Jurnal Militar din 23.01.2016
Vizita ministrului apararii nationale la Bruxelles, participarea militarilor Batalionului 151 Infanterie la exercitiul Platinium Lion - 16.2
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 25 Ianuarie 2016, 10:32
Realizator: Bogdan Siliviu Răducanu - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit, sunt Bogdan Silivu Răducanu, vom fi şi astăzi împreună, în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a trece în revisă cele mai importatne evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. O să vorbim, aşadar, printre altele, despre vizita ministrului apărării naţionale la Bruxelles, participarea militarilor Batalionului 151 Infanterie la exerciţiul multinaţional "Platinium Lion - 16.2" şi, desigur, despre sărbătorirea zilei Unirii Principatelor Române. Ca de obicei însă, începutul îl facem cu muzică, Ed Sheeran, "Thinking Out Loud".
AUDIO:
Realizator: Ed Sheeron, "Thinking Out Loud", ascultaţi "Jurnal militar" la Radio România Actualităţi. Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a efectuat joi o vizită oficială la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, şi cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Petr Pavel. Detalii în corespondenţa transmisă de la Bruxelles de Cerasela Rădulescu:
Reporter: Cerasela Rădulescu - În discuţiile cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Cartierul Alianţei, din Bruxelles, ministrul român al apărării, Mihnea Motoc, a discutat despre maniera în care România se află în grafic privind funcţionarea celor două structuri ale NATO de pe teritoriul său şi despre felul în care România şi-a multiplicat exerciţiile şi trupele pentru forţa NATO de reacţie rapidă.
Mihnea Motoc: Am întărit şi reiterat aşteptarea ca deplina implementare a planului de creştere a capacităţii operaţionale a Alianţei să fie urmată şi consacrată ca atare la Varşovia de o adaptare strategică pe termen lung a Alianţei la noul mediu de securitate. România continuă să se situeze echilibrat în raport atât cu provocările de pe flancul estic, cât şi cu cele de pe flancul sudic.
Reporter: Ministrul apărării mai spune că România acordă o importanţă specială tabolului de securitate al Mării Negre şi că Alianţa Nord-Atlantică de a asigura la Marea Neagră o prezenţă aliată persistentă şi consistentă, în care va fi inclusă şi o componentă navală în perspectivă.
Mihnea Motoc: Am vorbit de parteneriatul cu Georgia, dar, mai apăsat, date fiind şi evoluţiile politice recente, de parteneriatul cu Republica Moldova, după formarea noului Guvern.
Reporter: Referitor la misiunea NATO "Resolute Support" din Afganistan, ministrul Mihnea Motoc a arătat că România îşi va menţine şi anul acesta nivelul de angajare din 2015, cu aproape 650 de militari.
Mihnea Motoc: A produs o impresie deosebită faptul că în condiţiile evoluţiilor de securitate nu foarte încurajatoare din Afganistan, unde NATO, după cum ştiţi, are o implicare de lungă durată, România îşi menţine şi în acest an, la acelaşi nivel, contribuţia la operaţiunea "esolute Support". România este, după cum ştiţi, cel de-al patrulea contributor în rândul naţiunilor aliate. Deci, toate aceste lucruri ne-au descris ca pe un aliat previzibil, ca un aliat serios care îşi îndeplineşte angajamentele.
Reporter: Ministrul român al apărării, Mihnea Motoc, s-a întâlnit la Bruxelles şi cu omologul său belgian Steven Vandeput. Ministrul român a menţionat că dezvoltarea securităţii şi apărării Uniunii Europene este o prioritate în arhitectura politicii de apărare a ţării noastre. Ministrul Mihnea Motoc a mulţumit omologului său belgian pentru sprijinul acordat României, în urma evenimentului tragic de la clubul Colectiv din Bucureşti,privind transferarea a opt pacienţi grav răniţi în incendiul respectiv la secţia de arşi a Spitalului Militar "Regina Astrid" din Bruxelles. Aceştia au putut beneficia de tratament medical de specialitate - spune Mihnea Motoc. De altfel, ministrul i-a putut vizita,pe pacienţii români răniţi, la spitalul belgian. El i-a asigurat pe cetăţenii români aflaţi la tratament la spitalul respectiv, de sprijinul Guvernului pe toată perioada internării. Ministrul român a conferit Spitalului Militar "Regina Astrid", precum şi unor cadre medicale, Emblema de Onoare a Armatei României cu Însemn de Pace, ca apreciere a modului în care au fost trataţi pacienţii români, supravieţuitori ai tragediei din clubul Colectiv din Capitală.
