Jurnal Militar din 13.06.2015
Exerciţiul Red Dragon 15, tabară de intrucţie în zona Cheile Bicazului şi aniversare împlinirii a 95 de ani de la înfiinţarea Bazei 95 Aeriana Bacău
Articol de Cristian Dumitraşcu, 17 Iunie 2015, 07:03
Realizator: Cristian Dumitraşcu - Bună dimineaţa încă o dată, bine v-am regăsit. ca în fiecare sâmbătă de la ora 9:05 acum 9:06 aproape vă aduc "Ora armatei" un pic mai scurtă devenită "Jurnal militar" în vremuri de modernitate, dar din păcate nu şi de pace mondială, ba din potrivă aş zice o "Oră a armatei" aflată la ceas aniversar pentru că doar peste trei zile se împlinesc 75 de ani de la prima difuzare la Radio România. Vom vorbi despre acest subiect atât de concis pe cât ne permit cele 25 de minute, dar vom începe ediţia de astăi 13 iunie cu o altă aniversare: 95 de ani de data aceasta de la înfiinţarea bazei aeriene de la Bacău, o bază aeriană care ne invită pe toţi iubitorii de aviaţiune astăzi la un show aviatic de excepţie şi veţi afla imediat de ce am spus aviaţiune, şi nu aviaţie.
Până la trecerea în revistă a celorlalte subiecte înainte chiar şi de a difuza prima piesă muzicală să facem o invitaţie la zbor, dar invitaţie explicată, dacă pot să spun aşa, pentru că am încercat să obţin pentru cei care ascultă acum la radio câteva dedesubturi ale unui show aerian reuşit. Suntem în plin sezon al mitingurilor aviatice săptămâna trecută am transmis de la Bobocu de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene. Astăzi vă invit acolo, unde se află o altă importantă poartă către cerul României. Am fost zilele trecute în Baza 95 Aaeriană de la Bacău, o unitate de elită care veghează prin aviatorii şi avioanele sale la siguranţa aeriană în tot estul ţării. Despre ce va să fie, începând cu ora 10:00 la Bacău, ofiţerul de relaţii publice al Bazei 95 Aeriene sublocotenent Andreea Cristea:
Andreea Cristea: Publicul va putea urmări exerciţii cu caracter aplicativ militare şi evoluţii aeriene, executate atât cu aeronavele militare, cât şi cu cele civile, cum ar fi MIG 21 Lancer, IAR 90 Şoim , IAR 330 Socat, C 27 J Spartan, IAK 52 iar piloţii civili îşi vor demonstra performanţele cu Extra 300, Zlin Z 142, Apollo Fox, Cesna 210, CTSW, Festival şi Wilga. Invitat special la eveniment sunt Aeroculubul României, formaţia Iacării acrobaţi, Clubul Moldavia Biker şi Asociaţia Tradiţia Militară.
AUDIO: Emisiunea JURNAL MILITAR din 13.06.2015:
Realizator: Comandorul Virgil Iftodu este comandantul grupului de zbor din Baza Aeriană băcăuană. Iată cum şi-a pregătit oamenii pentru marea sărbătoare şi încercarea de astăzi.
Virgil Iftodu: Am început antrenamentele atât cu avioanele, cât şi cu elicopterele, implicând de asemenea şi structurile de conducere a zborului, centrul de operaţii, turnul şi semnele de dirijare la aterizare. În spatele unui zbor reuşit pe care lumea îl vede ca pe ceva simplu se ascunde foarte multă muncă atât a piloţilor, cât şi a persoanelor de la sol, cât şi a celor care conduc această activitate fără de care nu s-ar putea desfăşura. Practic asigurăm legăturile radio, controlul aeronavelor pe timpul executării misiunilor, cât şi planificarea şi conducerea acestor activităţi în funcţie de locaţie, asigurând securitatea aeronautică pentru siguranţa zborului.
Realizator: Căpitan comandorul inginer Florin Mazilu, inginer şef al grupului de zbor, este ofiţerul care organizează asigurarea logistică. Un mitig aviatic este evident un mare consumator de resurse umane şi materiale, aşa cum este orice misiune în care este implicată aviaţia.
