...
... bolul cu salată de spanac şi verdeţuri ... adică tinereţe fragedă mustind de viaţă ...
... şi un desert îmbietor şi unic ce te predispune la dulci simţiri curate: brânză moale de vaci, untoasă, amestecată cu puţină scorţişoară şi miere, din borcanul în care şi-au lăsat o vreme preaplăcuta lor mireasmă câteva cuişoare, îmbrăţişând, pe un disc de porţelan alb, spanacul crud, mărunţit şi îndulcit cu ulei de măsline ...
... O adevărată Cină de Taină ! Pentru că toate se împărtăşesc, cu dragoste, din toate.
Am spus cină, pentru că masa de Paşte este, de fapt, o cină.
În antichitate ea era o masă cu totul specială ... o sărbătoare de fiecare zi a mâncării, la care deseori erau poftiţi invitaţi.
Pe de altă parte cină, care la noi vine din latină, cena, însemna în străvechea limbă indoeuropeană: porţie, bucată ...
Înţelegem, atunci, că cina este masa la care fiecare, poftit sau nepoftit, are întotdeauna bucata lui pusă deoparte.