Jurnal Militar din 11.03.2017
Exercitiile Poseidon 2017 si Atalntic Resolve, Ziua Detinutilor Politici Anticomunisti, corespondenta din Afganistan, campania "100 de ani, o varsta demna de veterani"
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 13 Martie 2017, 11:45
Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Ca în fiecare sâmbătă, de acum şi până la 9:30, trecem în revistă câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Vom vorbi, aşadar, printre altele, despre două exerciţii, unul organizat de Forţele Navale Române, denumit Poseidon 2017, şi un altul cu elicoptere americane, desfăşurat în Baza aeriană din Mihai Kogălniceanu, despre Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989 şi despre campania "100 de ani, o vârstă demnă de veterani", desfăşurată de Ministerul Apărării Naţionale pentru a face cunoscute poveştile, istoriile şi vieţile veteranilor de război centenari. Începutul, însă, credeţi sau nu, îl facem, şi astăzi, cu muzică. (Muzică)
Peste 1.500 de militari, 17 nave, un elicopter Puma Naval, două ambarcaţiuni rapide pentru scafandri, două avioane MiG-21 LanceR şi o navă a Gărzii de Coastă participă, în perioada 5-13 martie, la Exerciţiul Multinaţional "Poseidon 2017". Desfăşurat în apele teritoriale româneşti şi în apele internaţionale din partea vestică a Mării Negre, exerciţiul este condus de Centrul de Coordonare a Exerciţiilor în Marea Neagră. Am aflat amănunte de la şeful de Stat Major al exerciţiului, comandorul Mihai Panait.
AUDIO:
Mihai Panait: Poseidon 17 este cel de-al doilea exerciţiu major planificat de Statul Major al Forţelor Navale şi condus de către Comandamentul Flotei. Aflat la a X-a ediţie, Poseidon 2017, exerciţiu este dedicat antrenamentelor de luptă contra minelor şi are ca principal obiectiv evaluarea şi certificarea Forţelor MCM pentru participarea la forţa de reacţie NATO 2018. Aici vorbim de Dragorul Maritim Sublocotenent Axente şi de o grupă EOD, care vor fi puse la dispoziţia NATO în anul 2018, în cadrul /.../ NATO Response Force, precum şi de personalul de Stat Major şi de logistică nominalizat pentru pregătire. În acest exerciţiu sunt implicaţi 1.500 de militari, care vor participa la bordul a 17 nave şi patru aeronave. Sunt prezente şapte ţări cu forţe şi personal de Stat Major în acest exerciţiu, şi aici putem enumera Bulgaria, Germania, Grecia, Polonia, România, Spania, Turcia. Gruparea NATO permanentă de luptă împotriva minelor, SNMCMG-2, cu cinci unităţi navale, în care includem şi participarea Dragorului Maritim 30 Sublocotenent Axente, are, de asemenea, o contribuţie importantă. Dragorul Maritim 30 face parte din gruparea NATO SNMCMG-2 în perioada 4 martie-24 martie, pe timpul cât această grupare se află în misiune în cadrul Mării Negre, prin transfer de autoritate. Avem o serie importantă de exerciţii pe timpul pazei de desfăşurare a acţiunilor militare pe mare. Pe data de 13 toate navele vor reveni din nou în Postul Constanţa, desfăşurând timp de două zile etapa de evaluare şi de intensificare a problemelor şi a lecţiilor necesare pentru dezvoltarea ulterioară a exerciţiilor.