Căpitan comandorul Florin Mazilu: În primul rând e consumul de resursă, consumul de combustibil, consmul de energie, consumul de resurse umane, foarte multe personal tehnic care participă la pregătirea aeronavelor pentru asigurarea zborului şi în condiţii de siguranţă şi nu în ultimul rând personalul care deserveşte mijloacele auto necesare desfăşurării activităţii de zbor.
Realizator: Cam cu cât timp înainte trebuie să pregătiţi toate lucrurile astea, puzzle-ul ăsta care trebuie să fie perfect?
Florin Mazilu: Trebuie pregătite aeronavele, să aibă toate gategroriile de lucrări executate, resursă astfel încât să putem asigura acest miting şi pentru antrenamente şi pentru ziua în care se desfăşoară mitingul. De asemenea mult timp, mult calm şi mai ales multă prietenie între oameni.
Realizator: În fine, comandorul Valerică Vrăjescu este comandantul Bazei 95 Aeriene de la Bacău. Mi-aş permite un mic joc de cuvinte, spun că ar putea fi considerat nu neapărat un vrăjitor al elicopterelor, dar mai degrabă un îmblânzitor al acestor păsări de oţel care salvează atâtea vieţi în condiţii vitrege şi în zonele în care avioanele nu pot acţiona pentru că eu aşa l-am cunoscut în urmă cu ceva mai mulţi ani pe când domnia sa era pilot de Puma Socat. Mi-a vorbit domnul Vrăjescu şi despre semnificaţia istorică a mitingului de astăzi, nu întâmplător este show aerian la Bacău şi acesta a fost organizat şi pentru că Baza Aeriană împlineşte un număr de ani.
Valerică Vrăjescu: Înfinţată pe 16 iunie 1920 pe aerodromul Tecuci, Baza 95 Aeriană datează de 95 de ani, iniţial sub denumirea de Centrul de Instrucţie al Aviaţiunii, cu misiunea de a perfecţiona pregătirea personalului navigant tehnic şi de alte specialităţi necesare aviaţiei române. Invităm toţi iubitorii de aviaţie şi cei care doresc să privească aeronavele evoluând pe Aerodromul Bacău astăzi cu începere de la ora 10:00 pentru a fi alături de noi în această mare sărbătoare.
Realizator: Ora armatei la 75 de ani. Chiar aşa decalată astăzi, "Actualitatea miliatră" nu poate lipsi din agenda noastră, nu avem noi atâta timp cât ar fi de spus despre toate aplicaţiile şi exerciţiile multinaţionale. Bună dimineaţa, Andreea Popescu.
Andreea Popescu: Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit. În Poligonul Babadag din judeţul Constanţa are loc până pe 24 iunie exerciţiul tactic Red Dragon 15. Alături de militarii români din Batalionul 528 Cercetare Vlad Ţepeş se instruiesc militari americani din Garda Naţională a Statului Alabama. Locţiitorul comandantului Batalionului 528 Cercetare, locotenent colonelul Valentin Cioroianu:
Valentin Cioroianu: Militarii din cele două armate se vor organiza generând structuri de cercetare mixte care se vor instrui în comun pentru executarea misiunilor specifice de procurare de date. Activităţile planificate se vor desfăşura în Poligonul Babadag şi în zona adiacentă a acestuia, precum şi în raioane mai îndepărtate din zona centrală a judeţului Tulcea într-un mediu împădurit şi uşor frâmântat, dar şi în Delta Dunării. La exerciţiu mai participă şi elicoptere din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene, precum şi nave din cadrul Statului Major al Forţelor Navale în vederea facilitării pătrunderii şi recuperării elementelor de cercetare în, respectiv, din dispozitivul inamicului pe calea aerului şi pe apă.
Andreea Popescu: Timp de două săptămâni subunităţi din Brigada 61 Vânători de Munte de la Miercurea Ciuc se află în tabvăra de instrucţie la munte în zona Cheile Bicazului. Din Brigada 61 Vânători de Munte locotenent colonelul Filaret Logigan.
Filaret Logigan: Este un examen de maturitate, un examen în care ei îşi demontrează calităţile de buni alpinişti şi prin activitatea desfăşurată îşi consolidează pregătirea pentru a-şi îndeplini misiunile specifice Brigăzii 61 Vânători de Munte. Cei în care în această perioadă vizitează Cheile Bicazului au parte de un spectacol inedit, spectacol care este oferit de către vânătorii de munte prin escaladele pe care le execută în teren muntos, greu accesibil.
