Anasonul stelat sau adevărata seducţie
Vă dezvăluim câteva idei ca să vă bucuraţi de aceste steluţe crescute în grădinile chinezeşti.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 12 Ianuarie 2010, 15:34
Un navigator şi nobil englez a adus din Filipine în Anglia un fruct de o formă uimitoare: o steluţă cu 8 colţuri, de o rară frumuseţe şi mireasmă. Era anasonul stelat şi era în anul 1588.
Parfumul acestei mirodenii, originare din China de sud si Vietnam, li s-a părut herboriştilor atât de fascinant încât l-au botezat illicinum verum, adică “Adevărata Seducţie”, de la verbul latinesc illicere, a atrage, a ademeni, a seduce. Şi, nu e de mirare, odată ce face parte din familia magnoliei.
Vă dezvăluim câteva idei simple ca să vă bucuraţi de aceste steluţe atotînmiresmate crescute în grădinile chinezeşti:
Puneţi una sau două în cafeaua sau în ceaiul fierbinte, în vinul roşu, nu neapărat fiert, cu sau fără miere, în laptele de seară, în laptele pentru piureul de cartofi sau de spanac sau în cel pentru orezul şi grişul cu lapte, dar şi în piureurile sau sucurile din fructe proaspete.
Steluţele de anason sunt destul de îmbătătoare singure, dar dacă vă doriţi trăiri puternice, puteţi adăuga şi două-trei cuişoare, puţină scorţişoară şi o bucăţică dintr-o teacă de vanilie desfăcută la mijloc.
Puteţi mesteca câteva bucăţi dintr-o steluţă şi veţi avea o digestie uşoară sau, dacă sunteţi răcit, scăpaţi de tuse. Ca să nu mai vorbim de faptul că veţi avea o respiraţie seducătoare.
Atenţie: folosiţi steluţele magice de anason doar cu parcimonie, adică cu zgârcenie !
Observaţie: anasonul stelat este o cu totul altă mirodenie decât anasonul verde, aclimatizat în Europa cel puţin acum 2 000 de ani.