Jurnal Militar din 17.06.2017
Proiectul Femei lider în domeniul securităţii şi apărării , sfârşitul de an şcolar la Colegiile Nationale Militare din Campulung Moldovenesc si din Craiova
Articol de Cristian Dumitraşcu, 19 Iunie 2017, 09:17
Realizator - Cristian Dumitraşcu: Bună dimineaţa! Începem ediţia din această sâmbătă dimineaţă a Jurnalului militar cu actualitate militară şi alte lucruri pe care le veţi afla la momentul potrivit. O sinteză militară săptămânală marchează Ora Armatei, care a împlinit ieri frumoasa vârstă de 77 de ani de când în anul de mare cumpănă, 1940, a fost înfiinţată, la iniţiativa directorului Societăţii Române de Radiodifuziune şi la iniţiativa Marelui Stat Major de pe atunci. Şi dacă tot ascultaţi emisiunea cu cele mai îndelungate tradiţii din Radioul românesc, să nu intrăm în subiectele pe care le-am pregătit până nu vă spun despre câteva evenimente importante, întâmplate în istorie în această zi de 17 iunie. La 1889 - înmormântarea lui Mihai Eminescu, la Cimitirul Bellu; la 1903 - Henry Ford fondează Ford Motor Company; în 1910, foarte important pentru noi, românii - primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotrocenilor; în 1944 - Islanda anunţă separarea sa definitivă de Danemarca şi se proclamă republică, este şi Ziua Naţională a Islandei astăzi; în Germania de Vest, ziua de 17 iunie este prima dată sărbătorită ca zi a unităţii germane. La finalul enumerării evenimentelor importante întâmplate în istorie în această zi de 17 iunie, îmi permit o derogare şi am să amintesc despre zilele 13 şi 15 iunie, că tot facem o sinteză săptămânală în această săptămână s-au împlinit 27 de ani de la evenimentele războiului civil, îi zic eu, din 1990 şi în 13 au fost oficial chemaţi în judecată cei responsabili pentru crimele de atunci.
AUDIO: Jurnal Militar dom 17.06.2017
Realizator: Bună dimineaţa încă o dată. Cristi Dumitraşcu la microfon, "Jurnal militar" RRA. Miercuri a avut loc ziua distinşilor vizitatori la exeriţiul Noble Jump în Poligonul din Cincu din judeţul Braşov. Militarii participanţi au organizat un exerciţiu tactic cu trageri de luptă, iar înainte ca desfăşurarea de forţe să aibă loc, personalităţile prezente la eveniment au dat declaraţii de presă. Îl ascultăm pe ministrul Apărării Naţionale de atunci, cred că este şi acum, Gabriel Leş.
Gabriel Leş: Asistăm la un moment istoric. Primul mare exerciţiu NATO desfăşurat în Sud-Estul Europei. Prezenţa forţelor NATO aici demonstrează unitatea, solidaritarea şi determinarea membrilor Alianţei de a lua măsuri oportune şi necesare pentru descurajarea oricărei provocări şi bineînţeles apărarea spaţiului tuturor ţărilor aliate.
Realizator: Da, l-am ascultat pe Gabriel leş, ministrul Apărării Naţionale. Exerciţiul Noble Jump 2017 s-a încheiat ieri, iar convoaiele cu participanţi, cele peste 500 de mijloace tehnice, vor traversa România, Bulgaria şi Grecia spre ţările lor de origine. Deci dacă vedeţi convoaie pe drum, convoaie militare, să nu vă fie teamă, este din cauza faptului că s-a încheiat exerciţiul Noble Jump. Schimbăm registrul şi vorbim despre misiunile în afara ţării la care participă militarii noştri, este Saber
Strike în Polonia, bateria de artiliere antiaeriană din Batalionul 205 Scorpionii Albaştri şi continuă misiunea. Prin telefon ne-a transmis locţiitorul comandantului Detaşamentului Românesc, căpitanul Andrei Nistor.
