Jurnal Militar din 21.01.2017
Mica Unire, Comitetului Militar NATO de la Bruxelles, Exercitiu de repetare a misiunii cu Batalionul 151 Infanterie, Afganistan, Interviu cu gen. mr. dr. Petrica-Lucian FOCA
Articol de Cristian Dumitraşcu, 27 Ianuarie 2017, 12:55
Realizator - Cristi Dumitraşcu: Bună dimineaţa! A treia producţie marca "Ora Armatei" din anul 2017. Suntem în dimineaţa zilei de 21 ianuarie, la câteva ore după ce America are un nou preşedinte şi implicit Armata americană are un nou comandant. Nu putem decât să sperăm că anii care vor urma vor fi unii şi mai buni pentru estul Europei şi că parteneriatul militar americano-român va fi unul excelent ca şi până acum. Înainte de a intra în subiectele pe care le-am pregătit vă spun pe repede înainte că avem până la şi jumatate corespondenţe şi interviuri din ţară şi din Afganistan, iar spre final vom vorbi despre aniversarea Unirii lui Cuza de la 1859, care a fost evocată de militarii români care duc mai departe tradiţia înaintaşilor lor, domnitor cu grad de colonel, un colonel care a dat dovadă de cea mai mare deschidere pentru nou şi pentru progres, reformele sale întru înfăptuirea statului român modern fiind, probabil, de neegalat în istoria de până acum. Poate doar perioada monarhiei să fi concurat la acest capitol. Despre actualitatea militară, până la corespondenţele pe care le-am pregătit, trebuie să vă spun că generalul Nicolea Ciucă, şeful Statului Major Genral, a participat zilele trecute la cea de-a 176-a sesiune a Comitetului Militar NATO de la Bruxelles. Pe agenda reuniunii s-au regăsit discutarea aspectelor militare de actualitate privind misiunea Resolute Support din Afganistan, precum şi a provocărilor şi ameninţărilor curente la adresa Alianţei. Au avut loc sesiuni dedicate parteneriatelor NATO cu Ucraina şi Georgia şi cu statele partenere participante la dialogul mediteraneean şi la Iniţiativa Platforma de Interoperabilitate. Comitetul militar se întâlneşte în formatul şefilor apărării de două ori pe an pentru a discuta despre misiunile şi operaţiile actuale şi viitoare şi pentru a formula direcţiile necesare consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare, precum şi despre adaptările pe termen lung ale Alianţei Nord-Atlantice. Trecem la actualitatea militară internă. Corespondenţa din poligonul Cincu este transmisă de Adrian Gîtman, acolo unde militarii ieşeni se pregătesc pentru viitoare misiune din Afganistan.
AUDIO:
Reporter: Primii militari ai batalionului au ajuns în poligon încă de săptămâna trecută pentru rezolvarea problemelor administrative, iar de luni întreg efectivul a intrat în programul de pregătire. Sunt foarte multe activităţi interesante şi deosebit de utile pe care instructorii centrului le pregătesc şi le aplică unităţilor şi militarilor veniţi pentru instruire. Organizarea poligonului, echipamentele ce se folosesc, procedurile care se exersează, fac instruirea cât mai realistă, iar tipurile de misiuni ce se execută se apropie cât mai mult de cele din teatrul de operaţii. Sunt prezenţi în poligon militari ce pe timpul exerciţiului sunt observatori-controlori sau jucători de roluri, subunităţi ce vor juca rolul adversarului. Toate pentru o instruire cât mai realistă a unităţii care va pleca în teatrul de operaţii. Joi a avul loc deschiderea efectivă a exerciţiului, moment marcat printr-o scurtă ceremonie, iar acest sfârşit de săptămână este rezervat exerciţiilor asistate de calculator la nivelul coamndamentului şi exerciţiilor de rezolvare a situaţiilor tactice la nivelul subunităţilor.
