Jurnal Militar din 15.10.2016
SEESIM 16, Patriotfest, Invictus, Afganistan, Centrul Naţional Militar de Comandă Nucleu, fregata franceză Le Premier-Maître L'Her, Danube 16.8
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 17 Octombrie 2016, 10:01
Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit. Ca în fiecare sâmbătă, de acum şi până la 9:30, trecem în revistă cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Vom vorbi aşadar, printre altele, despre două dintre exerciţiile desfăşurate în ultima perioadă. Unul cu tragere de luptă în Marea Neagră şi un altul, de simulare, despre "Patriotfest", primul concurs naţional de inovare în domeniul securităţii nationale şi despre participarea echipei României la jocurile paralimpice Invictus de la Toronto de anul viitor.
Precipitaţiile abundente de la mijlocul acestei săptămâni au făcut necesare intervenţia militarilor în mai multe localităţi pentru limitarrea efectelor inundaţiilor.
Vorbim acum despre acest subiect cu locotenent-colonelul Cristian Dragomir, de la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenţă din Centrul Naţional Militar de Comandă Nucleu al Ministerului Apărării Naţionale. Bună dimineaţa.
AUDIO:
Cristian Dragomir: Bună dimineaţa.
Realizator: Unde şi cum au acţionat militarii, domnule locotenent-colonel?
Cristian Dragomir: Ca urmare a inundaţiilor produse la începutul acestei saptămâni, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale şi în baza deciziei Consiliului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, forţele şi mijloavele Ministerului Apărării Naţionale au intervenit cu 127 de militari şi 7 mijloace tehnice pe raza a trei localităţi din judeţul Galaţi: Cuza Vodă, Slobozia-Conachi şi Pechea. Evidenţiez că obiectivul principal a acţiunilor a avut drept scop salvarea de vieţi omeneşti şi limitarea efectelor inundaţiilor. Acestea au constat în evacuarea persoanelor sinistrate şi a bunurilor din gospodăriile acestora, decolmatarea locuinţelor afectate, transportul bunurilor de bună necesitate pentru populaţia afectată. Personalul militar aparţinând Batalionului 300 Infanterie şi Batalionului 284 Tancuri din Galaţi a dovedit solidaritate cu populaţia sinistrată.
Realizator: Veştile sunt bune acum, nu se mai anunţă ploi aşa intense, totuşi, dacă va mai fi necesar este armate pregătită să intervină?
Cristian Dragomir: Cu siguranţă. Forţele şi mijloacele Ministerului Apărării Naţionale vor participa, la solicitare, la continuarea eforturilor autorităţilor locale pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. În baza ordinului şefului Statului Major General, la nevoie, sunt pregătite să intervină suplimentar forţele şi mijloace din proximitatea zonelor calamitate. Acestea totalizează un număr de 475 de militari şi 50 de mijloace tehnice cu capacitate sporită de tractare, la care se adaugă mijloace de transport aerian şi evacuare medicală constând în cinci elicoptere şi un avion tip Spartan, care dispun în plus de echipamente de evacuare medicală. De asemenea, Centrul Naţional Militar de Comandă Nucleu, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, monitorizează aplicarea măsurilor ordonate la nivelul conducerii armatei, cooperează cu centrele operative existente la nivelul celorlalte instituţii, în scopul realizării unui sprijin adecvat şi eficace pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi coordonează acţiunile forţelor proprii implicate.
Realizator: Mulţumesc, a fost locotenent-colonelul Cristian Dragomir, de la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din Centrul Naţional Militar de Comandă Nucleu al Ministerului Apărării Naţionale. După escala în Portul Constanţa din weekendul trecut, fregata franceză Le Premier-Maître L'Her a participat în această săptămână în Marea Neagră la un exerciţiu naval complex, cu trageri de luptă. La acest exerciţiu forţele navale române au fost reprezentate de fregata Regele Ferdinand cu elicoper ambarcat, două corvete şi două nave purtătoare de rachete, iar forţele aeriene române de trei Avioane Mig 21 Lancer. Cu detalii, ofiţerul de relaţii publice al Comandamentului Flotei, căpitan-comandorul Ion Burghişan.