Andrei Nistor: Suntem aici 120 de militari, am sosit în Polonia la sfârşitul lunii martie. Am executat exerciţii de integrare în cadrul grupului de luptă Polonia din care facem parte care este condus de Statele Unite ale Americii. Începând cu luna aprilie, am continuat cu execiţii de ridicare şi menţinere a capacităţii de luptă şi de reacţie. Chiar în acest moment suntem în plin exerciţiu, exerciţiul Saber Strike 17, unde asigurăm apărarea antiaeriană a grupului de luptă Polonia. Exeerciţiul a început săptămâna trecută şi are o durată de 3 săptămâni. Participă forţe armate din Polonia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada, Lituania şi desigur noi, România, în total, un număr de aproximativ 5000 de militari şi tehnică de mai multe feluri, de aviaţie, de infanterie, tancuri, artilerie terestră, artilerie antiaeriană, război electronic, geniu dar şi alte tipuri sunt implicaţi în acest exerciţiu. Militarii noştri au demonstrat că sunt de încredere, sunt pregătiţi şi sunt dornici să facă tot ce le stă în putinţă astfel încât exerciţiul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să ne îndeplinim misiunea cu succes. Din Polonia vă transmitem numai gânduri de bine şi aşteptăm să ne revedem la sfârşitul lunii octombrie cu drag.
Realizator: Mergem în deşertul afgan, mai exact în Kandahar şi se pare că lucrurile sunt foarte bune acolo din moment ce cei responsabili cu veştile de acolo şi cu corespondenţele telefonice ne-au transmis o corespondenţă foarte relaxată să spun, în care s-a vorbit despre atuurile pe care le au militarii noştri acolo, deci înseamnă că patrularea şi toate misiunile sunt aşa cum trebuie să fie. Ascultăm corespondenţa pe care ne-a transmis-o... - îl ascultăm pe lt. col. Daniel Burlacu, este ofiţerul de relaţii publice al Batalionului 151 infanterie, Protecţia Forţei Lupii Negri.
Daniel Burlacu: Este foarte simplu, profesionalismul militarilor, abnegaţia, devotamentul, experiena teatrelor de operaţii, pregătirea temeinică, adaptarea procedurilor tactice şi de Stat Major la realităţile Afganistanului cu siguranţă, dar ceea ce face diferenţa este concepţia şi viziunea elementelor de comandă ale Batalionului care au asigurat o coeziune şi un mediu de lucru exemplat.
Realizator: Da. A fost un interviu realizat de Daniel Burlacu cu maiorul Vasile Ene din compartimentul de operaţii de acolo din Afganistan.
Realizator: Ziua de marţi, 13 iunie, a marcat împlinirea a 170 de ani de la înfiinţarea primei şcoli militare de ofiţeri din România. Astfel, la foarte cunoscuta academie a Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu a fost zi de sărbătoare, acolo rectorul academiei, generalul de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan a primit o emblemă de onoare a Statului Major al Forţelor Navale, o să vedem şi de ce de la Forţele Navale, pentru că suntem acum în direct cu generalul Ghiţă Bârsan. Dle general, bună dimineaţa. Bine aţi venit la "Jurnal militar".
Ghiţă Bârsan: Bună dimineaţa, dvs şi ascultătorilor dvs. Mă bucur că mă aflu în direct şi pot să spun câte ceva despre Academia Forţelor Terestre.
Realizator: Sigur, este foarte puţin timp pentru a spune tot ce ar trebui şi ar fi îndreptăţit să spunem despre această Academie de mare tradiţie. "La mulţi ani" pentru cei 170 de ani împliniţi marţi! Care sunt auspiciile acestei sărbători? Care este prezentul Academiei şi care sunt lucrurile pe care le vedeţi dvs în viitor de împlinit?