Realizator: Un alt exerciţiu s-a desfăşurat la mijlocul acesti săptămâni, în Baza Aeriană din Mihail Kogălniceanu. Mai exact miercuri, militari români şi americani au participat la un antrenament comun pentru manevre de încărcare şi operaţiuni de asalt cu elicoptere, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea flancului estic al NATO în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve. Elicopterele de tipul UH-60 Black Hawk aparţin Batalionului 2 Regimentul 10 din Brigada 10 elicoptere de luptă a Forţelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii şi au sosit în România joia trecută, venind de la Salonic, din Grecia. Brigada 10 elicoptere de luptă este prima mare unitate de acest gen dislocată în Europa de Est, ca parte a operaţiunii Atlantic Resolve. Peste 2.200 de militari, 86 de elicoptere şi mai mult de 700 de elemente de tehnică militară au plecat din mai multe porturi americane către Germania, Letonia şi România, pentru a demonstra angajamentul SUA faţă de stabilitatea şi securitatea Europei de Est. Despre primul antrenament în comun cu militarii români la Mihail Kogălniceanu ne-a vorbit locotenentul R. Barber, pilot pe Black Hawk.
R. Barber: Din perspectiva piloţilor, mereu sunt binevenite antrenamentele alături de trupele terestre. La aceste exerciţiu am conclucrat cu structura de de poliţie militară a bazei de aici, de la Mihail Kogălniceanu. Pentru mulţi dintre noi a fost prima dată când ne-am instruit alături de militari aliaţi şi toată lumea s-a bucurat de această experienţă. De asemenea, pentru mulţi dintre cei de la Poliţia Militară a fost pentru prima dată când au intrat în contact cu elicopterele noastre Black Hawk, iar zâmbetele de pe feţele lor ne-au arătat că a fost o experienţă plăcută şi pentru ei. Exceriţii de acest tip sunt cele care întăresc relaţiile de cooperare între statele partenere. Mulţi dintre militarii noştri se află pentru prima dată în Europa şi pot spune sincer că până acum experienţa noastră aici a fost pur şi simplu minunată. Ospitalitatea partenerilor noştri români este extraordinară, iar misiunile de acest fel sunt cele care fac să merite tot efortul depus. Să ducem la bun sfârşit aşa de repede după sosirea elicopterelor noastre în ţară o astfel de misiune reprezintă o dovadă a muncii şi dedicării cu care s-au implicat atât militarii români, cât şi ai noştri, şi arată cât de bine putem coopera pentru a atinge un scop comun. Întotdeauna e plăcut să vezi militari din ţări diferite cum colaboreează şi învaţă unii de la alţii. Aceste noi experienţe ale ambelor părţi fac din alianţa pe care o avem cu forţele armate române şi toate statele NATO, de fapt, una cu atât mai puternică. Prieteniile clădite aici nu vor face altceva decât să se dezvolte şi aşteptăm cu nerăbdare următoarele etape ale instrucţiei, inclusiv exerciţiile din timpul verii, la care vom lua parte nu doar alături de români, ci şi alături de alţi militari ai statelor aliate şi partenere.
Realizator: Din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, locotenentul Rayed Barber, pilot pe elicopterul Black Hawk. În altă ordine de idei vă mai informăm că luni s-a desfăţurat, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Afaceri Externe, în formatul miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre ale Uniunii Europene. Principalele subiecte dezbătute au vizat: politica europeană de securitate şi apărare, migraţia, Blacanii de Vest şi procesul de pace din Orientul Mijlociu. De asemenea, a fost discutat şi un raport privind dezvoltarea politicii de securitate şi apărare comună. Reprezentanţii celor 28 de state membre au decis cu acest prilej crearea pe termen scurt a unei capacităţi militare în cadrul Statului Major al Uniunii Europene. Atribuţiile acestui cartier general militar al Uniunii Europene vor include la nivel strategic planificarea şi gestionarea operaţională a misiunilor militare necombatante, cum ar fi cele din Republica Congo, Mali şi Somalia. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a reconfirmat angajamentele ferme ale României faţă de consolidarea proiectului european de securitate şi apărare. Ascultaţi "Jurnal militar", trecem la un alt subiect. În teatru de operaţii Afganistan, militarii din Batalionul 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii Negri" îşi continuă misiunile. Câţiva, însă, cei mai curajoşi fără îndoială, şi-au făcut timp şi pentru a transmite la început de martie, prin intermediul nostru, câteva gânduri frumoase doamnelor şi domnişoarelor importante din viaţa lor.