Realizator: Adrian Gîtman de la redacţia militară Iaşi a transmis din poligonul Cincu. Tot gata de misiune sunt şi poliţiştii militari care au terminat mai devreme perioada de pregătire. Ei au ajuns deja în Afganistan în baza din Bagram - a transmis locotenentul Răzvan Matran. El face parte din Bataliomnul 265 Poliţie Militară de aici din Bucureşti. Să-l ascultăm:
Răzvan Matran: În conformitate cu angajamentele pe care România şi le-a asumat în calitate de partener la operaţiunea Resolute Support pentru Afganistan şi a hotărârii Consiliului Suprem de Apărare al Ţării privind modul de întrebuinţare a forţelor şi mijloacelor Armatei României, lansând şi operaţiunea asupra teritoriului român, forţele terestre deţin o structură de valoare detaşament de poliţie militară de un număr de zece militari pentru executarea misiunilor specifice de securizare a bazei aeriene Bagram din Afganistan. Recent, un detaşament aflat la a cincea rotaţie a acestei misiuni, a terminat perioada de pregătire şi a fost în măsură să raporteze 'gata pentru misiune' . Astfel, în data de 18 ianuarie ei au fost dislocaţi în Afganistan. În perioda ianuarie-august 2017 vor executa misiuni specifice de poliţie militară în cadrul bazei aeriene Bagram. Principalele misiuni pe care aceştia le vor executa acolo sunt prevenirea şi investigarea activităţilor criminale, realizarea şi menţinerea legăturilor cu principalele comandamente din zona de operaţii, interzicerea infiltrării unor forţe ostile în baza aeriană, implementarea regulilor de circulaţie în interiorul bazei, investigarea cauzelor accidentelor de circulaţie produse în bază, cât şi identificarea persoanelor responsabile de producerea acestora, implementarea unor măsuri privind creşterea nivelului de siguranţă în trafic, dar şi securizarea zonei operaţionale a aeroportului.
Realizartor: Aflăm în minutele următoare despre ceea ce se numeşte un radar 3D. Un ofiţer direct implicat în achiziţionarea unor radare cu totul noi. Un număr de patru radare 3D au intrat în dotarea forţelor aeriene române pe 10 ianuarie. Valentin Rupa a realizat un interviu interesant pe această temă cu managerul de contract al acestei achiziţii, şeful Secţiei contracte forţe aeriene şi forţe navale ale Departamentului pentru armamente, colonelul inginer Robert Popa. Să-l ascultăm.
Col. ing. Robert Popa: Pot să spun cu mândrie că am achiziţionat un produs de ultimă generaţie - radarul ELM-2106 ATAR. Tehnologia implică utilizarea unor materiale care presupun concentrarea circuitelor electronice şi scăderea consumului de energie, după aceea, automatizarea foarte concentrată a utilizării acestui produs, a funcţionării lui, în sensul că gradul de implicare al operatorilor scade foarte mult. Nu mai vorbim de condiţiile de ergonomie pe care le creează acest produs. Radarele respective sunt numite 3D, în sensul că oferă cu un grad mare de acurateţe informaţii despre distanţa, înălţimea şi azimutul sau direcţia pe care se găsesc ţintele aeriene, putând să detecteze şi să furnizeze, aşa cum spuneam, informaţii cu un grad mare de acurateţe despre ţintele aeriene cu suprafaţă mică de reflecţie, care zboară la înălţimi mici. Aceste radare înlătură limitările pe care complexul de rachete achiziţionat din Olanda le avea. Aşa cum este bine de precizat, aceste radare au fost integrate deja în complexele de rachete Hawk PIP III, având o bătaie instrumentală de 180 km. Noi vorbim de un radar care este integrat cu un sistem de rachete sol-aer cu bătaie medie. Achiziţia acestui produs a început undeva în anul 2013, când am derulat o procedură competitivă de licitaţie restrânsă. După parcurgerea şi derularea procedurii a fost declarată câştigătoare oferta depusă de compania Belgian Advanced Technology Systems pentru furnizarea a patru radare ELM-2106 ATAR la un preţ foarte avantajos de circa 4 milioane de euro per sistem. El intră în dotarea forţelor armate ca un sistem menit să ajute şi gata de luptă. Am spus că toată această achiziţie a fost realizată în cadrul unui program. Ne dorim să continuăm etapele acestui program până la atingerea capabilităţii planificate iniţial. După cum observaţi, am făcut constituirea capabilităţii bătaie medie; rămâne cealaltă componentă care a rămas, cu bătaie mare.