Ghiţă Bârsan: Aşa cum aţi precizat şi dvs, marţi, 13 iunie, s-au împlinit 170 de ani de tradiţii militare şi educaţionale, instituţionalizate, la Sibiu. Sunt 170 de ani în care şcoala militară românească a dat ţării an de an ofiţeri bine pregătiţi, devotaţi şi educaţi în spiritul dragostei faţă de ţară şi dacă ar fi să mă întrebaţi ce înseamnă astăzi Academia Forţelor Terestre eu aş răspunde că înseamnă în primul rând tradiţie, recunoaştere şi, de ce nu, valoare academică şi acest lucru se datorează în primul rând profesorilor, instructorilor şi studenţilor care prin efortul lor au adus această instituţie la un nivel naţional apreciat de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, cu grad de încredere ridicat, dar şi internaţional prin tot ceea ce am desfăşurat nu numai în această săptămână, că aş vrea să adaug că ieri s-a terminat cea de-a 23-a conferinţă internaţională a cadrelor didactice din Academia Forţelor Terestre, cu o prezenţă din străinătate nu foarte numeroasă.
Realizator: Voiam să vă întreb, dle general, când aţi preluat mandatul? De când sunteţi în fruntea Academiei?
Ghiţă Bârsan: Sunt la al doilea şi ultimul mandat de rector, sunt cinci ani de când sunt comandantul şi rectorul Academiei Forţelor Terestre.
Realizator: Vă întrebam pentru că, se ştie foarte bine, a fost o tranziţie grea în armată, nu doar în armată şi cum aţi făcut să fie totuşi o continuitate vizibilă, pentru că nu s-a scăzut nici nivelul învăţământului şi toate lucrurile au mers ok până în acest moment?
â
Ghiţă Bârsan: Aş vrea să adaug că încă de la începuturi şi până în prezent şcolile militare s-au adaptat permanent tuturor schimbărilor survenite, iar Academia Forţelor Terestre nu putea să stea în afara acestui proces. Acest lucru s-a întâmplat cu o ofertă educaţională bogată, cu o selecţie corectă în care ne-am adresat tinerilor, celor care doresc să îmbrăţişeze o carieră a armelor, să vină în Academia Forţelor Terestre pentru că aici pregătirea lor este complex,ă bazându-se pe trei piloni principali de pregătire a cadrelor militare prin programele universitare, prin pregătirea militară şi mai ales prin pregătirea fizică, iar disponinbilitatea la efort fizic şi psihic prelungit, ambiţie, dedicaţie, perseverenţă sunt acumulări care trebuie permanent alimentate de dorinţa de a autodepăşire. Sunt atuuri pe care fiecare tânăr care doreşte să studieze în Academia Forţelor Terestre trebuie să le prezinte la intrare în instituţia noastră. Noi vom avea grijă să dăm ţării absolvenţi bine pregătiţi.
Realizator: Pentru că tot aţi vorbit despre cei care bat la porţile academiei, se apropie examenele, nu? Aş vrea să încheiem interviul cu un mesaj din partea dvs, o chemare, un îndemn pentru cei care vor să îmbrăţişeze cariera militară. De ce ar veni şi de ce ar face lucrul acesta?
Ghiţă Bârsan: La acest moment în centrele zonale de selecţie şi orientare profesională se desfăşoară prima parte a procesului de admitere în Academia Forţelor Terestre. Deja tinerii s-au prezentat acolo, au susţinut testele fizice şi îi aşteptăm cu drag. Pentru prima dată avem şi o noutate, toate locurile sunt neseparate, sunt fete şi băieţi la un loc, nu mai facem această distincţie între cei care doresc să îmbrăţişeze o carieră a armelor pe specializări şi arme.
Realizator: Da, era într-un fel o discriminare între sexe, nu?
