Jurnal Militar din 16.01.2016
Începerea noului an de instrucţie în Armata României, Marele Premiu "Om între oameni" și Ziua Culturii Naţionale
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 18 Ianuarie 2016, 09:54
Realizator: Bogdan Silviu Răducanu - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit. Sunt Bogdan Silviu Răducanu. Vom fi şi astăzi împreună în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a trece în revistă câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. O să vorbim, aşadar, printre altele, despre începerea noului an de instrucţie în Armata României, pregătirea efectuată în această perioadă de militarii Batalionului 2 Infanterie Călugăreni pentru viitoarea lor misiune în teatrul de operaţii Afganistan, Marele Premiu "Om între oameni", acordat directorului general al Spitalului Militar Central la cea de-a VI-a ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă în Civism şi, desigur, despre Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale. Înainte de orice, însă, muzică: Imagine Dragons, "Demons".
În toate marile unităţi şi unităţi ale Armatei Române a început miercuri noul an de instrucţie. A fost, desigur, un start simbolic, marcat de prezentarea de către comandanţi atât a bilanţului anului de instrucţie anterior, cât şi a obiectivelor şi principalelor activităţi pentru anul 2016. Printre aceste unităţi s-a numărat şi Batalionul 151 Infanterie "Lupii Negri" din Iaşi.
Reporter: Adrian Gâtman - Începând din 1996 şi până în 2014, "Lupii Negri" ieşeni şi-au transformat numele în renume pe timpul misiunilor din Angola, Bosnia, Albania, Irak sau Afganistan. Acum i-am găsit însă acasă, în cazarma lor de pe una dintre colinele Iaşului, pregătiţi pentru o nouă etapă de pregătire, anul de instrucţie 2016.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 16.01.2016
Cătălin Grădinariu: Sunt locotenent colonel Cătălin Grădinariu, şeful Operaţiilor şi Instrucţie la Batalionul 151 Infanterie Războieni. Pentru anul 2016, având în vedere că batalionul est renumit prin sigla "Lupii Negri", ne-am propus ca deviza anului 2016 să fie "Lupii", acronimul de la Loialitate, Unitate, Profesionalism, Instrucţie şi Interoperativitate. Toate aceste activităţi vor fi concentrate pe cele două paliere, palierul naţional, prin pregătirea liderilor, atât de la structuri mici, cât şi de la structuri mai mari, de nivel companie, având în vedere că aceştia trebuie să aibă un bagaj de cunoştinţe deosebit de variat, pentru a face faţă provocărilor din contextul global şi regional, iar al doilea palier se referă la cel al activităţilor internaţionale, activităţi care în anul 2016 deja au debutat, un pluton de infanterie participând la exerciţiul multinaţional în baza de pregătire de la Novo Selo, Bulgaria. Mai urmează încă o serie în aceeaşi bază de instrucţie, iar în prima parte a acestui an vom avea parte de vizita unei echipe de instructori britanici care îşi vor desfăşura activitatea aici în Batalionul 151 Infanterie.
Daniel Durchi: Sunt maiorul Daniel Durchi, comandantul Companiei 1 Infanterie. Anul 2016 începe cu multe aşteptări, obiectivul principal al companiei fiind menţinerea nivelului de operaţionalizare atins, astfel încât la ordin să putem fi operaţionalizaţi complet şi dislocaţi într-un teatru de operaţii.
Reporter: Batalionul 151 Infanterie face parte din Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt". Alături de el, alte cinci batalioane de infanterie, artilerie, tancuri, apărare antiaeriană şi sprijin logistic dislocate în Garnizoanele Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Bacău. O zonă de responsabilitate întinsă, gestionată de brigada comandată de generalul Nicolae Tonu.
Nicolae Tonu: Întreaga noastră activitate în anul 2016 porneşte de la obiectivul fundamental: realizarea capacităţii operaţionale a forţelor care să fie capabile să participe la întreaga gamă de misiuni pe teritoriul naţional, inclusiv cele de intervenţii, cele de urgenţă civilă. Ceea ce facem zi de zi mă îndreptăţeşte să îi asigur pe cei care ne ascultă de faptul că Brigada 15 Mecanizată are militari pregătiţi, gata oricând să îşi execute misiunile primite.
Realizator: Reportaj realizat de colegul nostru de la Redacţia Militară Iaşi, Adrian Gâtman. În altă ordine de idei, România a preluat joi de la Ungaria preşedinţia anuală a Grupului Director al Batalionului multinaţional de geniu "Tisa", inţiativă regională la care mai participă Slovacia şi Ucraina. Ţara noastră va deţine preşedinţia pe durata întregului an, urmând să organizeze mai multe reuniuni la nivel de experţi şi ale Grupului Director, dar şi Exerciţiul multinaţional BLONDE AVALANCHE 2016, la care vor participa structuri de geniu din cele patru state membre. "Jurnalul militar" continuă. Trecem la un alt subiect. Militarii Batalionului 2 Infanterie Călugăreni se pregătesc pentru o nouă misiune în teatrul de operaţii Afganistan. Colega noastră Mădălina Ilinca i-a însoţit pe militarii bucureşti în Cincu.
