Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 25.02.2017

Exerciţiul multinaţional PLATINUM EAGLE 17.1 şi interviu cu veteranul Alecu Manasieru

Jurnal Militar din 25.02.2017

Articol de Cristian Dumitraşcu, 27 Februarie 2017, 07:55

Realizator: Cristian Dumitraşcu - Vă prezint, ca în fiecare sâmbătă, o producţie marca Ora Armatei, o emisiune care durează până la 9:30. Avem, aşadar, o jumătate de oră pentru o sinteză a evenimentelor militare din ultimele şapte zile. Vor fi subiecte de actualitate, reportaje de instrucţie din ţară, dar şi o corespondenţă din Afganistan, iar după jumătatea emisiunii, vom vorbi despre cei 100 de ani de la înfiinţarea armei auto în Armata României, la 1 martie 1917, pe când ţara era în plin război mondial, iar în final, vom vorbi şi despre acţiunea complexă de recrutare şi de promovare a carierei militare.

Dar toate la timpul lor. Începem cu instrucţia între 20 februarie şi 1 martire, la Centrul Secundar de Instrucţie pentru Luptă Smârdan, din judeţul Galaţi. Se desfăşoară modulul de pregătire Platinum Eagle 17.1 din cadrul exerciţiului Black Sea Rotational Force 17.

Armata României este reprezentată la execiţiu de militarii din Forţele Terestre, Navale, dar şi Aeriene. BSRF 17 este un exerciţiu anual, condus de comandamentul Forţelor Infanteriei Marine ale SUA, care sunt dislocate în Europa şi în Africa, ce se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului. Aceasta urmăreşte creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contrainsurgenţă. În ţară, militarii Armatei Române îşi continuă instruirea. Colegii de la Redacţia militară de radio de la Craiova au fost la instrucţie, la munte, alături de militarii din compania de cercetare a Brigăzii 2 Infanterie din Craiova. Cercetaşii s-au aflat în tabăra de pregătire montană de la Rânca. Haideţi să ascultăm reprotajul realizat de Vasile Fugaciu.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 25.02.2017

Caporal Zamfir, la Grupa a II-a Cercetare: Este a şasea tabără. Întotdeauna, muntele surprinde omul, cu condiţiile meteo de multe ori nefavorabile. Mai întâi, se face cunoaşterea zonei şi locului în care ne aflăm, apoi, progresiv, se fac marşuri, activităţi pe schiuri, după care trecem la focuri, adăposturi amenajate. Am trei misiuni: prima misiune a fost Irak, apoi încă două de Afganistan.


Sublocotenent Florea, comandant pluton Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab: Cu plutonul Cercetare, mai exact 15 oameni din plutonul Cercetare, am avut ore de schi, am perfecţionat traiul în condiţii de izolare, împreună am construit adăposturi, capcane, focuri. Este important, deprinderile militarul şi le formează cu fiecare tabără în parte şi iarna e greu. Ca cercetaş, ai nevoie de foarte bune calităţi fizice, pentru că în misiunile noastre, noi trebuie să mergem destul de mult.

Căpitanul Ancuţa Constantin: Sunt comandant de companie la compania Cercetare a Brigăzii 2 Infanterie Rovine. O perioadă foarte frumoasă, cu foarte multă zăpadă, perioadă propice pentru dezvoltarea capacităţii fizice şi psihice a militarilor, dezvoltarea coeziunii în cadrul subunităţii, având în vedere că, şi anul trecut, şi anul acesta, am primit militari noi şi am dorit în mod special să întărim coeziunea la nivelul subunităţii. Am fost cu această subunitate, eram comandant pluton pe atunci, comandant pluton cercetare în Afganistan, alături de colegii care astăzi mă însoţesc în această tabără. În aceste tabere, în special la munte, ne testăm limitele, vedem unde trebuie să îmbunătăţim, unde trebuie să mai lucrăm şi, totodată, să acţionăm foarte bine împreună.

