Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 29.07.2017

Semnarea proiectului de finanţare a reabilitării Crucii Caraiman din fonduri europene şi conferinţa de presă a Ministrului apararii nationale pe teme de actualitate din Apărare

Jurnal Militar din 29.07.2017

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 31 Iulie 2017, 10:03

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit. Ca în fiecare sâmbătă din ultimii ani, de acum şi până la ora 9:30 vorbim despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare din această săptămână. Regăsim, aşadar, printre subiectele ediţiei de astăzi a "Jurnalului militar": brevetarea celor mai tineri piloţi din forţele aeriene române, încheierea anului şcolar în instituţiile militare de învăţământ şi, desigur, Ziua Imnului Naţional al României pe care îl sărbătorim chiar astăzi, 29 iulie.


Realizator: Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şi minsitrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, au semnat miercuri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naţionale, proiectul de finanţare a lucrărilor de reabilitare a crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe Vârful Caraiman din Munţii Bucegi. Valoarea proiectului este de peste 19 milioane de lei, din care 16 milioane reprezintă finanţare din fonduri europene. Şi tot miercuri, ministrul Adrian Ţuţuianu a susţinut o conferinţă de presă pe teme de actualitate din domeniul apărării: programul de modernizare şi înzestrare a armatei, modernizarea Spitalului Militar Central, pensiile militare, drepturile salarale, încadrarea absolvenţilor instituţiilor militare de învăţământ. Un subiect aparte la constituit achizionarea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 29.07.2017


Adrian Ţuţuianu: De ce această opţiune? În primul rând eu vreau să vă aduc în atenţie parteneriatul Statele Unite-România, are 20 de ani de la momentul semnării, Statele Unite ale Americii sunt principalul garant de securitate al României. În al doilea rând, riscurile şi ameninţările în spaţiul aerian al României ne determină să procedăm la o înzestrare corespunzătoare. În al treilea rând, sistemele de rachete sol-aer aflate în prezent în dotarea Ro,mâniei, bătaie mică şi medie, sunt în mare parte depăşite fizic şi moral, cea mai mare parte dintre ele sunt de producţie sovietică şi resursele tehnice de funcţionare sunt spre limita maximă, cu posibilităţi reduse şi nesustenabile de modernizare. Opţiunea cea mai potrivită a fost identificată în sistemul Patriot, luăm cea mai modernă configuraţie PAC-3+ cu o perioadă estimată de utilizare în serviciu de 30 de ani.

România se alătură în acest fel altor cinci ţări NATO care deţin sisteme Patriot, vorbim de Statele Unite, Germania, Spania, Grecia şi Olanda şi într-un efort comun menit să îmbunătăţească securitatea europeană. Intenţia noastră este ca producătorul sistemului să lucreze cu structuri din industria naţională de apărare, cu companii româneşti pentru a le ajuta să-şi dezvolte capablităţile necesare de producţie şi suport pentru Patriot. Estimăm că am putea în luna noiembrie să facem o plată în contul acestei achiziţii necesare înzestrării militare. Legat de programul de înzestare, sunt opt proiecte majore pe care le readuc în atenţia dumneavoastră: corvetă multifuncţională, sisteme de instalaţie mobilă de lansare rachetă anti-navă, modernizare maşină de luptă a infanteriei MLI-84M, transportor blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare Istar, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistem integrat de arme Shorad, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.

Sunt peste 100 de milioane de euro fiecare dintre aceste programe. În luna mai, Parlamentul a aprobat derularea procedurilor de achiziţie şi finanţare. În prezent, Ministerul Apărării Naţionale are în derulare şapte programe: un program avion multirol, nouă avioane au fost recepţionate, ultimele trei vor veni până la sfârşitul anului. În anul 2018 escadrila va fi operaţională; transportor blindat pentru trupe 8x8 Piranha III C, 31 de bucăţi pentru încadrarea unităţilor brigăzi multinaţionale, sistem batalion Larom, sistem integrat de securitate pentru obiectivele militare SISOM, sistem de rachete antitanc portabil, radar tridimensional cu distanţă mare de desoperire mobil TPS-77 şi revitalizarea şi modernizarea elicopterelor IAR 330L. Anul acesta vom achiziţiona 30 de autobuze şi 72 de microbuze pentru nevoile care sunt presante ale Armatei şi vom decide în aceste zile dacă putem face o achiziţie directă de camioane pentru transportul trupelor sau dacă vom proceda la o achiziţie publică într-o procedură care să fie simplificată.

