Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 22.07.2017

Saber Guardian 17, Ceremonie la Mausoleul Eroilor Romani de la Marasti, Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene, Ziua Presei Militare, Absolvirea promotiei 2017 a UNAp

Jurnal Militar din 22.07.2017

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 28 Iulie 2017, 13:12

Realizator: Bogdan Silviu Răducanu - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit, sunt Bogdan Silviu Răducanu. Se încheie, pentru Armata României încă o săptămână plină de evenimente. Ca de obicei, despre câteva dintre cele mai importante şi interesante vorbim şi noi în următoarele aproximativ 25 de minute. Regăsim aşadar în sumarul ediţiei de astăzi a "Jurnalului militar" exerciţiul "Saber Guardian 2017", ceremoniile organizate în această săptămână la Mausoleul Eroilor Români de la Mărăşti, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, pe care am sărbătorit-o joi, 20 iulie, şi Ziua Presei Militare, care va fi mâine, 23 iulie. Înainte de orice, însă, muzică.

AUDIO:

"Saber Guardian 2017", cel mai mare exerciţiu multinaţional desfăşurat în regiunea ţării noastre, a continuat şi în această săptămână. Una dintre secvenţele de instruire din "Saber Guardian", denumită "Mărăşeşti 17", s-a desfăşurat în perioada 11-21 iulie la Centrul Secundar de Instruire din Babadag. Participanţii au fost 600 de militari din Brigada IX Mecanizată şi 65 din Batalionul 307 Infanterie Marină. Cu detalii, comandantul brigăzii colonelul Dorin Toma.

Dorin Toma: În cadrul exerciţiului militarii au executat trageri de luptă cu muniţie reală cu armamentul din dotare, acordarea primului ajutor în zona de operaţii, exersarea procedurilor de comandă şi control la nivelul unităţilor şi subunităţilor. Principalele obiective de instruire sunt: antrenarea militarilor /.../ procedurilor pntru conducerea forţelor, dezvoltarea capabilităţilor pentru planificarea şi conducerea operaţiilor, dezvoltarea deprinderilor militarilor în folosirea tehnicii şi echipamentelor militare din dotare, testarea capacităţii de rezistenţă şi acţiune la efort susţinut în mediul operaţional ostil, executarea sprijinului prin foc pe timpul operaţiilor ofensive, exersarea procedurilor de acordare a primului ajutor şi evacuarea medicală, antrenarea personalului pentru realizarea şi menţinerea în funcţiune a sistemului de comunicaţii necesar funcţionării sistemului de comandă-control.

Realizator: Tot despre "Saber Guardian 2017" vorbim în continuare, dintr-o altă perspectivă însă. Ministerul Apărării Naţionale promovează în mod constant o politică de deschidere şi predictibilitate în ceea ce priveşte activităţile militare, contribuind astfel la respectarea obligaţiilor asumate de România în calitate de membru al OSCE, în sfera transparenţei militare. În acest context, în perioada 12-18 iulie, 25 de delegaţi din 13 ţări ale OSCE au desfăşurat activităţi de observare a exerciţiului "Saber Guardian 2017" în România. Cu detalii directorul Direcţiei Controlul Armamentelor şi Verificare, colonelul Radu Stănicelu.

Radu Stănicelu: Observarea s-a derulat în conformitate cu prevederile documentului de la Viena 2011. Pe fondul derulării unui exerciţiu de asemenea dimensiuni în România, transparenţa joacă un rol deosebit de important, în sensul de a confirma faptul că acţiunile militare desfăşurate nu au un caracter ameninţător la adresa niciunui stat din vecinătate, spre a se preveni nişte escaladări ale situaţiei de securitate în astfel de situaţii. Exerciţiul "Saber Guardian 2017" a avut un specific aparte, ca urmare, atunci când numărul de militari implicaţi în aceeaşi zi a depăşit 13.000, am organizat activităţi de observare în punctele importante ale exerciţiilor militare.

Realizator: Exerciţii se desfăşoară în această perioadă şi în Marea Neagră. Despre participarea forţelor navale la acestea ne-a vorbit ofiţerul de relaţii publice al Comandamentului Flotei, căpitan-comandorul Ion Burghişan.