Andreea Popescu: Vânătorii de munte din Batalionul 26 de la Brad au ajus săptămâna aceasta în centrul de pregătire de la Hohenfels, Germania. Cei 150 de militari fac parte din compania desemnată rezervă strategică pentru misiunea KFOR din Kosovo sub egida NATO şi rezerva intermediară pentru operaţia Uniunii Europene Alteia din Bosnia Herţegovina. Ei se vor instrui timp de trei săptămâni alăturim de militari din Statele Unite ale Americii, Albania, Bulgaria, Croaţia, Moldova, Portugalia, Slovenia şi Ungaria. Maestrul militar Radu Mureşan ne-a transmis din Germania:
Radu Mureşan: Pentru vânătorii de munte din Brad primele zile la Hohenfels înseamnă acomodarea cu condiţiile de cazare şi facilităţile Centrului de Instruire American, urmând ca de luni să intre din plin în programul de pregătire. Maior Florentin Lazăr, comandantul contingentului.
Florentin Lazăr: Pregătirea pe care militarii de la Brad o vor efectua va fi centralizată exclusiv pe misiuni de menţinere a păcii. Acesta este al patrulea exerciţiu la care Compania de Infanterie din cadrul Batalionului 26 Vânători de Munte din Brad participă. Centrul din Hohenfels este unul dintre cele mai bune locuri în care se poate exersa diferitele procedee de misiuni de stabilitate.
Andreea Popescu: Continuăm cu o aniversare: cea a paraşutiştilor militari. La 10 iunie 1941 a fost înfiinţată Şcoala de Paraşutişti ce avea 130 de elevi şi era comandată de locotenentul mecanic de aviaţie Ştefan Şovert, la acea vreme brevetarea impunea executarea a trei salturi şi se încheia după parcurgerea unei întregi perioade de pregătire. Colonelul dr. Mircea Tănase.
Mircea Tănase: În opreaţie tripele de paraşutişti constituite ca forţe aerocurtate pentru executarea misiunilor specifice în adâncimea dispozitivului inamic, independent sau în colaborare cu celelalte forţe, precum şi înrezerva de forţe vor fi în măsură să execute misiunile specifice. Beneficiind de o experienţă acumulată pe parcursul mai multor decenii de existenţă, pregătite şi dotate corespunzător, trupele de paraşutişti pot indeplini cu succes o largă gamă de misiuni din sfera operaţiilor speciale.
Realizator: Nu puteam trece peste această aniversare tristă pentru foarte mulţi dintre români - 13 iunie 1990-13 iunie 2015 - 25 de ani de la momentul negru de la 13 iunie. Alexandru Andrieş alături de Cristi Paţurcă, Valeriu Sterian şi alţii au ţinut steagul sus acolo în Piaţa Universităţii în dimineaţa democraţiei româneşti.
Am revenit în direct aici la Radio România Actualităţi la "Jurnal militar", ne apropiem de finalul ediţiei de astăzi. Cota celor 75 de ani de Ora armatei la radio înseamnă de fapt destinele unor oameni, unii de geniu, alţii oameni obişnuiţi, dar oneşti. Din tot alaiul predecesorilor noştri, deşi este greu să-i difuzezi pe unii şi pe alţii să-i tai, cum se spune la radio, am ales totuşi două voci care mi s-au părut interesante prin faptul că reprezintă ceea ce spuneam adineauri o ilustrare de genialitate întrepătrunse cu munca cinstită, curată de uzură. Doi oameni, două destine în timp diferiţi Vasile Mireuţă redactor la Ora armatei în anii '50 şi George Florin Cosma, redactor şef în vremurile boeme ale anilor '90, cum spuneam şi mai devreme în dimineaţa democraţiei româneşti de după comunism, o democraţie care atinsese iată într-un mod încântător şi armata. Colonelul în rezervă Vasile Mireuţă într-un interviu în care ne spunea despre cum a realizat domnia sa primul reportaj de instrucţie.