Reporter: Militarii Batalionului 2 Infanterie Călugăreni se instruiesc în această perioadă la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" din Cincu, în vederea dislocării în teatrul de operaţii Afganistan. Despre cum decurge antrenamentul din teren ne vorbeşte comandantul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, locotenent-colonel Ovidiu Lungu.
Ovidiu Lungu: Ne aflăm în Poligonul Cincu, la exerciţiul de repetare a misiunii. Suntem, să zicem, calificaţi în semifinală. Jucăm, astfel încât când ajungem în finală, în teatrul de operaţii din Afganistan, să rezistăm cele şase luni de zile şi să câştigăm şi meciul acesta, o nouă misiune în teatrul de operaţii încheiată cu succes şi la finalul căreia putem să raportăm misiune îndeplinită fără niciun fel de problemă.
Reporter: De ce este importantă instrucţia într-o zonă care se aseamănă cu realităţile mediului operaţional al teatrului de operaţii din Afganistan ne-a explicat comandantul Brigăzii 1 Mecanizată "Argedava", colonel Gheorghiţă Vlad.
Gheorghiţă Vlad: Am început instrucţia cu un exerciţiu de repetare a misiunii. Batalionul 2 Infanterie Călugăreni urmează să execute dislocarea în teatrul de operaţii Afganistan. Ne pregătim încă de la începutul anului pentru a fi în măsură să ne îndeplinim toate misiunile încredinţate, conform ordinului de avertizare şi ordinului de misiune pentru această misiune.
Realizator: Schimbăm din nou subiectul. Marţi s-a desfăşurat ceremonialul de predare - primire a comenzii la Naval Support Facility Deveselu. În discursul rostit cu acest prilej, noul comandant al trupelor americane din Baza de la Deveselu, comandorul James Craycraft, s-a arătat încrezător că va reuşi, cu sprijinul colegilor români şi americani, să realizeze tot ceea ce şi-a propus.
James Craycraft: Sunt onorat să preiau comanda Bazei de la Deveselu şi, totodată, nerăbdător să îmi încep activitatea. Ştiu că vor fi multe provocări, dar oportunitatea de a lucra alături de o echipă de profesionişti va permite facilităţii să treacă la nivelul următor de operaţionalizare. Iar cu sprijinul partenerilor noştri vom reuşi în tot ceea ce ne-am propus. Sunt onorat că întreaga echipă de la Deveselu este pregătită sub toate aspectele şi, aşa cum spunea şi vechiul comandant, comandorul William Garren, vom şi de acum înainte o singură echipă şi vom duce aceeaşi luptă.
Realizator: Comandorul James Crayford, noul comandant al Naval Support Facility Deveseul. A consemnat colega noastră de la Redacţia Militară de Televiziune PRO PATRIA, Cătălina Ţăruş.
Agenţia Spaţială Română a organizat joi un workshop cu tema "Servicii oferite de Sistemele de Radionavigaţie prin Satelit şi de Sistemele de Supraveghere şi Urmărire Spaţială". Detalii după încă o piesă muzicală foarte nouă - "Coldplay - Adventure Of A Lifetime".
Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi pentru ultima parte a "Jurnalului militar". Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" s-a numărat printre unităţile medico-militare care au fost omagiate cu Premiul "Colectiv", la cea de-a şasea ediţie a Galei Premiilor de Excelenţă în Civism "Om între Oameni". Evenimentul, organizat de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, organizaţie aflată sub patronajul Academiei Române, s-a desfăşurat marţi, la sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti. În cadrul aceleiaşi ceremonii, Marele Premiu "Om între Oameni" i-a fost acordat directorului general al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central
"Dr. Carol Davila", general de brigadă medic conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă Radu.
Florentina Ioniţă Radu: Premiul acordat pentru Spitalul Militar a reprezentat un moment important de recunoaştere de către soietatea civilă a valorilor şi a statusului spitalului în acest moment în societate. Este adevărat că acest premiu a fost acordat în primul rând pentru modul în care ne-am comportat noi, Spitalul Militar Central, în lupta pentru supravieţuirea răniţilor din "Colectiv" şi cred că am făcut-o cu succes, în sensul că în acest spital nu am pierdut nicio viaţă omenească. Din contră, în cadrul spitalului nostru s-au întors dintre pacienţii plecaţi în afară, pentru tratament de recuperare.
Este un lucru deosebit consider şi cred că în acest moment am dat dovada capabilităţilor noastre profesionale şi putem spune că Spitalul Militar Central reprezintă un pilon de încredere al societăţii româneşti. În acelaşi timp, eu sunt doar managerul acestui spital, deci, consider că eu, personal, poate nu puteam să iau acest premiu dacă nu eram în fruntea spitalului, a oamenilor de excepţie care îşi desfăşoară aici activitatea. Sunt onorată de faptul că am primit acest premiu şi eu personal, dar, pe de altă parte, eu sunt doar o părticică din Spitalul Militar Central.
Realizator: General de brigadă medic conferenţiar universitar doctor Florentina Ioniţă Radu, directorul general al Spitalulului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Capitală. Şi din partea noastră, felicitări! Schimbăm subiectul.