Realizator: Mai departe, la "Jurnal militar". În această a doua parte a emisiunii vom vorbi despre aniversarea Unirii celei mici de la 24 ianuarie 1859, iar, din fericire, Armata Română este cea care duce mai departe tradiţia istoriei României, pe care ea însăşi, armata, a scris-o cu jertfă, cu jertfa grea a bărbaţilor şi femeilor care au luptat pe câmpurile de luptă. Un pământ plin de istorie scrisă cu greu este Moldova, această Moldovă dintre Capraţii Orientali şi Prut şi, da, este corect să spunem că şi cealaltă Moldovă cuprinsă între Prut şi Nistru este tot parte a istoriei României şi nu cum perfid s-a indus zilele trecute, la Moscova, că ar fi exact invers. Am vorbit ieri, la Buzău, cu comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, generalul-maior Lucian Foca. Domnia sa comandă o divizie continuatoare a glorioasei Armate a 2-a care a luptat şi în Primul Război Mondial, sub comanda mareşalului Averescu, dar şi în al Doilea Război Mondial, sub comanda generalului Ciupercă. Armata a 2-a Română a fost desfiinţată de armata de ocupaţie rusească în anii de pace umilitoare de după '45, fiind reînfiinţată în anii '60. De-a lungul vremii, până în anii din urmă, pe la comanda Armatei a 2-a au trecut, printre alţii, generalii Vasile Milea, Ştefan Guşe, Nicolae Păştinică, Eugen Bădălan, Mihai Palaghia, Cornel Paraniac, Teodor Frunzeti, Florian Pinţă, Dan Ghica Radu, Visarion Neagoe, Nicolae Roman şi actualul şef al Statului Major General, Nicolae Ciucă. Aşadar, o tradiţie extraordinară, o pleiadă de mari figuri militare ale României din ultima sută de ani. Vă invit să ascultaţi un interviu cu actualul comandant al Diviziei a 2-a Infanterie Getica, continuatoarea Armatei a 2-a, generalul-maior Lucian Foca.
Gen.-mr. Lucian Foca: Anul trecut am sărbătorit 100 de ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a, odată cu intrarea României în Primul Război Mondial. Această armată, comandată iniţial de generalul Alexandru Averescu, a avut o contribuţie deosebită în toate etapele, şi în 1916, şi în retragerea spre Moldova, mai ales în iarna lui 1917, când întreaga armată română se pregătea pentru ofensivele care urmau să aibă loc în vara anului 1917, dar Armata a 2-a a rămas pe poziţie toată iarna şi a asigurat pregătirea n adâncime a efectivelor care urmau să participe la marea ofesinvă din 1917. În acest an vom sărbători marile bătălii repurtate chiar de Armata a 2-a la Mărăşti, Mărăşeşti, Soveja, Oituz, unde au fost înscrise cu mult sânge în cartea de aur a istoriei neamului românesc deviza "Pe aici nu se trece".
Şi de asemenea în acele ofensive s-a demonstrat că armatele cotropitoare nu mai puteau să mai aibă pretenţia să înainteze vreun metru pe pământul cucerit până atunci. Dimpotrivă, au dat înapoi ceea ce a creat premisele victoriei ulterioare a Antantei şi s-au creat premisele pentru Unirea de la 1918 1 Decembrie.
