Jurnal Militar din 29.04.2017
Exercitiile Noble Jump si Platinum Eagle, Distrugatorul UK HMS Daring, Vizita ministrului apararii din Polonia, Ziua Veteranilor, Afganistan, Avioane Typhoon la M. Kogalniceanu
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 02 Mai 2017, 09:37
Realizator - Bogdan Silviu Răducanu: Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit, sunt Bogdan Silviu Răducanu. De acum şi până la 9:30, ca în fiecare sâmbătă dimineaţă trecem în revistă câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Vom vorbi printre altele despre sosirea celor patru aeronave Taifun ale Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii la Mihail Kogălniceanu, despre vizita Distrugătorului Britanic Daring în România, despre cel mai mare exerciţiu NATO în acest an, Noble Jump 2017 şi bineînţeles despre Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită chiar astăzi, 29 aprilie. De început însă începem ca de obicei cu muzică.
AUDIO:
Realizator: Ministrul apărării naţionale Gabriel Leş s-a întâlnit vineri la sediul Ministerului cu omologul său din Republica Polonă, Antoni Macierewicz, aflat în vizită oficială în România. Cei doi oficiali au discutat în principal despre modalităţile de consolidare a parteneriatului strategic între România şi Polonia în domeniul apărării, prin intensificarea cooperării militare bilaterale, precum şi în cadrul aliat şi al Uniunii Europene. Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş:
Gabriel Leş: Avem nevoie în continuare de coordonarea eforturilor noastre pentru realizarea prezenţei înaintate pe întreg flancul estic al Alianţei, ca parte principală a întăririi posturii de descurajare şi de apărare a NATO. În acest context, am accentuat importanţa deosebită a contribuţiilor reciproce cu subunităţi militare şi de personal de stat major, la operaţionalizarea Brigăzii Multinaţionale de la Craiova, respectiv a grupului de luptă sub coordonarea SUA din Polonia, aceste contribuţii dau măsura concretă a solidarităţii şi unităţii dintre statele noastre. De asemenea am apreciat într-un mod deosebit angajamentul Poloniei de a participa la misiunile de poliţie aeriană în România începând cu anul 2018, susţinem totodată relevanţa dezvoltării infrastructurii necesare dislocării forţelor aliate, respectiv primirii de întăriri prin investiţii şi eforturi proprii, precum şi prin implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri comune NATO.
Realizator: La rândul său, ministrul polonez a subliniat între altele rolul important al celor două ţări în apărarea flancului estic al NATO:
Antoni Macierewicz: Practic în toate subiectele discutate începând cu întărirea capacităţilor de apărare ale Uniunii Europene care nu pot fi o alternativă la cele ale NATO şi încheind cu dislocarea forţelor române în Polonia şi a celor polone în România, împărtăşim acelaşi punct de vedere. Vă mulţumesc, domnule ministru pe această cale pentru detaşarea unor ofiţeri români în Comandamentul Diviziei Multinaţionale din Polonia. Vă asigurăm că şi ofiţerii polonezi vor lucra în Brigada şi în Comandamentul Diviziei Multinaţionale din România, pentru ca aceste schimburi întăresc capacităţile defensive ale ambelor ţări.
Realizator: A consemnat Simona Ciobanu, mulţumesc. În altă ordine de idei, vă mai informăm că ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş a participat la mijlocul acestei săptămâni la reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene. Agenda de discuţii s-a axat pe aspectele prioritare de pe agenda europeană de apărare, cu accent pe implementarea strategiei globale a Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate şi apărare şi stadiul operaţiilor şi misiunilor sub edgida politicilor de securitate şi apărare comune. În cadrul reuniunii, angajamentele operaţionale ale statelor Uniunii Europene în Marea Mediterană şi în Libia au fost discutate în contextul mai larg al ameninţărilor regionale şi pe fondul creşterii fenomenului migraţiei, în comun cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi subsecretarul general ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean Pierre Lacroix. Patru aeronave Taifun ale Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au sosit luni în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu. Aeronavele şi detaşamentul britanic format din aproximativ 150 de militari, piloţi şi personal tehnic vor executa alături de aeronave MIG 21 Lancer şi militari ai forţelor aeriene române misiuni de poliţie aeriană în perioada 1 mai - 31 august. Prin telefon, locţiitorul comandantului Grupului 86 Operaţional din Baza 86 Aeriană Feteşti, comandorul Daniel Moise.