O tabără grea din punct de vedere fizic şi psihic, dar totodată frumoasă, pentru că sunt foarte mulţumit de modul în care s-au îndeplinit obiectivele. Ei, totodată, sunt foarte bine din punct de vedere fizic şi am reuşit să-i integrăm cu bine după aproape două luni în cadrul subunităţii fără nicio problemă. Am început cu instrucţia pe schiuri, după aceea, am trecut la executarea exerciţiilor de orientare, care au constat în deplasări pe distanţe de 10, 15 km, prin pădure, pentru dezvoltarea deprinderilor militarilor în a se orienta şi a se descurca în teren muntos pe timp de iarnă. În final, vom avea un exerciţiu deosebit, unul complex, care se va întinde pe o durată mai mare şi unde va trebui să străbatem aproximativ 25 de km.

Realizator: Mulţumesc Vasile Fugaciu, pentru reportajul de la Rânca. Mergem mai departe, Afganistan. Principalele misiuni pe care le au militarii români în teatrul de operaţii sunt securizarea bazei militare aeriene din Kandahar, dar şi instruirea, asistarea şi sprijinul forţelor de securitate afgane. Deocadată, acolo, în Afganistan, lucrurile sunt foarte calme şi trebuie să vă spun că încă se instruiesc în comun cele două batalioane, cel care îşi termină misiunea şi cel care tocmai ce s-a instalat. va fi o perioadă de misiune comună, de câteva zile, o săptămână şi ceva, în care vor prelua unii de la alţii toate obiectivele Îl ascultăm pe maiorul Vasile Ardelean.

Mr. Vasile Ardelean: Militarii celor două batalioane execută misiuni în comun în vederea înţelegerii mediului operaţional într-un timp cât mai scurt. De asemenea, se execută şi misiuni în parteneriat cu forţele de securitate afgană, pentru dezvoltarea relaţiilor cu aceştia, cu populaţia locală şi pentru înţelegerea particularităţilor fiecărei localităţi din aria de operaţii. Sunt foarte importante activităţile de introducere a miliarilor Batalionului 151 Protecţia Forţei Lupii Negri către liderii locali, către forţele de securitate afgană. De asemenea, acordăm o importanţă deosebită şi relaţiilor cu aceştia pentru a avea o cooperare eficientă pe parcursul executării misiunii.

Realizator: Pentru că tot am aflat despre militarii din Afganistan, să vă spunem că sportivii din lotul Invictus sunt în primul cantonament de pregătire. Militarii aceştia sunt cei care au fost răniţi în misiunile din Afganistan. Cei 33 de sportivi din lotul extins al echipei care va reprezenta România la Jocurile Invictus Toronto 2017, se află în aceste zile în primul catonament de pregătire. Sunt mai multe discipline sportive la care ei se pregătesc, adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi, respectiv ateltism, canotaj în sală la simulator, ciclism, power lifting, tir cu arcul, înot şi volei din şezut. O să revenim şi în ediţiile viitoare la militarii noştri care ne vor reprezenta la jocurile Invictus.

Aici în Bucureşti se desfăsoară o acţiune extraordinară de readucere aminte a unui eveniment foarte important: acum 100 de ani, pe 1 martie, s-a înfiinţat Arma Auto. Baza Sprijin Logistic Muntenia este o unitate militară de mari dimensiuni, care deserveşte structurile centrale ale MApN cu autovehicule de transport trupe încă din anii '40, iar astăzi, acolo, în bulevardul Ghencea, lângă Clubul Sportiv al Armatei Steaua, se organizează Ziua porţilor deschise, pentru că, după cum vă spuneam, la 1 martie se împlineşte un secol de la înfiinţarea armei Auto. Atunci, la 1 martie 1917, România era în plin război, alături de Franţa prietenă, de generalul Berthelot. S-a luat atunci această măsură necesară de introducere în luptă şi a noii minuni tehnice pe vremea aceea, automobilul.