Vasile Mireuţă: În prima săptămână de când am fost uns ca redactor radio m-am trezit în plină aplicate tactică. Era o noapte de primăvară cu ploaie sâcâitoare care transforma resturile de zăpadă într-o morcirlă din care cu greu îmi scoteam bocancii. Eu în spate cu Magul de câteva kg bune, urma soldaţii să-i văd cum se instruiesc. Aşa s-a născut cel dintâi reportaj radio al maiorului Vasile Mireuţă, reportaj cu stângăcii, cu vorbe strâmbe, cu degete stâlcite printre clapele Magului cu benzi de înregistrare sfârtecate. Acolo în acea noapte de comă, pe acel teren tactic blestemat am învăţat că viaţa reporterului radio este la fel de dură ca a ostaşului căruia i se cere să se instruiască pe orice vreme pentru a deveni luptător. Fără o dragoste pătimaşă de meseria de reporter radio nimeni nu a rezistat în această specialitate.
Realizator: Foarte frumos spus, fără o dragoste pătimaşă nimeni nu rezistă în nicio specialitate din lumea asta pe care încearcă să o înveţe, să o stăpânească. E bine să ne amintim şi să-l ascultăm acum pe genialul George Florin Cosma, plecat dintre noi ca şi Nichita mult prea devreme, să aflăm deci cum deschidea şi cum încheia colonelul GFC, aşa cum îşi spunea, emisiunea "Ora armatei" în primii ani de libertate post comunistă.
George Florin Cosma: Bine v-am găsit din nou, doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, sărut mâna, dragul nostru Nichita Stănescu, sărut mâna aceia care continuă, în pofida semnului fatidic pe care ţi l-a făcut pe frunte nemărginirea, sărut mâna care scrie pe dinlăuntrul creştetelor noastre. Stimate vieţi de doamne, domniţe şi domni iată că se termină şi întâlnirea noastră de azi. Domnul Lucian Zorzoliu computerele Cinor şi Felix, colonelul GFC şi compania vă mulţumesc pentru răbdarea cu care ne-aţi urmărit şi vă doresc să ne trăiţi, oameni buni, oriunde v-aţi afla.
Realizator: Şi am ajuns la ultimul subiect al emisunii. Trebuie să vă anunţăm cu tristeţe că un veteran de război pe care noi l-am difizat în aprilie aici la radio, Aron Ispas, a plecat dintre noi undeva la începutul lunii iunie. Vă propunem spre omagiul acestui om care a luptat în război pentru ca ţara noastră să fie acum întreagă, să ascultăm un fragment din interviul pe care l-am difuzat şi în aprilie.
Aron Ispas: Am intrat cu o grupă de cercetare, era o şansă, iar dimineaţa inamicul s-a retras şi noi s-a făcut apelul nu am avut nici o pierdere, dar când să ieşim din oraş, din Carei, toate bornele de la graniţă care erau vechi erau plantate înapoi. Nu am ştiut, nici azi nu ştim cine le-a pus, ţăranii din comună, cred. A venit generalul Dumitrache la noi că dacă avem în sacul de merinde pâine sau ceva să le dăm la ţăranii unguri că şi ei sunt flămânzi. Aşa am făcut. Generalul Dumitrache a adunat batalionul să vadă câţi am plecat de la Aiud şi câţi am luptat 262 de zile. S-a făcut apelul şi am ieşit aşa câte unul când s-a terminat apelul să văd câţi am fost, doi ofiţeri şi 13 ostaşi. 15 din 1205 care am ajuns şi am luptat 262 de zile.
Realizator: Am asculat probabil ultimul interviu pe care l-a acordat veteranul de război Aron Ispas. Un gând de bine pentru istoricul Dan Ramf din Mediaş şi desigur gândurile noastre se îndreaptă către familia veteranului de război care se află în Valea Lungă în judeţul Alba. Este anul veteranilor de război şi până în decembrie veţi mai afla poveşti multe despre ceea ce au făcut ei pentru noi. Cam atât a fost. A fost o ediţie specială, o ediţie aniversară nu sunt mai multe de spus decât că Observatorul Militar se poate citi pe site-ul presamil.ro, Pro Patria mâine la TVR la ora 09:30 eu sunt Cristian Dumitraşcu vă doresc numai bine - sănătate!