Realizator: Corespondentul Radio România Actualităţi la Bruxelles, Cerasela Rădulescu, mulţumesc. Vă mai informăm că tot joi, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a participat la sediul Alianţei Nord-Atalntice la cea de-a 174-a sesiune a Comitetului Militar al NATO, desfăşurat în formatul şefilor apărării. Pe agenda reuniunii s-au regăsit aspecte militare de actualitate ale Alianţei, printre care misiunea "Resolute Support" din Afganistan, viitoarea strategie, postură şi adptare a NATO, precum şi o întâlnire cu reprezentanţii statelor participante la dialogul meditaranean. "Jurnalul militar", continuă: Militari din Batalionul 151 Infanterie, din Iaşi, au participat, alături de militari americani şi bulgari, în perioada 7-18 ianuarie, la exerciţiul multinaţional "Platinum Lion - 16.2", desfăşurat în baza Novo Selo, din Bulgaria. Comandantul detaşamentului românesc, locotenentul Marius Butnariu de-a oferit câteva amănnunte.
Marius Butnariu: Am desfăşurat acţiuni cu caracter ofensiv, lupta în localitate, precum şi trageri de luptă cu grupa de infanterie în ofensivă, plutonul de infanterie în ofensivă şi compania întărită în ofensivă. Pe timul instrucţiei am desfăşurat şedinţe de cunoaştere a armamentului tehnic şi din dotarea armatei americane, misiuni de patruale, instrucţie santiară şi marcarea locului de aterizare a elicopterelor, precum şi de evacuare unui rănit. Am mai participat la exerciţii de luptă în localitate cu spirjinul tancurilor sau al transportoarelor blindate, am asistat la trageri executate de pieţe de artilerie, de tancuri şi vehicule blindate americane şi bulgare. Am mai participat la exerciţii demonstrative de distrugeri executate de geniştii americani. Activitatea a fost foarte utilă pentru acţiuni viitoare, care le vom executa împreună cu parteneri americani sau celelalte naţii din NATO. A fost un exerciţiu foarte bun şi o bună modalitate de a începe anul de instrucţie.
Realizator: Locotenentul Marius Butnariu, comandantul detaşamentului românesc parcipant la exerciţiul multinaţional "Platinum Lion -16.2".
Realizator: Trecem la un alt subiect. Militarii Batalionului 2 Infanterie s-au aflat timp de două săptămâni în Centrul de instruire pentru luptă al Forţelor terestre "Getica" din Cincu, judeţul Braşov, unde au parcurs un program special de pregătire pentru viitoarea lor misiune în teatrul de operaţii din Afganistan.
Reporter: Mădălina Ilinca - Militarii Batalionului 2 Infanterie Călugăreni din cadrul Brigăzii 1 Mecanizate Argedava au încheiat pregătirea pentru desfăşurarea unei noi misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan. În ce a constat pregătirea ne-a explicat colonelul Gheorghiţă Vlad, comandantul Brigăzii 1 Mecanizată Argedava:
Gheorghiţă Vlad: Exerciţiul de repetare a misiunii a fost desfăşurat într-un ritm de pregătire foarte intens. Activitatea noastră a vizat atât pregătirea comandamentului batalionului, cât şi a subunităţilor acţionale. Am vizat în primul rând realizarea coeziunii în cadrul plutoanelor companiilor şi implicit a întregului batalion şi, de asemenea, însuşirea tuturor procedurilor de operare pentru rezolvarea tuturor misiunilor specifice unui teatru de operaţii, respectiv teatrul de operaţii Afganistan.
Reporter: După două săptămâni de pregătire a venit şi momentul evaluării, făcută de lt.col. Ovidiu Lungu, comandantul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni:
Ovidiu Lungu: În această perioadă foarte scurtă de timp am reuşit să planificăm şi să executăm un exerciţiu complex care acoperit tot spectrul de instruire existent. Toţi militarii sunt optimişti. Moralul este bun pentru că toţi au realizat că a fost un exerciţiu bun, un exerciţiu în care, dincolo de toate, obiectivele de instruire pe care ni le-am propus, am reuşit să sudăm coeziunea plutoanelor, Statului Major. Noi ne instruim şi suntem pregătiţi indiferent de situaţii, să ne îndeplinim misiunile primite.
Reporter: 24 de ore din 24 fiecare militar al batalionului a avut rolul său în misiune, rol pe care îl va juca real în teatrul de operaţii. Toţi au un ţel comun: să se întoarcă cu bine acasă şi să rostească "Misiune îndeplinită în efectiv complet'.