Daniel Moise: Eurofighter Taifun este un avion de vânătoare supersonic multirol, este un avion foarte agil, conceput pentru a fi extrem de eficient în lupta cu alte aeronave. Este considerat din punct de vedere al caracteristicilor, a doua aeronavă ca performanţă după F 22 Raptor. Royal Air Force, musafirii noştri deţin cea mai mare flotă de astfel de aeronave, aproximativ 160 dintre care patru sunt staţionate la Kogălniceanu pe această perioadă. Poliţia aeriană extinsă a fost adoptată cu scopul de a asigura integritatea spaţiului aerian în această regiune, nu numai spaţiul aerian românesc, ci spaţiul de est al NATO, vreau să specific, această poliţie aeriană sub comandă NATO se va executa în comun, ca piloţi de vânătoare români abia aşteptăm să începem această misiune pe data de 1 mai.
Realizator: Distrugătorul britanic Daring a efectuat la mijlocul acestei săptămâni o vizită în România. Marţi, premergător escalei de două zile din Portul Constanţa, Her Majesty Ship Daring şi Fregata Regele Ferdinand au desfăşurat pe mare exerciţii comune de respingere a unui atac aerian şi de comunicaţii tactice, precum şi manevre de reaprovizionare. Cu detalii, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române, locotenent colonelul Corneliu Pavel:
Corneliu Pavel: O premieră pentru forţele navale este faptul că doi tineri ofiţeri de marină români vor fi ambarcaţi la bordul distrugătorului, pentru o săptămână şi vor participa în calitate de ofiţer de gardă la misiunile pe care distrugătorul britanic le va desfăşura în Marea Neagră şi Marea Mediterană. Activităţile bilaterale româno-britanice fac parte din pachetul de măsuri privind întărirea cooperării dintre partenerii NATO, măsuri stabilite la summitul NATO din anul 2014 şi contribuie la dezvoltarea prezenţei navelor militare aliate în Marea Neagră. Distrugătorul britanic este liderul clasei distrugătoarelor tip 45, are o lungime de 151 de metri şi poate atinge viteza maximă de 30 de noduri. Nava este echipată cu trei sisteme de rachetă navă - aer, două lansatoare de rachetă navă - navă, treisprezece sisteme de artilerie navală şi lansatoare de torpile anti-submarin.
Realizator: Tot în Dobrogea, de data asta la Centrul Secundar de Instruire Babadag din judeţul Tulcea se desfăşoară în perioada 24 aprilie - 4 mai modulul de pregătire Platinum Eagle 17.2, din cadrul exerciţiului multinaţional Black Sea Rotational Force 2017. Participă aproximativ 200 de militari din Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti şi din Batalionul 307 Infanterie Marină şi peste 400 de militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Muntenegru, Ucraina şi SUA./aboboc
Realizator: Ascultaţi "Jurnal militar" la Radio România Actualităţi. Schimbăm din nou subiectul. Cel mai mare exerciţiu NATO din acest an, Noble Jump 2017 se va se va desfăşura în luna iunie pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României. Destinaţia finală a celor 4.000 de militari participanţi din 11 state membre NATO va fi Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu. Exerciţiul va testa capacităţile operaţionale ale elementelor terestre ale Forţei Întrunite NATO cu grad ridicat de operativitate. Săptămâna aceasta la sediul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, din Bucureşti, a avut loc exerciţiul de repetiţie a conceptului de dislocare. Cu acest prilej, comandantul Comandamentului Multinaţional, generalul de brigadă Ovidiu Uifăleanu, a prezentat câteva detalii despre Noble Jump 2017.