Ghiţă Bârsan: Am putea spune şi acest lucru, dar probabil că lucrurile s-au reglat pe parcursul anilor, în sensul că acum pentru infanterie, vânători de munte, paraşutişti, cercetaşi, tancuri, artilerie, geniu, toate armele din forţele terestre, finanţe, intendenţă, contabilitate, locurile nu mai sunt separate pentru fete şi băieţi şi noi credem că şi fetele fac faţă rigorilor din acest moment din teatrele de operaţii.
Realizator: Vă mulţumesc foarte mult, dle general. Vă mulţumesc foarte mult, domnule general, a fost cu noi prin telefon rectorul Academiei Forţelor Terestre din Sibiu, generalul de brigadă profesor universitar doctor inginer Ghiţă Bârsan, mulţumesc foarte mult, vă mai aşteptăm la "Jurnal militar", domnule general. În continuare, vorbim despre sfârşitul anului şcolar pre-universitar, aşa cum a avut loc la liceele militare, pentru început ne oprim la Craiova, unde primul an de învăţământ s-a încheiat, primul an de învăţământ de la reînfiinţarea Colegiului Naţional Militar "Tudor Vladimirescu", pentru că, spuneam şi mai devreme, a fost tranziţie mare în armată, s-a desfiinţat acest liceu. Din fericire, în toamna anului trecut s-a reînfiinţat Colegiul Naţional Militar "Tudor Vladimirescu". Colegul Bogdan Silviu Răducan a vorbit cu locotenent colonelul Ovidiu Plopan, comandantul liceului. Ascultăm.
Ovidiu Plopan: Dincolo de tot ceea ce am stabilit ca obiective la început, am avut propriile temeri într-o instituţie nouă, într-o instituţie care, dincolo de propuneri, dincolo de ambiţii, are propriile temeri vizavi de un necunoscut, de o lipsă a experienţei anterioare. Acum ne putem declara cu adevărat mulţumiţi, aşa cum vă spuneam, un bilanţ pozitiv, rezultate deosebite care întregesc o muncă extraordinară, cu nişte oameni extraordinari şi pentru care în acest moment ne declarăm împliniţi şi considerăm că realizările ca atare spun totul.
Realizator: Din Muntenia, de la Craiova tocmai în Bucovina, la Câmpulung Moldovenesc, unde se află colega noastră, redactor şef la emisiunea de televiziune Pro Patria de la TVR 1, la Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung, este cu noi Mădălina Ilinca. Bună dimineaţa!
Reporter: Mădălina Ilinca: Bună dimineaţa, Cristi, bună dimineaţa şi ascultătorilor tăi!
Realizator: Final de an şcolar şi la Liceul Militar, cum îi spunem noi în continuare, Colegiul Militar de la Câmpulung Moldovenesc. Ce ai văzut acolo şi ce ne-ai pregătit pentru astăzi?
Reporter: Final de an şcolar, într-adevăr, copii emoţionaţi, eu m-am axat pe copiii de clasa a XII-a, pentru că în urmă cu patru ani îi vedeam intrând la acest colegiu şi vreau să spun că am văzut nişte tineri maturi, nişte tineri care ştiu ce vor de la viaţă şi ştiu ce vor de la armată şi pentru că tot ai fost mai devreme în direct cu domnul general Bârsan, o să îi spun că majoritatea tinerilor de la colegiul din Câmpulung vor să meargă la Sibiu, la Academia Forţelor Terestre. Eu îţi propun acum să îl ascultăm pe un copil frumos, deştept, a avut cele mai mari medii pe toţi anii, la media generală, a fost cea mai mare.
Realizator: Şi să ne spui dacă mâine la Pro Patria vom putea vedea un asemenea interviu.
Reporter: Nu mâine la Pro Patria, ci peste o săptămână, un material realizat de colegele mele căpitan Anda Vladu, căpitan Emilia Beciu şi evident şi eu, care sunt la Câmpulung Moldovenesc. Un material care o să vă placă.