Plutonier major Cheptene Daniel: Scumpa mea soţie, te iubesc, să ai o primăvară fumoasă, plină de energie, de entuziasm, cu multe bucurii!
Căpitanul Lenuc Dan: Dana, îmi este dor de tine, te iubesc foarte mult, îţi mulţumesc pentru tot ceea ce faci pentru mine şi pentru familie! Îţi mulţumesc că ai grijă de Andrei! Te iubesc mult şi abia aştept să te văd din nou.
Caporal Cocoş Valentin: Cu ocazia sosirii primăverii, vreau să urez tuturor femeilor un călduros "La mulţi ani", multă sănătate, tot ce vă doriţi, iar scumpei mele soţii să ştii că îmi este dor de tine, te iubesc şi îţi mulţumesc că ai grijă de cei trei copii ai noştri! Vă iubesc şi de abia aştept să ne întâlnim.
-: Cu ocazia zilei de 8 martie, vreau să transit mamei mele, mamei soacre un călduros "La mulţi ani", să aveţi o primăvară frumoasă, să nu uitaţi că vă iubesc şi vă respect!
-: Pentru fetiţa mea Adelina aş vrea să-i urez multă sănătate şi în primul rând o primăvară plină de bucurii, pentru
a-şi păstra acel zâmbet ştrengăresc cu care m-a fermecat de când era micuţă, micuţă, iar pentru soţia mea îi doresc multă tărie, multă putere pentru a trece de această perioadă în care suntem departe! Pentru amândouă, vă iubesc şi vă pup de aici, de departe!
-: Cu ocazia venirii primăverii şi a zilei de 8 martie, doresc să-i transmit mamei mele, surorilor mele, cumnatelor şi iubitei mele soţii un călduros "La mulţi ani"! Ne este dor de voi şi vă iubesc foarte mult.
Realizator: A consemnat locotenent-colonelul Daniel Burlacu, ofiţerul de informare şi relaţii publice al Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii Negri", unitate dislocată în teatrul de operaţii Afganistan. Mulţumesc."Jurnalul militar" continuă. Acum din nou muzică. În spiritul a ceea ce am ascultat mai devreme, "Taxi" - Cele două cuvinte , după care vom vorbi desre prima zi de instrucţie pentru seria nr.27 Refacerea forţei din Batalionul 1 Instrucţie "Olt" din Caracal.(Muzică)
Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi, pentru ultima parte a "Jurnalului militar". Aproximativ 200 de băieţi şi fete au început luni primul modul de instrucţie în cadrul Batalionului 1 Instrucţie "Olt" din Caracal. La sfârşitul lunii iunie, după susţinerea examenului de absolvire, ei vor deveni cei mai tineri soldaţi gradaţi profesionişti ai Armatei Române. Cu detalii, preotul militar al unităţii, locotenent colonelul Iulian Toader.
Iulian Toader: Am primit spre instruire o nouă serie de militari, aproximativ 200, din care cinci fete, pe care îi pregătim în specialitatea Infanterie, în două module de pregătire, un modul de bază şi un modul de specialitate. Seria actuală a fost numită de noi 'Refacerea Forţei'. Se pregătesc în două module de instrucţie, de exemplu, după o săptămână de acomodare la viaţa militară, militarii noştri au avut ceremonia de deschidere a seriei de instrucţie, iar apoi, pe o ploaie sprintenă de primăvară, au şi început această instruţie în poligonul destinat acesteia, în Poligonul de Instrucţie Reşca din aproierea cazarmei noastre. Altfel, prima zi de instrucţie putem spune că a fost şi prima zi de călire fizică, reuşită, de altfel, soldaţii, întorcându-se voioşi din câmp. Modulele de bază dureaază până la începutul lunii mai, două luni, apoi, pe 6 mai, vor depune jurământul de credinţă faţă de patrie, urmând încă două luni modulul instrucţiei de specialitate. La sfârşitul lunii iunie vor susţine un examen de absolvire şi de pregătire, vor fi verificaţi asupra cunoştinţelor şi după absolvirea acestui examen vor fi repartizaţi la unităţile unde îşi vor desfăşura activitatea ulterioară, unităţile lor de bază. Vor trebui să stea un timp de patru ani, prin contractul semnat, în Armată, apoi urmează, care vor să îşi facă o carieră de cadru militar, o să urmeze acesteia, o carieră de exemplu de subofiţer sau chiar de ofiţer, pentru militarii care au studii superioare absolvite, pot urma diferite specialităţi militare, în funcţie de aptitudini, în funcţie de rezultatele pe care le vor avea în profesia militară.