Pensiile militare sunt plătite din bugtul Ministerul Apărării Naţionale şi nu din bugetul asigurărilor sociale, aşa cum este în toate statele NATO şi UE./eradu/ În situaţia modificării actualei legi a pensiilor militare, suntem de părere că trebuie păstrat acelaşi algoritm de calcul al pensiei şi în al treilea rând, considerăm că valoarea pensiei nu trebuie să depăşească sută la sută din baza de calcul şi nu vom afecta în niciun fel pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală.

Realizator: Ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu. Schimbăm subiectul. Astăzi, 29 iulie, este Ziua Imnului Naţional al României, "Deşteaptă-te, române!", simbol al unităţii Revoluţiei Române din anul 1848, o zi sarbătorită, bineînţeles, în toate garnizoanele din ţară şi în teatrele de operaţii. Ceremonia militară prilejuită de Ziua Imnului Naţional al României din Capitală, care se desfăşoară în Piaţa Tricolorului, din faţa Palatului Cercului Militar Naţional de pe Calea Victoriei, a început la ora 9:00. Colegul nostru Vali Rupa se află acolo. Bună dimineaţa, Vali!


Reporter: Bună dimineaţa, Bogdan. Aş vrea să mă adresez acum celor care ne ascultă din Bucureşti şi să le recomand să vină şi ei aici pe esplanada Cercului Militar Naţional, aşa cum ai anunţat şi tu, pentru că este o atmosferă pur şi simplu minunată. Acum, în timp ce vorbim, are loc un recital al reputatului naist Nicoale Voiculeţ. Anterior, a avut loc un miniconcert, un spectacol instrumental susţinut de muzicile militare reunite ale Brigăzii 30 gardă "Mihai Viteazul", dar şi ale Brigăzii 1 Mecanizată "Argedava". S-au cântat aici în faţa Cercului Militar Naţional cântece patriotice precum "Drum bun", "Treceţi bataloane" sau preferatul meu, dacă aş putea sa spun, "Pui de lei".

Ceremonia de aici, din Piaţa Tricolorului, dedicată Zieli Imnului Naţional al României, a început la ora 9:00 dimineaţa, aşa cum era şi planificat, odată cu sosirea ministrului apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, după care a urmat serviciul religios. Au fost rostite alocuţiuni privind semnificaţia evenimentului de astăzi, dar şi despre simbolistica versurilor Imnului nostru naţional. Acum, după show-ul instrumental, oferit de fanfarele militare, după recitalul oferit de naistul Nicolae Voiculeţ, urmează un colaj de cântece patriotice cântate de solişti ai Ansamblului artistic al armatei şi ai Ansamblului Ciocârlia din Ministerul Afacerilor Interne.

Punctul culminant al acestui spectacol de astăzi al acestei ceremonii, de fapt, va fi atins atunci când muzicile militare reunite vor cânta toate imnurile pe care le-a avut statul român de-a lungul timpului - şi mă refer la cântece începând cu "Trăiască Regele" şi până la "Deşteaptă-te, române!", care a devenit, aşa cum ştim cu toţii,. Imnul Naţional, odată cu ieşirea României de sub comunism. Ceremonia e v încheia cu defilarea Gărzii de Onoare, formată dn militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul". Din Piaţa Tricolor din Bucureşti a transmis Vali Rupa. Bogdan, ai legătura.

Realizator: Mulţumesc, să sperăm că vor mai veni oameni, mai este încă timp. Nu s-a încheiat încă ceremonia din Piaţa Tricolorului. Noi continuăm "Jurnalul militar". Ziua Imnului Naţional al României nu avea cum să nu fie marcată şi de camarazii noştriu aflaţi în misiune în teatrul de operaţii Afganistan. Comandantul Batalionului 151 Infantarie Protecţia Foreţi "Lupii Negri", locotenet-colonelul Gabriel Turculeţ.

Lt.-col. Gabriel Turculeţ: Imnul Naţional a reprezentat şi reprezintă o chemare spre emancipare naţională şi social-politică a tuturor românilor. Astăzi, şi noi, militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei "Lupii Negri", alături de toţi cetăţenii României, ne cinstim simbolul nostrtu naţional, Imnul, aşa cum toate naţiunile fac la zi de sărbătoare. Să-l cântăm cu mândrie, ca un gest de solidaritate naţională şi respect faţă de ţară. Cântând Imnul, ne afirmăm identitatea naţională şi ne exprimăm patriotismul. Cântând Imnul, să dobândim cutezanţa şi libertatea pe care ni le dorim fiecare dintre noi. Îndemnul "Deşteaptă-te, române!" ne duce cu gândul la toate generaţiile care au construit statul român, la difcultăţile prin care am trecut, la suferinţele îndurate.