Realizator: Drum bun înapoi, Mădălina, îl ascultăm pe Mihai Sebastian, el este elevul despre care ne vorbeai, ascultăm şi revenim.
Mihai Sebastian: Pentru mine, colegiul a fost o experienţă inedită, la început trebuie să recunosc că mi-a fost puţin greu dar cu timpul m-am adaptat, iar acum mă simt ca şi cum aş fi acasă, ca şi cum aş fi înconjurat de o a doua familie şi simt că aş putea trăi aici pentru tot restul vieţii mele.
Reporter: Ce înseamnă pentru tine Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung?
Mihai Sebastian: Pentru mine, această prestigioasă instituţie de învăţământ înseamnă un loc unde mi-am făcut prietenii care sunt sigur că vor exista o viaţă întreagă, amintiri frumoase şi am învăţat lucruri noi pe care nu le-aş fi putut învăţa în niciun alt loc.
Reporter: Care e următorul pas?
Mihai Sebastian: Următorul pas va fi admiterea, sper eu, la Academia Forţelor Aeriene de la Braşov, pe ramura Piloţi.
Realizator: Am revenit în direct pentru ultima dată aici, la Jurnal militar, în câteva minute se încheie Jurnalul militar şi Costin Enache vă preia până spre ora 13:00 aici la RRA. Săptămâna trecută, chiar în această zi de sâmbătă, am fost la un miting aviatic excepţional, la Bacău. Acolo s-au întâmplat lucrurile pe care oamenii se aşteaptă să le vadă la un miting aviatic, dar mai mult decât asta, pentru noi a fost un eveniment fericit pentru că ne-am întâlnit cu oameni importanţi, valoroşi şi dragi. Acolo l-am întâlnit pe comandantul Bazei aeriene 86 Feteşti, Gheorghe Mociorniţă, generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu care a suferit un grav accident de circulaţie la începutul anului, am fost prezent, după cum vă spuneam, la mitingul aviatic de la Bacău, se află încă în perioada de recuperare, este un pilot de vânătoare şi un om foarte iubit în armată, aşa că am bucuria să le transmit pe această cale şi cu această ocazie tuturor celor care aşteaptă veşti bune de la generalul Băhneanu, starea de sănătate a domniei sale este într-o reală ameliorare. Şi undeva în toamnă probabil în septembrie domnia sa va reveni la comanda aviatorilor militari din Bărăgan. Iată ce mi-a spus sâmbăta trecută după mitingul aviatic de la Bacău generalul Cătălin Băhneanu.
Cătălij Băhneanu: A fost o realizare foarte frumoasă la care au participat piloţi, tehnicieni şi întreg personalul de sprijin, de asigurare dintr-o bază aeriană. Ceea ce au făcut astăzi aici pentru aviatori este ceva cotidian, se întâmplă mereu, numai că se schimbă cadrul, mai facem celelalte operaţiuni într-un cadru operaţional.
Realizator: Am vorbit evident şi cu comandantul Bazei 95 Aeriene, comandorul Valerică Vrăjescu a fost cel care a organizat această lucrare grandioasă de acolo. Îl ascultăm şi pe domnul Vrăjescu.
Valerică Vrăjescu: În spatele acestui miting a fost un efort deosebit din partea tuturor celor care au participat pornind de la planificare până la organizare şi execuţie. În schimb, ne bucură faptul că am încheiat cu succes, iar succesul este dat de numărul mare de locuitori ai Bacăului şi ai Moldovei putem spune care au participat la acest eveniment. A fost organizat pentru a marca împlinirea a 105 ani de la naşterea căpitanului Alexandru Şerbănescu al cărui nume baza 95 Bacău îl poartă şi cu această ocazie am arătat publicului băcăuan în special activităţile de zi cu zi pe care le desfăşoară o unitate de aviaţie.
Realizator: Îi mulţumesc şi comandantului de la Bacău, domnului comandor Valerică Vrăjescu. Atât pentru astăzi.