Căpşuna - plaisir d'amour
Metamorfoza căpşunei a început acum aproape 600 de ani, când grădinarii englezi, mai întâi, şi apoi cei olandezi, au prefăcut, în grădinile lor, ca prin farmec, fragii de pădure în căpşune.
13 Mai 2010, 10:21
Metamorfoza căpşunei a început acum aproape 600 de ani, când grădinarii englezi, mai întâi, şi apoi cei olandezi, au prefăcut, în grădinile lor, ca prin farmec, fragii de pădure în căpşune.
A culminat cu Amédée François Frézier, un inginer militar, explorator şi cartograf francez care, în 1714, spiona, însărcinat de Regele Soare, fortificaţiile portuare în Cile.
Pasionat de botanică, el a descoperit la indienii de lângă Conception un căpşun ce dădea fructe mult mai mari, dar, vai, mai puţin parfumate. L-a adus în Franţa şi l-a încrucişat cu soiurile europene.
Din acest căpşun cilian, încrucişat mai târziu, pe bătrânul continent, cu unul american, din Virginia, s-au născut mai toate soiurile cultivate azi, mai ales celebra căpşună - ananas … o căpşună cu gust de … ananas.
Căpşuna, nu mulţi o ştiu, este nu fructul căpşunului, ci pântecul îngroşat al florii de căpşun, fiindcă adevăratele-i fructe sunt semincioarele mici şi galbene ce o acoperă.
Aşadar, delicioasa, rubinia şi multparfumata căpşună este, de fapt, metamorfoza unei flori.
De aceea căpşunele emană parfumuri magice.
Lăsaţi-vă pătruns de ele. De cele româneşti, mai mici, dar mult mai gustoase şi mult, dar mult mai aromate.
Îmbibaţi-le, tăiate bucăţele, într-un sos din miere, vanilie, rubarbă, piper şi mentă sau ...
... savuraţi-le într-o salată de crudităţi cu lăptucă sau spanac, măcriş, ceapă roşie şi ce vă mai pofteşte inima, cu un sos întăritor din miere, rozmarin şi cimbrişor ...
... ori scufundate într-o cremă de iaurt sau de brânză dulce, cu busuioc şi mentă.
Urmarea ? Veţi trăi ceea ce francezii numesc PLAISIR D'AMOUR.