Realizator: Aş vrea să zăbovim puţin asupra istoriei diviziei şi să încheiem, dacă sunteţi de acord, cu ceea ce s-a întâmplat astăzi referitor la Unirea cea Mică. Am văzut galeria comandanţilor de jos. Este una impresionantă, începând cu mareşalul Avrerescu şi toţi cei care au urmat în al doilea război cu generalul Ciupercă şi chiar şi cu cei după, să zicem, evenimentele din decembrie până acum. Este o tradiţie care vă obligă şi pe dumneavoastră şi pe cei care îi aveţi în subordine. Care este dimensiunea reală de acum a diviziei, aria de responsabilitate, oamenii în subordine tehnică?
Lucian Foca: Aria de responsabilitate a diviziei este una generoasă. Practic Moldova, Muntenia, Oltenia şi Dobrogea sunt în responsabilitatea noastră. Şi dacă este să ne referim la un moment pe care urmează să-l sărbătorim, 24 ianuarie, la Iaşi a fost pentru prima oară ales domnitor al Moldovei Alexandru Ioan Cuza, unde noi avem unităţi militare şi de asemenea la Focşani, unde este sediul brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, dar şi prin Buzău a trecut Alexandru Ioan Cuza, chiar a poposit aici, o perioadă de timp, unde buzoienii l-au primit foarte bine. Noi vom încerca să reconstituim chiar pe 24 ianuarie acel moment, la Buzău. Dar, în pregătirea acelui moment, astăzi, am avut un simpozion dedicat zilei de 24 ianuarie, intitulat "24 ianurie în conştiinţa buzoienilor", şi de asemenea s-a lansat un volum "Prin Buzăul istoric- locuri, oameni, întâmplări", autor Mircea Tănase, care este de la revista "Gândirea militară românească". Sigur, pentru noi, militarii, a aduce în actualitate, în conştiinţa cetăţenilor de astăzi a acelor momente care au însemnat foarte mult pentru istoria noastră ca naţie, ca neam pentru devenirea noastră ca stat modern şi suntem mândri că primul domnitor al statului român modern a fost un militar, colonelul Alexandru Ioan Cuza care, dupa fost ales domnitor şi în Ţara Românească s-a numit din acel moment Alexandru I.
Realizator: La sfârşit aş vrea să forţez o întrebare: cu aşa galerie importantă în spate de comandanţi care mai apoi au fost şefi de state majore, au fost miniştri ai apărării, probabil că sunteţi unul dintre comandanţii de divizii care veţi prinde centenarul României. Cum vă simţiţi în această ipostază?
Lucian Foca: Îmi doresc foarte mult să se întâmple acest lucru şi sigur militarii din divizie vor pregăti şi vor sărbători acest moment cum se cuvine, în primul rând prin rezultate deosebite obţinute în poligoanele de instrucţie din ţară şi străinătate şi prin planificarea şi organizarea unor suite de activităţi culturale, ştiinţifice şi comemorative prin care să putem să readucem în reactualitate importanţa momentului, figurile istorice ale oamenilor politici şi militari care au făcut posibil acel moment şi sigur să nu ne uităm eroii care cu sângele lor, aşa cum am mai spus, au făcut posibil acest moemnt unic şi deosebit în istoria noastră. Ca şi atunci, militarii de astăzi ai diviziei sunt gata oricând să apere această unire, să apere acest teritoriu strămăşesc şi să-şi facă datoria în orice condiţii.