Realizator: Din teatrul de operaţii Afganistan, locotenet-colonelul Gabriel Turculeţ, comandantul Batalionului 151 Infanterie Protecţioa Forţei "Lupii Negri". "Jurnalul militar" continuă şi muzică acum, Nickelback - "When we stand together", după care vorbim şi despre încheierea anului şcolar în instituţiile militare de învăţământ.

Realizator: O nouă serie de ofiţeri au obţinut în această săptămână brevetul de pilot la şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene "Aurel Vlaicu" de la Boboc, judeţul Buzău. Prin telefon sublocotenentul pilot, Răzvan Macovei.

Slt. pilot Răzvan Macovei: Sunt absolvent al Academiei Forţelor Aeriene "Henri Coandă", Braşov, proaspăt absolvent al cursului de bază la IAR-99 standard, Boboc. Tocmai am brevetat acest avion, după 16 ore efectuate în dublă comandă. În academia a fost o peridoadă destul de aglomerată la început până ne-am obişnuit, dar datorită faptului că am făcut şi liceul militar, la Câmpulung Moldovenesc am reuşit să mă adaptez foarte repede în condiţiile din academie. Mi s-a părut destul de lejer în următorii ani şi m-am adaptat şi la condiţiile de învăţământ. Profesorii mi s-au părut foartde deschişi, prietenoşi, oameni cu care poţi lucra şi vobi, oameni care să te ajute să te îndrume în descursul celor trei ani din academie. În Şcoala de Aplicaţie "Aurel Vlaicu" lucrurile au decurs aproximativ la fel, diferenţa a fost că am pus mai mult accent pe partea practică, asta după ce am trecut cursul teoretic. Am început zborul pe IAC 52, după care am fost fiecare trimişi către Şcoala de Zbor Superior de la Strejnic. Acolo am zburat 60 de ore pe, avion civil, după care ne-am întors la cursul de bază pentru brevetare pe avionul IAR-99 standard. Zborul a decurs foarte bine pentru toţi.


Realizator: Sulocotenentul Răzvan Macovei ne despărţim şi nu de despărţom de fapt de Forţele Aeriene pentru că am de făcut şi o invitaţie, baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii organizează astăzi de la ora 10 Ziua Porţilor Deschise şi Câmpia Turzii Airshow.

Programul cuprinde prezentarea în zbor a aeronavelor Forţelor Aeriene Române, un exerciţiu tactic cu forţe şi mijloace ale Forţelor Aeriene şi Forţelor Terestre Române, expoziţii statice cu tehnică militară. Printre inivaţii speciali ai acestei ediţii se numără Aeroclubul României, Iacării Acobaţi, Boboiacii şi Florida Air National Guard. Intrarea este liberă. În Jurnalul Militar de săptămâna viitoare veţi putea asculta un reportaj realizat de Cristian Dumitraşcu la Câmpia Turzii Airshow. Şi trecem de la aviaţie la marină. Două nave din Gruparea Navală Permanentă NATO SNMG-2, distrugătorul dritanic "Duncan" şi fregata turcă "Yildirim" se află în perioada 29 iulie - 1 august, în Portul Militar Constanţa. Din Gruparea Navală NATO, care operează în perioada 13 iulie - 1 august în Marea Neagră mai face parte şi fregata "Regele Ferinand". Cele trei nave militare au desfăşurat misiuni specifice de supraveghere a traficului maritim, precum şi antrenamente comune de luptă împotriva ameninţărilor aeriene, subacvatice şi de suprafaţă. Pe parcursul escalei în Portul Constanţa sunt prevăzute vizite la comandamentul flotei şi la autorităţile publice locale constănţene, la Muzeul Marinei Române, precum şi activităţi sportive cu militari din Forţele Navale.

Ascultaţi Jurnal Militar la Radio România Actualităţi, schimbăm subiectul. Ieri auavut loc festivităţile de înaintare în grad şi de absolvire a promoţiei 2017 din instituţiile militare de învăţământ superior şi şcolile de maiştri militari şi subofiţeri ale categoriilor de forţe. Promoţia 2017 a primit numele de "Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz-100", în contextul comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostaşilor români în luptele din Primul Război Mondial. Despre rezultatele absolvenţilor, dar şi despre admiterea candidaţilor la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălceascu" din Sibiu, ne-a vorbit prorectorul de învăţământ al academiei, colonelul profesor universitar doctor Daniel Constantinescu.

