"Părinte pentru părinte" - un program care poate "reda copilăria"
Rubrica "Reţeta de sănătate" se difuzează în fiecare marţi, de la 20.30, "La dispoziţia dumneavoastră"
Articol de Marilena Frâncu, 23 Februarie 2016, 16:10
„Repararea” unei gene poate duce la eliminarea simptomelor asociate cu autismul, a descoperit recent o echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie Massachusetts, din Statele Unite. Însă „reparaţia” genetică nu a făcut sănătoşi, deocamdată, decât câţiva şoareci supuşi experimentului. Până la un tratament pentru uz uman mai e probabil o cale lungă. Aşa că, pentru copiii care suferă de tulburări de spectru autist, terapia iniţiată cât mai devreme este încă esenţială.
Şi pentru ca de ea să beneficieze cât mai mulţi copii, Asociaţia Help Autism a iniţiat programul „Părinte pentru Părinte”, prin care părinţii ai căror copii au beneficiat de fondurile strânse prin formularul de donare a 2% din impozit, contribuie, la rândul lor, la susţinerea programelor de recuperare pentru alţi copii cu autism. De acest program pot beneficia copiii care nu urmează nici un fel de program de recuperare, proveniţi din familii monoparentale, cu venituri mici sau cu un număr mare de copii.
Conform estimarilor neoficiale, în Romania sunt peste 30 000 de copii afectaţi de tulburarea din spectrul autist - una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni ale copilăriei. Slaba informare, lipsa specialiştilor, influenţele prejudecăţilor, toate pot duce la întârzierea diagnosticării, şi implicit la întârzierea intervenţiei terapeutice sau chiar lipsa ei din cauze financiare – costul terapiei unui copil cu Tulburări de spectru Autist ridicându-se la peste 4.000 de lei lunar.
2016 este al treilea an în care Asociaţia Help Autism vine în sprijinul familiilor copiilor diagnosticaţi cu Tulburări de Spectru Autist care nu îşi permit să plătească terapia necesară recuperării acestora. Daniela Bololoi, preşedintele Asociaţiei Help Autism, ne-a spus că în momentul de faţă s-au strâns 351 de părinţi care, după ce s-au implicat « umăr la umăr » în strângerea de fonduri pentru proprii copii, acum vor să direcţioneze 10% din fondurile strânse către programul «Părinte pentru părinte ».
„Părinte pentru Părinte” este aşadar un program de intervenţie timpurie, adresat copiilor cu vârste între un an şi jumătate până la 4 ani, iar iniţiatorii proiectului vor să extindă aria de cuprindere la nivel naţional.
Daniela Bololoi spune că este foarte important ca acest program de intervenţie timpurie să ajungă la cât mai mulţi copii, pentru că, dacă sunt sprijiniţi de la un an, un an şi jumătate şi fac 2,3 ore de terapie pe zi, au şanse mai mari să se recupereze. E drept că este un program foarte solicitant pentru copii aşa mici, pare că nu mai au copilărie, dar dacă terapia dă rezultate, în câţiva ani, ar putea să se bucure de copilărie. Altfel, spune Daniela Bololoi, aceşti copii «nu vor avea niciodată copilărie».
In cei doi ani de derulare, Programul „Părinte pentru Părinte”, cu un buget de 130.000 de euro, din sponsorizări şi de strângeri de fonduri, a asigurat terapie zilnică gratuită pentru 62 de copii diagnosticaţi cu TSA.
Anul acesta, selecţia şi evaluarea dosarelor va fi făcută de Comitetul de părinţi, rezultatele finale urmând să fie anunţate pe data de 1 martie.
Până vineri, 26 februarie, familiile copiilor cu autism care au nevoie de sprijin pot depune dosarul prin email, prin poştă sau direct la sediul din Bucureşti, de pe Bulevardul Basarabiei, vizavi de Spitalul Clinic de Copii «dr. Victor Gomoiu».
Regulamentul şi aplicaţia sunt disponibile pe site-ul oficial al asociaţiei, helpautism.ro.