Importanţa şi utilitatea sistemelor de radionavigaţie prin satelit este în general recunoscută, având în vedere gama largă de activităţi şi domenii pe care aceste servicii le acoperă. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre sistemele de supraveghere şi urmărire spaţială. Un domeniu însă din ce în ce mai important, mai ales că evenimentele din ultimii ani au demonstrat că deşeurile spaţiale reprezintă o gravă ameninţare pentru activităţile spaţiale, infrastructurile terestre sau chiar pentru populaţie. În acest context, Agenţia Spaţială Română a organizat joi, la Bucureşti, work-shop-ul cu tema: "Servicii oferite de sistemele de radionavigaţie prin satelit şi de sistemele de supraveghere şi urmărire spaţială". Ne-a oferit câteva amănunte Mircea Cernat, cercetător ştiinţific la Agenţia Spaţială Română şi responsabil din partea României pentru programul de cunoaştere a situaţiei spaţiale al Agenţiei Spaţiale Europene.
Mircea Cernat: S-au prezentat principalele iniţiative ale Agenţiei Spaţiale Europene, şi anume programul de cunoaştere a situaţiei spaţiale şi iniţiativa Comisiei Europene şi a Parlamentului referitoare la instituirea unui cadru de sprijin pentrsupravegherea spaţială. Am prezentat care este situaţia la noi şi care ar trebui să fie, paşii pe care ar trebui să-i facem pentru a ne integra în eforturile internaţionale şi pentru a dezvolta încetul cu încetul capabilitate de protejare a infrastructurii active decare depindem în mod nemijlocit.
Realizator: Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al emisiunii noastre de astăzi, 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale şi sărbătorirea a 166 de ani de la naşterea poetului nostru naţional Mihai Eminescu. La o parte dintre manifestările organizate cu acest prilej în ţară şi în străinătate, au participat şi militari. Printre ele, programul special de muzică românească veche şi muzică de fanfară, susţinut miercuri de muzica militară a Forţelor Navale la Constanţa, în cadrul proiectului "Eu aleg România", organizat de Radio România Constanţa; recitalul de muzică şi poezie "Revedere", care a avut loc joi, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, şi expoziţia de numismatică "Personalităţi ale culturii naţionale", deschisă tot la Palatul Cercului Militar Naţional în Sala Rondă, cu precizarea că expoziţia realizată de Clubul Colecţionarilor de Medalii 'Mihai Eminescu' se mai poate vizita şi astăzi. Despre Eminescu vorbim şi noi în continuare. Mai exact, o va face preşedintele Societăţii Scriitorilor Militari, bibliotecarul, poetul Liviu Vişan.
Liviu Vişan: Opera lui Eminescu este foarte vastă, el a fost un adevărat enciclopedist, un spirit al timpului, a avut preocupări serioase, foarte serioase studii de filosofie, de matematică, de fizică, de astrologie, preocupări în domeniul istoriei, cu adevărat un enciclopedist, după Dimitrie Cantemir, cel mai mare spirit al românilor, şi cred că s-a menţinut şi se va menţine multă vreme pe acest podium, deşi sunt voci care îi contestă întâietatea într-o ierarhie a valorilor, lucru care desigur este fals. Opera lui este veşnică, va fi veşnică, aşa a fost ea concepută. A vorbi despre Eminescu ca persoană, ca om cu treburi omeneşti, cu viaţă tumultoasă, cu iubiri neastâmpărate, pasiunea lui pentru Veronica, pasiunea lui mai ales pentru, revin, pentru studiu şi pentru scris, care a fost absolut formidabilă, un efort extraordinar, într-un număr atât de puţin de ani să construieşti o operă atât de monumentală nu este uşor. Se vede că este aici vorba de o atingere a geniului. Fără îndoială, a fost şi cred că este cel mai mare geniu al culturii române.
Realizator: Poetul Liviu Vişan, preşedintele Societăţii Scriitorilor Militari. De altfel, Liviu Vişan şi ziaristul, generalul de brigadă în rezervă Gheorghe Văduva sunt invitaţii Ceciliei Sfetcu la ediţia de astăzi a "Feciorilor la oaste", o emisiune despre Eminescu, pe care o vei putea asculta de la 11:30 pe Antena Satelor.
Vă reamintesc şi că mâine de la 9:30, pe TVR 1 puteţi viziona "PRO PATRIA". "Observatorul Militar" se poate citi pe net la adresa www.presamil.ro, iar aici "Jurnalul Militar" de astăzi a ajuns la final, noi, însă, Redacţia Militară rămânem alături de dumneavoastră în mediul virtual, pe pagina noastră de Facebook, "Ora Armatei", şi pe pagina de web romania-actualităţi, în secţiunea 'emisiuni' căutaţi Jurnal Militar. Până la 9:30 o să-i ascultăm şi pe Proconsul cu "Un om mai bun", după care la Radio România Actualităţi începe "Deschis în weekend", gazdă vă va fi, ca de obicei, Costin Enache.
Eu sunt Bogdan Silviu Răducan, vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi, până data viitoare, rămâneţi cu bine!