Ovidiu Uifăleanu: Exerciţiul va începe cu o deplasare maritimă, cel mai de departe sunt forţele norvegiene şi britanice care vin pe cale maritimă, o dislocare aeriană pentru primele elemente care vor ajunge în Bucureşti şi în Sibiu şi bineînţeles foarte multe convoaie pe calea ferată a României, intrând prin partea de vest a României şi terestru dinspre partea de sud. Zona de operaţii pentru exerciţiul Noble Jump e definită în spaţiile adiacente României, Bulgariei şi Greciei. Punctul final va fi Cincu. Miza activităţii e să aducem toţi militarii în siguranţă în Cincu. Nu sunt foarte multe lucruri de descoperit, doar de analizat atent, începând de la proceduri de trecere a frontierei, proceduri vamale, staţionarea în zone intermediare până la ajungerea în Cincu. Activităţile în Cincu se vor desfăşura pe durata a zece zile. Avem o etapă de instruire integrată neîntreruptă undeva la patru zile. Momentul culminant al activităţii va fi o demonstraţie de forţă sub forma unui exerciţiu cu trageri de luptă reale. Activitatea planificată de /principiu/ e undeva pe la jumătatea lunii iunie. Toate activităţile de deplasare, de la intrare pe teritoriul Greciei până la ajungere în Cincu, vor fi mediatizate activ. Toate informaţiile generate de momentul când vor sosi vor fi publice.
Realizator: Generalul de brigadă Ovidiu Uifăleanu, comandantul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est. Reporter Andreea Popescu, mulţumesc! "Jurnalul militar" continuă. Acum din nou muzică, Ed Sheeran, Shape of You, după care aflăm veşti de la camarazii noştri aflaţi în misiune în teatrul de operaţii Afganistan./ovidiu/dstanesc
Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi pentru ultima parte a "Jurnalului militar". Şi, aşa cum vă spuneam, mergem în Afganistan pentru a asculta veşti de la camarazii noştri dislocaţi în teatrul de operaţii.
Locotenent colonel Daniel Burlacu, ofiţer de informare şi relaţii publice al Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii Negri": Militarii din cadrul Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii Negri" îşi continuă misiunile în provincia Kandahar. Misiunile se desfăşoară la fel ca în prima zi de dislocare, cu foarte multă atenţie şi concentrare. Chiar dacă vara se apropie cu paşi repezi iar temperaturile sunt în creştre bruscă, misiunile sunt continue, iundiferent de oră sau zi. În MRAP sau debarcaţi ziua sau noaptea, se acţionează cu responsabilitate şi profesionalism. Chiar dacă relieful nu îi avantajează pe militarii noştri, ei ştiu că trebuie să-şi atingă obiectivele propuse. Printr-o pregătire minuţioasă a misiunilor, printr-o colaborare bună cu forţele de securitate afgane şi camarazi americani, ei reuşesc să estompeze multe din acţiunile insurgenţilor din provincia Kandahar. Militarii din cadrul Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii Negri" sunt conştienţi de gradul de pericol al misiunilor pe care le îndeplinesc. Experienţa acumulată în celelalte trei misiuni îi ajută acum.
Realizator: Schimbăm încă o dată subiectul - astăzi, 29 aprilie, este Ziua veteranilor de război, o zi în care îi onorăm pe militarii români care au luptat şi şi-au dat viaţa pe timpul celor două conflagraţii mondiale pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României. Cecilia Sfetcu are detalii.