Ion Burghişan: Timp de două zile, ne-am aflat la bordul fregatei, în furnalul care produce deciziile pentru acţiunea în comun. Scenariul exerciţiului, care a inclus lupta în mediul naval aerian şi submarin, a fost unul foarte solicitant, fiecare navă a executat trageri de artilerie cu armamentul de calibru mare de la bord. Ţinta navală lansată de fregata franceză a fost pe rând zguduită de tunurile celor şase nave implicate în exerciţiu. Pentru artilerişti, cea mai realistă evaluare s-a dovedit a fi competiţia neoficială arbitrată de ochiul critic al marinarilor din celelalte echipaje. A urmat un exerciţiu de căutare şi atac al submarinului. Corvetele şi cele două fregate şi-au ascuţit urechile în căutarea inamicului de adâncuri. Submarinul a fost marcat de un imitator lansat de elicopterul IAR Puma Naval, aflat la bordul fregatei Regele Ferdinand. Pe fondul acestor acţiuni principale, fiecare comandant şi-a ţinut în priză echipajul cu exerciţii de luptă împotriva focului sau a găurilor de apă, solicitând în acelaşi timp răsuns la situaţii ipotetice, care ar putea să apară pe timpul luptei pe mare. Anterior perioadei de exerciţii, fregata franceză Le Premier-Maître L'Her a făcut o escală în Portul Constanţa. Pe timpul celor trei zile petrecute în port pentru refacerea capacităţii de luptă, o delegaţie condusă de comandantul navei a efectuat vizite a comandantul flotei şi la autorităţile locale, iar echipajul a avut posibilitatea de a vizita principalele obiective turistice din oraş. La câteva zile de la încheierea ostilităţilor stimulate, nava franceză se află în portul bulgăresc Varna, iar marinarii români se pregătesc pentru misiunile ce-i ţin constant în priză, pentru a fi capabili sa răspundă oricăror provocări alături de aliaţi. De la malul mării, locul unde apă cât vezi cu ochii este o binecuvântare, nu un blestem, căpitan-comandorul Ion Burghişan.
Realizator: Mulţumesc. Rămânând la Forţele Navale, vă mai informăm că cinci vedete fluviale, un monitor şi o vedetă blindată din Flotila Fluvială au participat în această săptămână pe Braţul Sfântul Gheorghe la exerciţiul "Danube 16.8". S-a urmărit antrenarea echipajelor, în principal pentru acţiuni de minare, de dragare şi de respingere a atacului scafandrilor. Tot despre un exerciţiu va fi vorba şi în minutele următoare, unul însă de simulare asistată de computer, denumit SEESIM 16'. Desfăşurat în această săptămână la Centrul pentru Jocuri de Război şi Experimentări Doctrinare al Statului Major General din incinta Universităţii Naţionale de Apărare Carol I, SEESIM 16 este unul dintre principalele proiecte desfăşurate sub egida reuninii miniştrilor apărării din sud-estul Europei. Ne-a oferit detalii, comandorul Sorin Voinea, din Direcţia Instrucţie şi Doctrină a Statului Major General.
Sorin Voinea: A fost cea de-a opta ediţie. Este organizată din doi în doi ani, de fiecare dată în altă ţară, prin rotaţie, în ţările care sunt membre ale Iniţiativei, 16 ţări.
În afară de ţările membre, mai este şi Republica Moldova ca observator. La exerciţiu am avut participanţi din Croaţia, din Georgia, Republica Moldova ca observatori, Ucraina şi Turcia, la fel, cu statut de observator. Pe timpul exerciţiului am fost vizitaţi şi de către cel care deţine în prezent preşedinţia Iniţiativei, domnul ambasador Müftüoglu, care a asistat la ceremonia de închidere a exercţiului. Scenariul cuprinde un număr de evenimente din domenii diferite, dar care au ca numitor comun intervenţia în situaţii de urgenţă, mangamentul crizelor şi de răspuns la dezastre. Şi au conţinut evenimente diverse, incidente de natură chimică, răspuns la situaţii de urgenţă determinate de producerea unui cutremur, intervenţie în caz de atac terorist. De asemenea, măsuri de răspuns la un atac cibernetic.