Realizator: Revenim, după cum v-am spus şi la început, la ştirile despre Clubul Bamboo din Bucureşti care nu deţinea autorizaţie de funcţionare pentru anul 2017 - a declarat la RRA, viceprimarul sectorului 2, al capitalei, Dan Cristian Popescu. Localul avea dosar depus pentru obţinerea acestei autorizaţii, dar acesta era incomplet, a mai spus acesta. Mai exact, lipsea autorizaţia de construire recepţionată. Anul trecut clubul primise amendă şi luna aceasta urma să primească o nouă sancţiune - a mai declarat viceprimarul sectorului 2. Asociaţia Colectiv GTG scrie astăzi pe facebook că încă un club din capitală este mistuit la 64 de săptămâni de la incendiul din Colectiv. Nu sunt răniţi, însă se putea întâmpla o nouă tragedie - scrie asociaţia. Istoria se repetă, cum de mai este posibil aşa ceva după toate cele întâmplate, se postează pe facebook acolo unde v-am spus mai devreme. Ministrul sănătăţii, Florian Bodog şi cel al internelor, Carmen Dan, se află în această dimineaţă la centrul de comandă institut la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Monitorizăm toată situaţia - a declarat ministrul sănătăţii.
Continuăm cu ultimul subiect de la "Jurnal militar". După cum am promis, vorbim despre Unirea lui Cuza, ca şi mai devreme cu domnul general Foca, Unirea lui Cuza de la 1859, pe care o vom sărbători marţi, în 24 ianuarie. Unul dintre cei mai importanţi istorici militari contemporani, colonelul în rezervă Petre Otu, a făcut în exclusivitate pentru "Ora armatei" un rezumat al contextului istoric de la 1859.
Petre Otu: Unirea cea Mică, după expresia consacrată şi extrem de plastică a lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, este un moment fondator al naţiunii române. S-a efectuat într-un context internaţional care s-a dovedit favorabil naţiunii române, este vorba de războiul Crimeii din 1853-1856, în care Rusia a fost învinsă de o coaliţie a puterilor europene. Congresul de pace de la Paris a luat în discuţie unirea celor două principate, Muntenia şi Moldova, numai ele se putea uni la acea dată, întrucât teritoriile româneşti se aflau sub dominaţia unor mari imperii înconjurmătoare şi iată că problema unirii celor două Principate a devenit o problemă a echilibrului european, iar hotărârile Congresului de pace de la Paris au deschis calea luptei pentru Unire şi aici s-a îngemănat interesul european pe de-o parte, şi voinţa de unitate a naţiunii române de-o parte şi de alta a râului Milcov, act care s-a realizat prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. Aş vrea să precizez pentru ascultătorii dumneavoastră, pentru a avea dimensiunea exactă a lucrurilor, armata celor două Principate, Moldova şi Ţara Românească, nu era foarte numeroasă la acea dată, corpul ofiţeresc, mai ales, dar şi ostaşii s-au manifestat în perioada adunărilor ad-hoc, în perioada dezbaterilor aprinse din societatea românească pe tema unirii ca o forţă unionistă. În zilele de 23-24 ianuarie, când Adunarea Electivă a Ţării Româneşti la ales tot pe colonelul Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al acestei ţări, aici armata a jucat un rol foarte important. Colonelul Vlădoianu, care era comandantul Armatei Ţării Româneşt, a convocat în seara zilei de 23 ianuarie, pe ofiţerii din garnizoană să se consulte în legătură cu atitudinea pe care armata urma să o aibă, deoarece tribunii revoluţionari mobiziseră masele şi masele erau în stradă. Reprezentanţii Partidei Naţionale au luat contact cu colonelul Vlădoianu, i-au adus la cunoştinţă hotărârea în care interveniseră anterior de a-l alege tot pe Alexandru Ioan Cuza, la care Vlădoianu şi-a dat acordul şi a luat măsuri pentru a asigura liniştea şi ordinea în Bucureşti. Deci armata a fost o forţă unionistă şi manifestările ulterioare de bucurie ale militarilor, care s-au asociat celor ale întregului popor român, dovedesc că armata a fost o forţă unionistă şi a contribuit fără îndoială la unire.
Realizator: Mulţumesc istoricului militar Petru Otu şi aici punem punct emisiunii "Jurnal militar".