Cecilia Sfetcu: Manifestări dedicate Zilei veteranilor de război sunt organizate de Ministerul Apărării Naţionale în lunile aprilie şi mai în toate marile garnizoane din ţară şi la monumentele comemorative din Republica Cehă, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Slovacia şi Ungaria. În Săptămâna operelor naţionale dedicate veteranilor de război, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale organizează o serie de spectacole sau concerte pentru veteranii de război. Astfel, joi, la Ateneul Român, Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu a dedicat veteranilor un concert simfonic cu lucrări de Haydn, Mozart şi Beethoven. Tot în Bucureşti, sâmbătă, Opera Naţională Română va închina eroilor zilelor noastre un spectacol de balet începând cu ora 18:30. La aceeaşi oră, la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iaşi, Opera Naţională Română din localitate va susţine un recital extraordinar intitulat "Omagiu adus veteranilor de război". Duminică, Opera Naţională Română din Cluj Napoca va susţine spectacolul Don Carlo de Giuseppe Verdi, de la ora 18:30, tot sub semnnul omagierii veteranilor de război. Iar miercuri, 3 mai, Opera Naţională Română din Timişoara va dedica veteranilor spectacolul Sheherezada, de Nikolai Korsakov, începând cu ora 19:00. În seria activităţilor dedicate Zilei veteranilor de război s-a înscris şi spectacolul de poezie şi muzică "Pianul cu poeme", susţinut miercuri de actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu la Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional. Şi tot aici, joi, a avut loc Adunarea supremă a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, manifestare la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi ai Patriarhiei Române. Şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, s-a adresat veteranilor ca unor eroi vii care şi-au sacrificat tinereţea pe front.
General Nicolae Ciucă: Pentru noi armata de astăzi, dvs, veteranii de război, invalizii şi văduvele de război, sunteţi exemplul de urmat, modelele de comportament ostăşesc şi civic, oameni deosebiţi, caractere puternice, suflete nobile. Aţi trăit pe viu anii grei ai războiului, iar în continuare aţi contribuit din plin la efortul de refacere şi dezvoltare a ţării. Toate acestea, la care se adaugă venerabila dvs vârstă, vă îndreptăţesc să vă bucuraţi de adâncul nostru respect, al militarilor şi al societăţii româneşti. Am onoarea, bucuria şi plăcerea de a vă transmite în nume personal şi al tuturor militarilor Armatei României un salut camaraderesc împreună cu sincere urări de sănătate şi zile senine. La mulţi ani! Am onoarea să vă salut.
General Marin Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război: Cei care suntem în viaţă ne bucurăm de respect, de soluţionarea unor probleme sociale, de sănătate, de bunăstare alături de tineretul ţării româneşti şi mai ales de armată. Să fim lângă ei şi ei lângă noi, să îi încurajăm că ce fac fac bine.
Cecilia Sfetcu: Un gând pentru camarazii dvs, veteranii de război?
General Marin Dragnea: Să trăim cât mai bine şi cât mai mult.
Cecilia Sfetcu: Şi pentru tânăra generaţie?
General Marin Dragnea: Să ne ajungă şi să ne întreacă!
Cecilia Sfetcu: Seria manifestărilor se va încheia cu Crosul Veteran, ediţia a doua, competiţia dedicată veteranilor de război, care se va desfăşura duminică, 7 mai, începând cu ora 10:00 pe b-dul Kiseleff din Bucureşti.
Realizator: În altă ordine de idei vă mai informăm că în cadrul proiectului "Ecaterina Teodoroiu - 100 de ani de la jertfa supremă pe frontul din Moldova în primul război mondial", miercuri, 3 mai, de la ora 17:00, la Cercul Militar din Iaşi va avea loc prezentarea filmului documentar şi a albumului "Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român", realizată de către publicistul gorjan Dorin Brozbă. Şi încă ceva: mâine, 30 aprilie, în armata română sărbătorim Ziua Infanteriei, Ziua Logisticii Militare şi Ziua trupelor CIMIC. Tuturor colegilor noştri din aceste arme, şi din partea noastră, la mulţi ani!