Delicatese de casă
Reţetele pentru copii mofturoşi ale Laviniei Vasiliu sunt difuzate, "La dispoziţia dumneavoastră" în fiecare joi, de la 20.3
Articol de Lavinia Vasiliu, 29 Martie 2016, 10:41
Concentrat de legume de casă (vegeta)
Dragi mămici, pentru că pe blogurile cu reţete pentru copii încă mai găsesc vegeta trecută printre ingrediente, am să vă propun astăzi reţeta de vegeta de casă.
Eu zic că e de mare ajutor, fiindcă se face uşor, se păstrează la frigider în borcan de sticlă, vreme de 6 luni şi, într-adevăr, îmbogăţeşte gustul mâncărurilor.
Aşadar, treceţi pe lista de cumpărături:
· o ţelină mică
· 4 morcovi
· un dovlecel
· un pumn de ciuperci proaspete
· 2 cepe
· 2 ardei graşi
· o roşie
· 2 căţei de usturoi
· câteva frunze proaspete de busuioc, salvie şi rozmarin
· o frunză de dafin
Toate legumele acestea le curăţaţi, le tăiaţi mare şi le puneţi la fiert,
împreună şi cu verdeaţa, în apă cât aproape să le acopere şi 30 de ml de vin alb, sec.
Mutaţi legumele în mixer, fără frunza de dafin, cu lichid cât să vă ajute la pasatul lor. Adăugaţi 200 de grame de sare de mare grunjoasă şi o lingură de ulei de măsline.
Iese o compoziţie cu o consistenţă aproape cremoasă. Dacă doriţi, la sfârşit puteţi amesteca aici şi 50 de grame de parmezan ras.
Aşa cum v-am spus, se păstrază 6 luni la frigider, în borcan de sticlă. O linguriţă plină corespunde unui cub de concentrat cumpărat. Atenţie la cantitatea de sare mare, când folosiţi concentratul de legume de casă, nu mai este nevoie să puneţi sare la mâncare.
Şi acum, să gătim şi ceva gustos, vă propun un papricaş de ciuperci, cu seminţe de chimen. Reţeta de la care am pornit am găsit-o pe blogul Smarandei Vornicu, o găsiţi şi dumneavoastră pe site-ul România Actualităţi, cu trimitere la reţeta originală: http://smarandavornicu.ro/papricas-de-ciuperci/
Aşadar, cumpărăm:
· o caserolă de ciuperci (cam 300 de grame)
· o ceapă mare
· un ardei gras, verde, pentru ca amestecul de culori al mâncării să fie plăcut vederii
· fiindcă adăugăm şi o conservă de roşii tăiate cubuleţe
· un cartof dulce, american, mare
· bineînţeles, seminţe de chimen, jumătate de linguriţă
· două linguriţe de boia dulce, că doar se numeşte papricaş mâncarea
· o linguriţă din concentratul de legume sănătos pe care abia ce l-am gătit
· un strop de piper
· pătrunjel proaspăt
· şi smântână pentru servit
Şi trecem la treabă. Curăţăm mai întâi toate legumele şi le tăiem bucăţi.
Folosim un wok, o tigaie încăpătoare, pe care o punem la încins.
Punem la prăjit mai întâi seminţele de chimen, jumătate de linguriţă. Amestecăm mereu şi le lăsăm pe foc doar jumătate de minut. Adăugăm ceapa, ciupercile, ardeiul şi cartoful dulce, tăiat cubuleţe. Punem şi linguriţa de concentrat de legume şi două linguriţe de boia dulce. Amestecăm din nou, ciupercile vor lăsa apă, şi lăsăm pe foc până se înmoaie legumele şi apa se evaporă.
Apoi punem şi conserva de roşii şi lăsăm să fiarbă la foc mic.
La sfârşit, după ce am oprit focul, punem pătrunjelul şi, dacă doriţi, două linguri de smântână.
Poftă bună, tuturor!