Ion Burghişan: Pe apele din zona prea tensionată a Mării Negre, Ucraina organizează, împreună cu Comandamentul Forţelor Navale ale Statelor Unite din Europa, exerciţiul "Seabreeze 17", unde pavilionul românesc este portat de fregata "Mărăşeşti" şi corveta "Contraamiral Horia Măcelariu", având la bord aproximativ 260 de marinari. În acelaşi timp, în Bulgaria Forţele Navale Române participă la exerciţiul "Breeze 17", cu fregata "Regele Ferdinand" şi nava purtătoare de rachete "Zborul". Exerciţiile internaţionale au ca principal scop crearea şi consolidarea punţilor de legătură între marinarii miitari din ţările NATO, dar şi cei ai ţărilor care aspiră la statutul de aliaţi. Se exersează acţiuni corespunzătoare unor provocări de mare actualitate, generate de fictive conflicte asimetrice, dar şi proceduri oarecum clasice, proceduri de luptă antiaeriană, de suprafaţă şi antisubmarine. Fregata "Regele Ferdinand", având la bord ambarcat un elicopter PUMA Naval, face parte, în perioada 13 iulie - 1 august, din gruparea navală permanentă NATO din Mediterana, SNMG 2. Ca parte a acestei grupări, nava românească va executa, după ce exerciţiul Breeze se va fi încheiat, alte misiuni în Marea Neagră împreună cu fregata britanică "Duncan" şi cea turcească "Ildârâm". În zonele adiacente apelor teritoriale româneşti au loc, totodată, două exerciţii desfăşurate de Forţele Navale Române împreună cu nave aparţinând statelor NATO. Astfel, fregata "Mărăşeşti" şi nava purtătoare de rachete "Zborul", împreună cu două avioane britanice tip Typhoon vor acţiona cu distrugătorul francez "Chevalier Paul", iar fregata "Regele Ferdinand", nava purtătoare de rachete "Pescăruşul", dragorul maritim "Nicolescu" şi două aeronave MIG 21 LANCER se vor antrena împreună cu distrugătorul american "Carney",. De la răspântie de exerciţii militare, deosebit de importante pentru ţara noastră, căpitan-comandorul Ion Burghişan.

Realizator: La Universitatea Naţională de Apărare Carol I din Capitală a avut loc ieri festivitatea de absolvire a promoţiei 2017, cea de-a 120-a a Facultăţii de Comandă şi Stat Major şi a Facultăţii de Securitate şi Apărare, promoţie care poartă denumirea onorifică "Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz 100". Totodată, s-au desfăşurat şi festivităţile de absolvire a seriei a XXVIII-a a Colegiului Naţional de Apărare şi a programelor de masterat ale universităţii. La unul dintre aceste programe, cel de comunicare publică în domeniul securităţii şi apărării, şef de promoţie a a fost colegul nostru de la RRA Cătălin Purcaru.

Cătălin Purcaru: Am ales acest program de masterat pentru a mă perfecţiona în comunicare, mai ales datorită faptului că lucrez şi în presă. După doi ani de studiu am avut emoţiile la examenul de susţinere a dizertaţiei.

Reporter: Eşti şeful de promoţie pentru programul de studii comunicare publică în domeniul securităţii şi apărării. Ce înseamnă acest lucru pentru tine?

Cătălin Purcaru: Da, într-adevăr, am primit cu bucurie şi emoţie acest lucru, dar, în primul rând, mă obligă să continui calea perfecţionării în comunicarea publică.

Reporter: Cum ai reuşit să obţii aceste rezultate? Care este secretul?

Cătălin Purcaru: Nu există un secret anume, depinde şi de natura fiecărui om, prin perseverenţă, disponibilitate şi dorinţa de a finaliza cu succes un proiect.

