Bucătăria Înmiresmată - Mustul
Mustus în latină însemnă nou sau proaspăt. Vinum mustum era mustul, vinul cel nou, dulce, nefermentat.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 14 Octombrie 2009, 15:50
Şi aici există o potrivire fericită între nume şi licoare: mustul, sau sucul proaspăt de struguri, are puterea de a ne face proaspeţi şi noi, adică ... de a ne întineri.
Cum ? Prin menirea-i de a ne curăţa tot trupul pe dinăuntru, de a-l înnoi şi de a-l umple de vigoare.
Mustul e o curăţie la fel de dulce ca mierea, care-ţi umple gura de mireasmă, îţi împrospătează sângele, îţi întăreşte oasele, îţi limpezeşte mintea şi ... o face să vadă lucruri pe care nu le vedea înainte.
Spun specialiştii că după o cură cu must, creierul capătă o stare de binecuvântată claritate.
O reţetă simplă: amestecaţi brânza de vaci, cumpărată din piaţă, cu must, sare, usturoi pisat, frunze de busuioc şi ... ulei de măsline.
Este un delicios mic dejun, sau o delicioasă cină cu ardei copţi. Dar ... şi o companie perfectă pentru rondelele de vinete fierte la abur. Vinetele devin ... îmbătătoare ... dacă... le scufundaţi, fierbinţi, într-un sos de must şi ulei de măsline în care şi-au lăsat aromele: câţiva căţei de usturoi, o ceapă roşie şi câteva frunze de busuioc, tăiate foarte mărunt.
Atenţie: cel mai bine este să beţi mustul între mese, odată pentru că e ... negrăit de bun şi de dulce şi apoi, ca să-i lăsaţi magia să lucreze nestingherită.