Realizator: A consemnat Andreea Popescu, mulţumesc. În altă ordine de idei, vă mai informăm că, la începutul acestei săptămâni, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a efectuat o vizită oficială la Kiev, la invitaţia ministrului apărării din Ucraina, generalul Stepan Poltorak. Discuţiile oficiale dintre cei doi miniştri au vizat evoluţiile din mediul de securitate regional, colaborarea bilaterală şi regională în domeniul apărării, precum şi modalităţile de intensificare a cooperării în cadrul Parteneriatului NATO-Ucraina şi a Parteneriatului Estic al UE. A fost, de asemenea, evidenţiată importanţa implementării eficiente a pachetului cuprinzător de asistenţă dezvoltat de Alianţă pentru Ucraina, adoptat la summitul NATO de la Varşovia. În cadrul vizitei, ministrul Mihnea Motoc a avut şi o întrevede cu secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, şi a vizitat expoziţia internaţională "Arms and Security - 2016". Şi, tot în această săptămână, miercuri, şeful Statului Major General, generalul Nicoale Ciucă, a participat la conferinţa NATO "Strategic Direction South", organizată de Comandamentul aliat pentru operaţii, la Napoli, în Italia. Pe agenda conferinţei s-au aflat subiecte referitoare la situaţia de securitate în spaţiul euro-atlantic şi la implementarea deciziilor luate pe timpul summitului de la Varşovia. De asemenea, s-a discutat şi despre îmbunătăţirea procesului de pregătire în comun, în scopul creşterii interoperabilităţii forţelor şi dezvoltării capabilităţilor de răspuns în situaţie de criză.
Realizator: Mergem, aşa cum am promis, în Afganistan, unde misiunea colegilor noştri din Batalionul 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi", dislocaţi în teatrul de operaţii, continuă. O corespondenţă transmisă de ofiţerul de relaţii publice al batalionului, locotenent Mirela Gheorghe.
Mirela Gheorghe: Dislocaţi de mai bine de două luni în baza militară Kandahar, militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi" execută, alături de celelate forţe de coaliţie, misiuni în comun cu armata şi poliţia afgană. Zi de zi, infanteriştii dobrogeni sunt în aria de responsabilitate. Am discutat cu sublocotenentul Andrei Cristea, comandantul plutonului Wolf 1, despre o misiune de patrulare într-un sat din apropierea bazei militare Kandahar.
Andrei Cristea: Misiunea de bază a noastră este de a sprijini forţele de securitate afgane. Am executat o misiune în parteneriat cu poliţia afgană într-un sat din zonă. Scopul misiunii a fost de a interzice plantarea de dispozitive explozive improvizate şi de a interacţiona cu populaţia locală şi liderii locali. Obiectivele misiunii au fost îndeplinite. Sunt mulţumit de oamenii mei.
Mirela Gheorghe: În teren, comandantul de pluton şi reprezentanţii poliţiei naţionale afgane interacţionează cu populaţia locală pentru a colecta informaţii despre posibilele activităţi insurgente în zonă şi pentru a spori încrederea populaţiei în forţele coaliţiei. Totodată, pe timpul misiunilor, "Rechinii" obişnuiesc să acorde ajutor medical populaţiei locale, în special copiilor. Aceştia întâmpină des probleme de sănătate şi cer ajutorul militarilor români.
Caporal Bobaru Ştefan Cătălin: Sunt sanitarul Plutonului 3 Eagle. Pe timpul desfăşurării misiunii, am întâlnit un copil care avea o rană uşoară la nivelul piciorului şi i-am acord ajutor medical, încercând să-i curăţ rana şi pansând-o. Nu e prima dată când întâlnim astfel de cazuri, copii cu răni uşoare.
