Sănătate la feminin
Rubrica "Reţeta de sănătate" este "La dispoziţia dumneavoastră" în fiecare marţi, de la 20.30.
Articol de Adriana Turea, 09 Martie 2016, 09:55
În momentele noastre de linişte ne dăm seama că ar fi bine să avem mai multă grijă de noi, de sănătatea noastră. Medicii ne recomandă să ne facem controale periodice, pentru că o afecţiune depistată din timp poate fi tratată mai uşor şi cu succes.
De exemplu, în cazul cancerului la sân şi al celui ovarian, se poate interveni mai eficient, șansele de supraviețuire sunt mai mari, iar impactul pe care îl au asupra calității vieții femeilor afectate, este mai redus. Şeful secţiei de oncologie medicală, din Institutul Oncologic Bucureşti, doctor Dana Stănculeanu spune că, de exemplu, femeile trebuie să ştie că în cazul cancerului ovarian depistarea e mai dificilă fără controale periodice. Dar şi în cazul acestuia, şi în cazul cancerului mamar care este mai uşor de depistat, trebuie luate în calcul şi antecedentele.
Audio, dr. Dana Stănculeanu:
În România una din cinci femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul doi sau trei. În ceea ce privește cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei. Statisticile arată că doar 45 la suta dintre femeile cu cancer ovarian au șansa de a supraviețui 5 ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu până la 89 la suta dintre pacientele diagnosticate cu cancer de sân. Prevalenţa şi incidenţa maximă a bolii este între 50 şi 65 de ani. Medicii sustin ca importantă, alături de ghidurile de screening, este informarea femeii în aşa fel încât să nu îi fie frică să meargă la doctor, să ştie să îşi autopalpeze un sân şi să nu îi fie frică de diagnostic. Doctor Dana Stănculeanu atrage atentia ca acest tip de cancer poate fi tratat dacă este descoperit la început.
Managerul Institutului Clinica Fundeni, doctor Carmen Orban este de aceeaşi părere, dar adaugă că cea mai importantă este educaţia. Degeaba există programe de prevenţie, dacă femeile nu sunt conştiente că este în interesul lor să-şi facă periodic controale.
Audio, dr. Carmen Orban:
În general, screeningul începe la 50 de ani în România şi se încheie la 65 de ani. Screeningul se bazează pe examenul clinic, mamografie şi ecografie repetate după un anume tipic. Dacă femeia provine dintr-o familie cu risc crescut, adică are rude de gradul I afectate de cancer, aceasta este supusă screening-ului la vârsta de 40 de ani.
"Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia' s-a dorit a fi un mesaj adresat în această perioadă dedicată feminităţii atât către femei, pentru a se prezenta la controalele medicale periodice, cât și spre medicii de familie, care ar trebui să îndrepte spre specialist orice caz ce prezintă cea mai mică suspiciune privind această maladie.