Realizator: Cătălin Purcaru, felicitări, reporter Simona Ciobanu. 2017 a fost declarat anul Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz - 100, un an dedicat comemorării sacrificiului ostaşilor români în luptele care au avut loc în primul război mondial, în urmă cu 100 de ani în aceste localităţi. Bătălia de la Mărăşti a fost prima mare victorie din istoria Armatei României. Ofensiva a început în dimineaţa zilei de 11 iulie 1917, la ora 3:50 şi s-a încheiat pe 19 iulie. Este motivul pentru care în această săptămână, la Mausoleul de la Mărăşti, din judeţul Vrancea, au avut loc o serie de ceremonii militare comemorative. La cea desfăşurată marţi a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Am venit aici pentru a arăta recunoştinţa noastră şi pentru a cinsti memoria acestor eroi. Pe sacrificiul lor se sprijină România de astăzi, un stat unit, demn, respectat. Se împlinesc 100 de ani de la marile bătălii din vara anului 1917, un foarte bun prilej de a ne aminti care sunt explicaţiile profunde ale victoriilor de pe Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Prima dintre ele este, fără îndoială, forţa idealului naţional, întregirea neamului. Aceasta a fost datoria cu care Armata română a intrat în marele război alături de Antantă şi de care s-a achitat cu onoare şi jertfă.

Realizator: Preşedintele României, Klaus Iohannis. A consemnat Mădălina Ilinca. Mulţumesc.

Realizator: În fiecare an, pe 20 iulie, o dată cu prăznuirea Stântului mare prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului, sărbătorim Ziua aviaţiei române şi a forţelor aeriene. Despre acest subiect, dar şi despre exerciţiile la care au participat în ultima perioadă militarii din forţele aeriene şi desigur Bucharest International Air Show 2017 vorbim şi noi în continuare. La telefon se află sublocotenent Cosmina Dinu, din Biroul informare şi relaţii publice al Statului Major al Forţelor Aeriene. Bună dimineaţa şi "La mulţi ani!"

Cosmina Dinu: Bună dimineaţa. Mulţumim frumos.

Realizator: Cum aţi sărbătorit anul acesta Ziua Aviaţiei române şi a Forţelor Aeriene?
Cosmina Dinu: Ca în fiecare an, cu ocazia acestei zile, la monumentul din Piaţa Aviatorilor a avut loc ceremonia militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori. La ceremonie au evoluat aeronave din dotarea forţelor aeriene române, Ministerului Afacerilor Interne, SRI, precum şi iacării acrobaţi. /.../ în acest an a fost evoluţia a patru aeronave F 15 ale Forţelor Aeriene americane. Aceste aeronave sunt dislocate la baza aeriană de la Câmpina Turzii, în vederea executării exerciţiului Dacia Eagle 2017.

Realizator: Deci Eagle 2017 nu este singurul exerciţiu la care participaţi în ultima perioadă şi e clar că manifestările de la Monumentul Eroilor Aerului nu au afectat participarea Forţelor aeriene la acest exerciţiu. Care sunt alte câte exerciţii la care participă militarii din Forţele Aeriene?

Cosmina Dinu: Forţele Aeriene Române au participat în această lună la toate secvenţele Exerciţiului Saber Guardian, cu peste 40 de aeronave, sisteme de apărare antiaeriană Hawk şi aproximativ 1000 de militari. Astăzi, la Mihail Kogălniceanu, va avea loc Ziua distinşilor vizitatori, în cadrul secvenţei Tobruk Legacy 2017, exerciţiu cu trageri antiaeriene reale în poligonul de la Capul Midia.

Realizator: Nu sunt singurele exerciţii la care luaţi parte, dar timpul nu ne permite, cel puţin astăzi, să dezvoltăm acest subiect. Vom reveni însă. Dialogul nostru însă continuă. În cam 37 de minute, 38 de minute începe, deci la ora 10:00 începe pe aeroportul internaţional Bucureşti Băneasa cea de-a IX-a ediţie a celui mai mare spectacol aerian din România, Bucharest International Air Show, pe scurt BIAS. Dvs. vă aflaţi deja acolo? Au început să vină spectatori?

Cosmina Dinu: Da, deja au început să vină oameni, cum aţi spus, nu mai este mult până la începerea spectacolului.
Realizator: Cum se anunţă vremea? Sperăm să avem spectatori mulţi, dar, acum, sigur, vremea este foarte importantă.