Mirela Gheorghe: Militarii dobrogeni dislocaţi în Afganistan sprijină populaţia locală ori de cât ori au ocazia, îşi îndeplinesc misiunile şi sunt în permanenţă aproape de localnici, respectându-le cultura, ascultându-i, realizând din relaţia militar-civil o relaţie de prietenie, bazată pe respect şi încredere. Din Kandahar, Afganistan, a transmis locotenent Mirela Gheorghe, ofiţerul de informare şi relaţii publice al Batalionul 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi".
Realizator: Mulţumesc. Schimbăm subiectul. "PatriotFest", primul concurs naţional de invoare în domeniul securităţii naţionale, a fost lansat, marţi, la Palatul Cercului Militar Naţional din capitală. Competiţia se adresează inovatorilor români din ţară şi din străinătate, care sunt invitaţi să-şi prezinte inovaţiile sub formă de prototipuri funcţionale în următoarele trei domenii: securitatea informaţiei, inteligenţa artificială şi interfaţă om-maşină.
Gabriel-Beniamin Leş, secretarul de stat pentru armamante: Este prima dată în România când instituţii din domeniul securităţii naţionale lansează un concurs, împreună, pentru inovare şi ceea ce este mai important de precizat, pentru inovare cu resurse româneşti. Cetăţeni din România sau din afara ţării pot să se înscrie la acest concurs, ca să răspundă nevoilor de securitate pe care aceste instituţii implicate le au. Inovările, dacă nu vor fi puse în practică, prototip, produs omologat şi, bineînţeles, ulterior să fie utilizat de către instituţiile din domeniul securităţii naţionale, n-are niciun sens acest proiect. Ideea noastră este ca acele produse să se omologheze şi să fie utilizate de către instituţiile din domeniul securităţii naţionale.
Realizator: A consemnat colegul nostru Vali Rupa, mulţumesc. Detalii despre concurs găsiţi pe pagina oficială de internet a competiţiei patriotfest.ro. Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al ediţiei de astăzi a "Jurnalului militar". Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, i-au invitat pe militarii răniţi în misiuni interne sau internaţionale să facă parte din echipa României la jocurile paralimpice Invictus, care se vor desfăşura anul viitor la Toronto. Invitaţia a fost făcută într-o videoteleconferinţă desfăşurată luni în Bucureşti şi alte cinci garnizoane: Cluj-Napoca, Buzău, Braşov, Craiova şi Constanţa. În cadrul proiectului vor fi încurajaţi să facă parte din Invictus Team România cât mai mulţi militari, indiferent de tipul de vizabilitate pe care o au, dar şi familiile acestora, care le vor putea fi alături atât pe timpul pregătirii şi antrenamentelor cât şi în timpul competiţiei din Canada.
Reporter: Cătălin Purcaru - "Invictus Games" este un eveniment sportiv internaţional dedicat în exclusivitate militarilor invalizi sau răniţi în teatrele de operaţii sau la acţiunile militare interne. Cinci sportivi paralimpici se antrenează în prezent al Clubul Sportiv al Armatei. Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, afirmă că există susţinere din partea organizaţiilor neguvernamentale şi este convins că se vor alătura acestui proiect şi alte instituţii din administraţia publică.
Mihnea Motoc: Va fi un efort de ţară care să permită cea mai bună reprezentare a României la jocurile Invictus, că nu mergem acolo să facem figuraţie, mergem să arătăm că nu am fost înfrânţi pe câmpul de luptă, iar dânşii nu au fost doborâţi de rănile şi loviturile primite, ci au ales să meargă mai departe.
Realizator: Plutonierul Ionuţ Butoi este imobilizat în scaunul cu rotile de 8 ani, după ce a fost rănit în Afganistan, în urma unei explozii care a aruncat în aer maşina de luptă în care se afla.
Ionuţ Butoi: Sunt sportiv paralimpic pe înnot, aş vrea să încerc şi tir cu arcul, merg la sală de trei ori pe săptămână şi la înot dimineaţa. Înot pe spate, este într-adevăr puţin mai greu pentru că trebuie să trag cu bratele şi corpul, dar nu este ceva imposibil.
Realizator: Jocurile Invictus se vor desfăşura anul viitor la Toronto, în perioada 24-30 septembrie şi vor reuni aproximativ 600 de sportivi care se vor întrece în cadrul a 12 discipline.