Realizator: Schimbăm din nou subiectul şi mergem în Afganistan, mai exact în Kandahar, unde misiunea militarilor din Batalionul 811 Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" continuă. Radu Mureşan ne-a transmis din teatrul de operaţii corespondenţa care urmează:
Reporter: Pregătite aşa cum scrie la carte, operaţiile de asalt aerian executate de Dragonii Transilvani sunt probabil cele mai complexe tipuri de misiuni pentru care militarii noştri s-au instruit alături de partenerii de coaliţie pe durata câtorva săptămâni. Aşteptăm elicopterele Sikorsky Black Hawk.
plutonier major Ovidiu Zveduneac: Formăm dispozitivul şi începem deplasarea cu militarii /.../ şi cu echipa EOD şi echipa noastră de cercetare faţă, curăţăm itinerarul de deplasare. Ne deplasăm pe jos, curăţăm toată zona de posibile locuri de unde se poate trage foc direct asupra bazei /.../ executăm un /.../ cu profesorul /..../ din satul /.../ Totdeauna, în satele astea, asta facem.
Reporter: Lt. Sergiu Gligor este locţiitorul comandantului de companie şi a însoţit plutonul în această misiune.
Sergiu Gligor: Misiunea a fost să /.../ dintr-un local dintr-un sat; facem o evaluare a situaţiei din satul respectiv. Operaţiunea a avut loc a avut, infiltrarea şi exfil-ul pe calea aerului deoarece dorim să schimbăm cât mai mult tipurile folosite în misiunile curente. Am aterizat după care am cercetat itinerariul până la locaţia satului. Drumul nu a fost foarte lung, după care am executat /.../ cu reprezentanţii satului şi deplasarea spre locaţia de extracţie. În continuare vom cerceta itinerariul până la locaţia de exfil, unde vom aştepta elicopterele să ne întoarcem în bază. Timpul a trecut relativ repede. Acum în ultima perioadă pare să treacă mai greu, când toţi se gândesc spre familiile lor, spre casă, dar, în continuare, efortul şi atenţia vor fi la fel. Sperăm să nu mai avem incidente, să ne întoarcem cu toţi sănătoşi acasă şi să ne facem treaba cât mai bine aici.
Reporter: Aceasta a fost corespondenţa din această săptămâna despre 'Dragonii Transilvani' şi misiunile pe care le desfăşoară aici, la 4.000 de kilometri de casă. Sunt maistrul militar Radu Mureşan şi până săptămâna viitoare când ne vom întâlni din nou pe calea undelor vă urez toate cele bune.
Realizator: Mulţumesc. Acum din nou muzică la "Jurnal Militar".
Realizator: "Acasă", Keo şi Mircea Baniciu, şi am revenit în studioul Radio România Actualităţi pentru ultima parte a "Jurnalului militar": 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, o zi sărbătorită în toate garnizoanele din ţară, unde, mâine, vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, concerte şi simpizioane. În Bucureşti, festivităţile vor avea loc de la ora 9:00 la Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei. Desigur, însă, că cele mai ample manfestări au loc, ca în fiecare an, la Iaşi, acolo mergen şi noi, în minutele următoare, colegul nostru de la Redacţia Militară Iaşi, Adrian Gîtman, se află, acum, la telefon. Bună dimineaţa!
Reporter: Adrian Gîtman - Bună dimineaţa, Bogdan, bun găsit tuturo!
Realizator: Adrian, Iaşiul se pregăteşte de sărbătoare, te rugăm să ne dai câteva amănunte despre ce se va organiza mâine, la Iaşi.
Reporter: Într-adevăr, a mai rămas doar o zi până la sărbătoarea Micii Uniri - 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, şi, aşa cum spuneai şi tu, Iaşul de este punctul central al manifestărilor ce marchează acest eveniment de primă însemnătate al istoriei noastre naţionale. Aici, în capitala Moldovei, sunt rămăşiţele pământeşti ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, îngropat la Mănăstirea "Trei Ierarhi" şi tot aici, la Iaşi, este statuia domnitorului Unirii şi un excepţional muzeu, unde vizitatorul regăseşte atmosfera de mijloc de secol XIX, ce gravitează în jurul omului, militarului şi politicianului Cuza. Sunt câteva repere în jurul cărora se regăsesc în această săptămână şi în special mâine, manifestările omagiale ale actului de la 24 ianuarie 1859. Eu aş vrea să insist puţin asupra ceremoniei militare, ce va avea loc mâine, pe 24 ianuarie, la Iaşi. Ca în fiecare an, aceasta va fi organizată la statuia lui Cuza din Piaţa Unirii şi unde sunt aşteptaţi mii de ieşeni şi nu numai. Este aşteptat, de asemena, preşedintele României, miniştri, parlamentari, oaspeţi din alte oraşe. Eu vreau să-i amintesc pe militarii care vor fi prezenţi la ceremonie şi o vor încheia cu o defilare. Vor fi prezenţi Lupii Negri, din Batalionul 151 Infanterie, alţii militari din Brigada 15 Mecanizată Vânătorii de Munte, de la Vatra Dornei, elevii Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Modovenesc. Alături de ei, reprezentanţii altor ministere, jandarmii şi pompierii. Finalul ceremoniei va aparţine Horei Unirii, după cum ştim Vasile Alecsandri şi Alexandru Flechtenmacher sunt artizanii acestei adevărate mărci înregistrate a Unirii de la 1859. Cred că merită să mai amintesc şi o altă acţiune spectaculoasă, ce va avea loc mâine seară: Retragerea cu torţe - 100 de militari din Batalionul 151 Infanterie se vor deplasa cu torţele aprinse, de la Muzeul Unirii, pe Bulevadrul Ştefan cel Mare până la Palatul Culturii. Atât, de la Iaşi.
