Brânză în bucate
Reţetele pentru copii mofturoşi ale Laviniei Vasiliu sunt difuzate, "La dispoziţia dumneavoastră" în fiecare luni, pe la 20.45
Articol de Lavinia Vasiliu, 21 Martie 2016, 16:48
Mi-aduc aminte de ziua când pediatrul mi-a înmânat reţeta de făcut brânză acasă, în dificiliul proces de diversificare a alimentaţiei copilului.
M-am mirat foarte mult, am întrebat de câteva ori: „sigur trebuie să fac eu asta?, altă variantă nu există?, vreun borcănaş de cumpărat pe undeva?”
Cât m-am mirat când mi-a şi ieşit brânzica de casă, din prima încercare, nici nu am cuvinte să vă spun! Am anunţat toată familia de aşa... magie.
Ei, de atunci, am preparat câteva zeci de kilograme de brânză, am făcut şi iaurt, şi unt, şi pâine de casa, am învăţat să mă descurc cu două cratiţe pe aragaz şi una în cuptor, cu vreun copil prins de picior. Probe de foc prin care trec toate mamele.
Iar acum mi-a mai ieşit o magie: brânza topită de casă. Pentru că brânza topită, margarina, crenvurştii, iaurturile cu fructe din comerţ sunt pe lista de alimente interzise – şi nu doar pentru copii.
Iată cât de simplu preparăm brânza topită. Lista de ingrediente este următoarea:
· 250 de grame de brânză de vaci
· o linguriţă de bicarbonat
· o lingură de unt
· 2 linguri de smântână
· sare, piper, ierburi aromat
Şi acum vă spun povestea în care brânza de vaci se transformă în brânză topită, cremoasă, numai bună de întins pe pâine. Pe pâine de casă, evident...
Mai întâi căutaţi un castron ceramic sau de sticlă, care să se potrivească apoi pe o cratiţă, pentru baia de aburi.
În acest castron, puneţi brânza de vaci, amestecată cu linguriţa de bicarbonat şi lăsaţi la frigider, peste noapte.
A doua zi, puneţi castronul pe baie de aburi. Aveţi grijă, castronul nu trebuie să atingă apa din vas. Amestecaţi mereu, până devine o pastă.
Luaţi castronul de pe foc şi adăugaţi o lingură de unt şi două linguri de smântână. Potriviţi gustul cu sare, piper şi ierburi aromatice după plac.
„Termenul de garanţie” este aproximativ: 3 – 4 zile la frigider.
Şi uite aşa, am mai trecut un trofeu pe lista de bucătăreasă, brânza topită.
Am mai gătit în week-end şi o tartă cu spanac, pentru că a apărut la piaţă spanacul proaspăt.
Aluatul l-am făcut amestecând:
· 200 de grame de făină
· 100 de grame de unt moale
· 50 ml de apă
· şi jumătate de linguriţă de sare.
Am pus aluatul într-o tavă unsă, de tartă, se apasă bine pe fundul tăvii şi se
trage 2 cm., în sus, pe margine. Aluatul se perforează cu furculiţa şi se coace în cuptor, 15 minute.
Spanacul proaspăt, spălat foarte bine, se pune în apă clocotită, pentru 5 minute. Se scurge şi se taie, nu foarte mărunt.
3 ouă se bat bine şi adăugăm 100 ml lapte şi tot atâta smântână. Se pune şi spanacul în compoziţie şi telemea, tăiată cubuleţe.
Turnăm compoziţia peste aluat, mai sfărâmăm pe deasupra nişte telemea, dăm la cuptor preţ de 25 de minute şi masa-i gata, poftă bună!