Am fost la această unitate de prestigiu din Bucureşti, iar săptămâna aceasta, am decoperit că, dincolo de suportul cu maşini de toate felurile pentru militarii Armatei Române, profesioniştii acestei baze de sprijin logistic, şi ea parte a Comandamentului logistic întrunit, au venit în întampinarea nevoilor militarilor aflaţi în misiuni de luptă şi în aplicaţii cu o brutărie de campanie, cu o spălătorie de campanie şi cu un punct de comandă şi coordonare în câmpul tactic, iar toate acestea sunt instalate pe maşini şi containere, asigurându-se astfel mobilitatea atât de necesară în situaţii de război. Brutăria mobilă de campanie produce peste 5.000 de pâini pe oră. Cu amănunte despre această facilitate începe reportajul pe care vă invcit să-l ascultaţi.

Lt.-col. Voicu Dumitru: Sunt locotenent-colonel Voicu Dumitru, sunt locţiitorul comandantului Batalionului 125 Mentenanţă. Vă prezint primul echipament, brutrăria mobilă de campanie. Are două remorci, un grup electrogen pentru alimentarea cu energie electrică. Este vorba despre un container, două containere, sunt două containere pe remorci, sunt doua remorci propriu-zis, care se cuplează între ele. În prima remorcă se pregăteşte produsul, coca, cu toate ingredientele, iar în remorca din spate este cuptorul, care asigură finalizarea activităţii, facerea pâinii, coacerea pâinii. Tot din necesitatea de a avea un confort pentru militarii din taberele de instrucţie, ne-am gândit sa creăm un container ISO, să creăm un echipament de îmbăiere pentru personalul aflat în tabără.

Reporter: Şi este dislocabil, se duce oriunde.

Lt.-col. Voicu Dumitru: Este dislocabil, poate fi transporat cu un cap tractor şi pe o remorcă de transport container ISO. Este un container pe o remorcă, unde sunt instalate două boilere de 300 de litri fiecare, care asigură apa caldă necesara celui de al doilea container, unde sunt, după cum vedeţi, cinci duşuri pe o parte şi cinci chiuvete pe o parte, care asigură simultan îmbăierea a zece militari. Ca o carcteristică importantă a acestui echipament, numărul maxim estimat de persoane, în funcţie de timpul avut la dispoziţie, este de 50 de persoane pe oră.

Reporter: 50 de persoane pe oră se pot îmbăia în aplicaţie, în teatrul de operaţie, eventual, în locurile în care militarii sunt în acţiune. Şi un al treilea obictiv pe care vizitatorii îl vor putea vedea în 25 februarie, sâmbătă, exact după emisiunea noastră, când va fi Ziua Porţilor Deschise, este această spălătorie mobilă, o spălătorie de lenjerie, de rufe.

Lt.-col. Voicu Dumitru: Două maşini de spălat cu o capacitate de 24 de kilograme fiecare. Pot fi catalogate ca fiind de nivel industrial, care asigură spălarea a aproape 50 de kilograme de rufe pe oră. În cadrul unor aplicaţii şi exerciţii militare activitatea fiind foarte densă şi efortul este foarte mare, a trebuit să ne gândim şi la partea de uscat. În acest mod a fost achiziţionat şi uscătorul de rufe, dotat şi cu masă de călcat şi cu sistem de încălzire propriu.