Realizator: Mulţumesc Adrian Gîtman, de la Redacţia Militară din Iaşi. Aşa cum aţi auzit, armata are şi ea rolul ei în manifestările dedicate sărbătoririi Unirii Principatelor Române, de mâine, 24 ianuarie, de la Iaşi şi, de fapt, din întreaga ţară. Şi la urma urmei, de ce nu ar fi aşa? Pentru că, de fapt, armata a fost şi ea implicată în desfăşurarea evenimentelor din urmă cu 157 de ani. Istoricul militar Petre Otu, director adjunct la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară.
Petre Otu: Unirea cea Mică - după expresia consacrată şi extrem de plastică a lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, este un moment fondator al naţiunii române - s-a efectuat într-un context internaţional, care s-a dovedit favorabil naţiunii române, este vorba de războiul Crimeii din 1853- 1856 în care Rusia a fost învinsă de o coaliţie a puterilor europene. Congresul de Pace de la Paris a luat în discuţie unirea celor două principate, Muntenia şi Moldova, numai ele se puteau uni la acea dată, întrucât teritorii româneşti se aflau sub dominaţia unor mari imperii înconjurătoare şi, iată, că problea unirii celor două principate a devenit problema echilibrului european, iar hotărârea Congresului de Pace de la Paris au deschis calea luptei pentru unire. Şi aici s-a îngemănat intereseul european, pe de o parte, şi voinţa de unitate a naţiunii române, de o parte şi de alta a râului Milcov. Aş vrea să precizez pentru ascultătorii dumneavoastră, pentru a avea dimensiunea exactă a lucrurilor. Armata celor două principate, Moldova şi Ţara Românească, nu era foarte numeroasă la acea dată, corpul ofiţeresc dar şi ostaşii, s-au manifestat în perioada adunărilor ad-hoc, în perioada dezbaterilor aprinse din societatea românească pe tema unirii, ca o forţă unionistă. Zilele de 23-24 ianuarie, când Adunarea electivă a Ţării Româneşti l-a ales tot pe colonelul Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al acestei ţări, aici armata a jucat foarte important, colonelul Vlădoianu, care era comandantul Armatei Ţării Româneşti, a convocat în seara zilei de 23 ianuarie pe ofiţerii din garnizoană să se consulte în legătură cu atitudinea pe care armata urma să o aibă, deoarece tribunii revoluţionari mobilizaseră masele şi masele erau în stradă, reprezentanţii Partidei Naţionale au luat contact cu colonelul Vlădoianu şi i-au adus la cunoştinţă hotărârea în care interveniseră anterior de a-l alege tot pe Alexandru Ioan Cuza, la care Vlădoianu şi-a dat acordul şi a luat măsuri pentru a asigura liniştea şi ordinea în Bucureşti. În momentul alegerii, Alexandru Ioan Cuza era comandantul de facto al oştirii moldovene, al Armatei Moldovene. Iată, prin urmare, primul domnitor al Unirii provine din rândurile armatei şi, fără îndoială, unul din reprezentanţii de marcă.
Realizator: Istoricul Petre Otu. Petre Otu şi muzeograful coordonator al Muzeului Memorial "Alexandru Ioan Cuza", din Ruginoasa, Simona Ionescu sunt invitaţii Ceciliei Sfetcu la ediţia de astăzi a "Feciorilor la oaste", o emisiune despre Mica Unire, pe care o veţi putea asculta de la 11 şi 33 de minute pe Antena Satelor. Vă reamintesc şi că mâine, la 9 şi 30 de minute, pe TVR1 puteţi viziona "Pro Patria"; "Observatorul Militar" se poate citi pe net, la adresa www.presamil.ro. Şi tot pe net ne găsiţi şi pe noi, Redacţia Militară, pe Facbook, ca "Ora Armatei" şi pe pagina de web România Actualităţi, în secţiunea "Emisiuni" căutaţi "Jurnal Militar" şi aşa am ajuns la final, până la 9 şi 30 de minute îl ascultăm şi pe George Ezra "Listen To The Man", după care la Radio România Actualităţi începe "Deschis în week-end", alături de dumneavoastră va fi, ca de obicei, Costi Enache. Eu sunt Bogdan Silviu Răducan, vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi, până pe data viitoare, rămâneţi cu bine!