Col. prof. univ. dr. Daniel Constantinescu: S-au înscris 225 de absolvenţi şi toţi au promovat examenul de licenţă. Acest examen a fost organizat pe programe de studii, managementul organizaţiei în domeniul ştiinţei militare, informaţiei şi ordine publică, managementul economico-financiar în domeniul ştiinţei militare, informaţiei şi ordine publică şi administraţie publică în domeniul ştiinţe administrative. Rezultatele obţinute de absolvenţii programelor de studii au fost bune şi foarte bune, menţionez aici un număr de şapte absolvenţi au obţinut media maximă la examneul de licenţă. În ceea ce priveşte admiterea organizată de instituţia noastră care s-a derulat zilele trecute, în 25 şi 26 iulie, au fost înscrişi un număr de 758 de tineri şi tinere pentru a ocupa un număr de 250 de locuri alocate instituţiei noastre. În urma concursului de admitere au fost declaraşi admişi un număr de 233 de tineri.

Caracteristica importantă pentru sesiunea aceasta a concursului de admitere este aceea că la concurs au putut participa, pe aceste locuri deopotrivă băieţi şi fete. Proporţia între băieţi şi fete este astfel: au fost declaraţi admişi 190 de băieţi şi un număr de 43 de fete. Aş dori să mai menţionez că 48 dintre candidaţii declaraţi admişi sunt absolvenţi ai Colegiilor Naţionale Militare. Cea mai mare medie de admitere a fost obţinută de Atanasiu Adrian, a fost de 9,80 şi s-a înregistrat la concursul organizat pentru domeniu ştiinţe administrative, unde concurenţa a fost de peste 11 candidaţi pe loc.

Realizator: Colonelul profesor universitar doctor Daniel Constantinescu, prorectorul pentru învăţământ al Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălceascu" din Sibiu. Şi la Academia Tehnică Militară s-a desfăşurat, ieri, festivitatea de înaintare în primul grad de ofiţei şi de absolvire a promoţiei 2017. Şefa promoţiei a fost sublocotenent inginer, specialitatea aeronave şi motoare de aviaţie Maria Demşa.

Slt. inginer Maria Demşa: Am ales Academia Tehnică Militară pentru că dintotdeauna m-au pasionat ştiinţele exacte şi am considerat că ingineria este un domeniu potrivit pentru mine şi ceva de viitor. cei patru ani de academia au fost ani frumoşi şi cu bune şi cu rele, până la urmă am trecut cu bine peste ele. Momente frumoase au fost cănd am participat la o bursă Erasmus, am fost în Bruxelles la Academia Regală şi am văzut din nou un alt stil de viaţă, o altă mentalitate, am putut să învăţăm şi mai multe decât am fi putut învăţa aici. Momente frumoase au fost în toţi cei patru ani petrecuţi alături de colegi. Privind cariera, eu am ales să rămân în cadrul academiei pentru început ca ofiţer specialist în laborator şi doresc ca pe viitor să urmez carieră universitară pentru a încerca să-i ajut pe viitorii studenţi ai academiei în modul în care m-au ajutat pe mine profesorii mei şi le mulţumesc pentru asta.

Reporter: Un mesaj pentru cei care vor să umreze o carieră militară?

Slt. inginer Maria Demşa: Să nu le fie frică să opeze pentru acestă vocaţie. Întra-devăr este dificil să treci de la libertatea de acasă în cazarmare, dar nu este extrem de dificil şi de asemenea în Academia Tehnică Militară sunt sigură că vor obţine o educaţie de excepţie.

Realizator: Şefa promoţiei 2017 a Academiei Tehnice Militare, sublocotenent inginer Maria Demşa, repoter Oana Boier, multumesc!

Înainte de rămas bun, încă un anunţ, marţi 1august, Baza 2 Logistică Valahia din Ploieşti sărbătoreşte 15 ani de şa înfiinţare. cu acest prilej, drapelul de luptă al marii unităţi va fi decorat cu emblema de onoare a logisticii şi va fi inaugurată sala de tradiţii militate a bazei. Şi din partea noastră, colegilor din Baza 2 Logistică, urări de la mulţi ani!

Şi cu asta Jurnalul Militar a ajuns la final. De la 9 şi 30 de minute, la Radio România Actualităi, din nou deschis în weekend alături de Costin Enache. Vă reamintesc şi că tot astăzi de la ora 11:30 puteţi asculta pe Antena Satelor, emisiunea "Fecior la oaste". Mâne de la 9:30 puteţi viziona pe TVR 1 "Pro patria". "Observatorul militar" se poate citi pe net, la adresa presamil.ro şi noi redacţia militară de radio rămânem alături de dumneavostră tot pe internet, avem o pagină de facebook, "Ora armatei" şi ne găsiţi şi pe pagina de web Romania Actualităţi, în secţiunea emisiuni căutaţi "Jurnal Militar". Piesa de final vine de la Ed Sheran, "Shape of you". Eu sunt Bogdan Silviu Răducan, vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi până data viitoare rămâneţi cu bine!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017