Lt.-col. Ionescu Vasile: Sunt locotonent-colonel Ionescu Vasile, sunt comandatul Batalionului 123 Deservire şi Asigurare de Geniu din cadrul Bazei Sprijin Logistic Muntenia. Am gândit un asemenea punct de comandă pe autovehicule. El este instalat pe patru autovehicule. Fiecare a fost modificat în interior astfel încât să poată fi instalate sisteme de calcul independente, care pot lucra independent sau în reţea. De asemenea, se poate asigura conectarea acestora la reţeau Intraman sau reţeaua de telefonie mobilă, fie că aceasta este din zona în care ne dizlocăm, la cea din viaţă civilă, sau la sistemele militare. Noi am organizat punctul ca şi în situaţiile noastre militare reale, pe cele patru centre, respectiv Centrul de Resurse, Centrul de Comunicaţii, Centru de Decizie şi Centrul de Sprijin Logistic. Fiecare centru se lucrează cu un număr de două până la trei persoane, astfel încât se pot face toate operaţiunile specifice luării deciziei în cadru unei situaţii pe care o avem de rezolvat. Varianta dinainte era pe corturi. Instalam corturi în teren, lucru care necesita un număr mai mare de persoane şi, de asemenea, condiţiile din interior nu întotdeauna asigurau gradul de confort şi de operativitate

Reporter: Şi, până la urmă, de mobilitate.

Lt.-col. Ionescu Vasile: Şi de mobilitate, fără discuţie. Implicau mult mai multe resurse umane şi materiale pentru instalarea unui punct de comandă.

Realizator: Pentru că vă spuneam că pe 1 Martie, automobiliştii din armată aniversează un secol de la apariţia armei Auto. Comandantul Bazei Sprijin Logistic Munteni, colonelul Alexandru Nedelcu le-a transmis tutror oamenilor din meserie "La mulţi ani!". Să ascultăm.

Col. Alexandru Nedelcu: Pornind de la deviza adoptată "Nimic nu se mişcă fără noi", doresc tuturor automobiliştilor militari sănătate, noroc şi, cel mai important, fără evenimente rutiere! "La mulţi ani!"

Realizator: Avem o ştire de ultimă oră, un exerciu de intervenţie antiteroristă are loc în această dimineaţă la Ambasada Israelului din Bucureşti. La acţiune participă Brigada Antiteroristă din Serviciul Român de Informaţii, jandarmi şi poliţişti. Potrivit unui comunicat al SRI, exerciţiul este organizat cu acordul Serviciului de Securitate al Ambasadei Israelului. În timpul exerciţiului circulaţia rutieră în zona Ambasadei ar putea fi restricţionată temporar - a precizat SRI, asta, pentru a nu se produce panică în Bucureşti, este un exerciţiu.

Mergem mai departe cu ştirile noastre de la "Jurnal militar". Ne apropiem de final. Vă mai spun că, începând cu săptămâna pe care o încheiem, MApN a început o campanie de descoperire şi vizitare a tuturor veteranilor de război care au împlinit 100 de ani şi, mai mult de atât, o campanie de mediatizare a situaţiei în care se află aceşti oameni. Se doreşte o mai bună cunoaştere a faptelor a acestora pe pagina de facebook a MApN, sunt deja share-uite o parte dintre poveştile extraordinare ale unor veterani din Constanţa, Feteşti, Răduleşti, acolo unde personal am însoţit delegaţia trimisă de la Ministerul Apărării, căreia li s-au alăturat primarii din localităţile respective şi comandanţii de centre militare judeţene. Săptămâna viitoare, sâmbătă dimineaţă, vom dezvolta acest subiect, pentru că şi săptămâna viitoare, până sâmbătă, vor mai fi vizitaţi şi alţi veterani de război. Acum vă invit să-l ascultăm pe căpitan comandorul Ionel Bentoiu, comandantul Centrului Militar Ialomiţa.

Am fost cu domnia sa la doi dintre veteranii de război dintre cei patru pe care i-am vizitat şi, pentru că este exact perioada recrutării şi a atragerii tinerilor către şcolile şi liceele militare, l-am întrebat pe domnul Bentoiu care sunt direcţiile pe care le urmează în acest început de an 2017.

Ionel Bentoiu: Din judeţul Ialomiţa sunt 97 de unităţi şcolare, 18 licee cu 1868 de elevi din clasa a XII-a, 79 de şcoli gimnaziale

Realizator: Am revenit în direct, "Jurnal militar". Aici se încheie emisiunea "Jurnal militar" din 25 februarie.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017