Cosmina Dinu: Vremea momentan este plăcută, dar pe parcursul zilei se va încălzi foarte mult, de aceea cei participanţi la spectacol sunt sfătuiţi să se hidrateze şi să folosească neapărat cremă de protecţie solară.

Realizator: Şi pălării dacă au pe acasă, dacă nu, le pot cumpăra de pe la dvs., de acolo?
Cosmina Dinu: Într-adevăr, da. Sunt standuri.

Realizator: Se poate. Acum hai să spunem şi ce putem vedea la BIAS 2017.

Cosmina Dinu: În primul rând, această ediţie este dedicată intrării în dotarea Forţelor Aeriene Române a avioanelor F 16 Fighting Falcon, după cum probabil ştiţi, anul trecut au intrat în dotarea Forţelor Aeriene 9 aeronave de acest tip, urmând ca până la sfârşitul acestui an să intre în dotare încă 3 aeronave, din totalul de 12 avioane. Forţele Aeriene Române vor participa cu aeronave şi tehnică din dotare, atât în demonstraţii aeriene, cât şi în expoziţie statică. Participarea noastră va include zboruri cu elicoptere, aeronave de transport, aeronave IAR 99 Şoim, IAC 52, precum şi MIG 21 Lancer şi F 16 Fighting Falcon.

Realizator: Mulţumim. Colegilor din Forţele Aeriene, şi din partea noastră de ziua lor "La mulţi ani şi cer senin" şi un spectacol cât mai reuşit la Bucharest International Air Show, BIAS 2017. "La mulţi ani" însă trebuie să urăm şi colegilor din presa militară, pentru că mâine, 23 iulie, este Ziua presei militare, zi ce reaminteşte de apariţia primei publicaţii din Armata Română, "Observatorul militar", la 23 iulie 1859. Jurnaliştii militari şi-au sărbătorit însă ziua joi, în Sala de marmură a Palatului Cercului Militar Naţional. Şeful Statului Major General, gen. Nicolae Ciucă:

Nicolae Ciucă: Toate aceste transformări, toată această dinamică a evoluţiei prsei militare a fost foarte bine articulată la tot ceea ce a însemnat transformarea şi dezvoltarea instituţiei militare. Sunt cât se poate de vii în memorie activităţile prin care împreună, din primele misiuni executate în teatrele de operaţii, am reuşit să transmitem acasă tot ceea ce se putea transmite pentru ca familiile, poporul român să aibă informaţii despre misiunile şi toate activităţile pe care noi le-am desfăşurat acolo. Aţi fost totdeauna alături de noi în condiţii meteorologice dificile, în condiţii de securitate dificile în teatrul de operaţii. În anii care va să vină să ne vedem cu toţii sănătoşi şi să dea Dumnezeu să puteţi să menţionaţi aceleaşi obiective şi aceleaşi misiuni îndeplinte.

Realizator: La rândul său, ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, i-a felicitat pe jurnaliştii militari pentru activitatea desfăşurată până acum.

Adrian Ţuţuianu: E o mare plăcere să pot întâlni oameni ale căror voci le-am auzit la radio, ale căror nume le-am reţinut din paginile publicaţiilor care semnează materiale valoroase, oameni pe care îi vedem în producţiile de televiziune sau cinematografice ale Armatei. Sunteţi continuatorii unei tradiţii frumoase şi impresionante. Cei 158 de ani trecuţi de la fondarea primei publicaţii militare sunt cu adevărat o zestre remarcabilă de experienţă. Ea vă obligă să vă ridicaţi la înălţimea realizărilor celor de dinainte şi să lăsaţi la rândul dvs. repere pentru cei care vor veni. Cunosc eforturile pe care le depuneţi pentru a oferi publicului atât celui intern, cât şi cetăţenilor din afara Armatei informaţii obiective despre viaţa şi activitatea complexei organizaţii care este Ministerul Apărării Naţionale. V-am văzut la treabă în aceste săptămâni de când îmi exercit mandatul de ministru atât în activităţile pe care le-am desfăşurat la sediul instituţiei, dar mai ales în poligoanele şi raioanele de antrenamente, unde se desfăşoară cel mai mare exerciţiu organizat vreodată pe teritoriul României, Saber Guardian 2017.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017