Realizator: Locotenent colonelul Iulian Toader, preotul militar al Batalionului 1 Instrucţie "Olt" din Caracal. Pentru că tot am vorbit de instrucţie şi de şcoală, vă mai informăm şi că Academia Tehnică Militară a organizat joi evenimentul Erasmus Open Doors 2017 dedicat împlinirii a 30 de ani de existenţă a Programului Erasmus şi a 20 de ani de la implementarea acestuia în România. În tot acest timp, Academia Tehnică Militară a colaborat cu peste 40 de instituţii de învăţământ superior militare şi civile din Bulgaria, Cehia, Franţa, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Ungaria. "Jurnalul militar" continuă. Schimbăm, din nou, subiecutl. 9 martie este din 2011 Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944 - 1989. Anul acesta, în premieră, această zi a fost comemorată în Capitală printr-o ceremonie militară şi religioasă defăşurată la Monumentul "Aripi", care a fost inaugurat anul trecut în faţa Casei Presei. Octav Bjoza, subsecretar de stat în Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989 şi preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici.
Octav Bjoza: În sfârşit, după 27 de ani, avem şi noi un monument naţional al luptătorilor din rezistenţa anticomunistă. Suntem din ce în ce mai puţini, legile fireşti ale naturii îşi spun cuvântul, dar poate veţi veni dumneavoastră cei tineri şi veţi continua să vă amintiţi de faptul că în această ţară nu toţi au fost nişte laşi, ci au existat bărbaţi şi femei care, atunci când a fost vorba de salvarea demnităţii acestui neam, nici chiar jertfa supremă nu li s-a părut prea mult.
Mihai Bontea: Mă numesc Mihai Bontea, sunt membru în Consiliul Naţional de Conducere al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi în acelaşi timp membru în Comitetul de Conducere al Filialei Bucureşti al AFDPR-ului. Realizarea monumentului este într-adevăr o împlinire a cerinţei şi dorinţei noastre ca să putem să aducem o recunoaştere a foştilor deţinuţi politici care au murit în închisorile şi în lagărele comuniste. Fac parte dintre cei deţinuţi politic care la 17 ani am fost arestat de Securitate, condamnat la 8 ani temniţă grea, am executat doar doi ani de închisoare, în şase închisoari din Români. Eu fac parte, să zicem, din generaţia mai tânără a foştilor deţinuţi politici, marea majoritate sunt oameni care au dispărut, şi noi, din aproape două milioane de foşti deţinuţi politici, mai supravieţuim doar circa 2.500. Noi suntem singurele mărturii vii ale celor întâmplate în închisorile comuniste din perioada comunistă.
Realizator: Reporter Andreea Popescu, mulţumesc. Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al "Junalului militar" de astăzi. Campania "O sută de ani, o vârstă demnă de veterani", organizată de Ministerul Apărării Naţionle, campanie care şi propune să facă cunoscute poveştile, istoriile şi vieţile veteranilor de război centenari, a continuat şi în acesată săptămână. Astfel, colegii noştri au avut oczia să afle proveştile de pe front le veteranului de război Vasile Oprea, în vârstă de 104 ani, din satul Roata de Jos, judeţul Giurgiu, care a luptat din 1941 până în 1945 în Regimentul 11 Dorobanţi, ale veteranului de război Nicolae Popa, în vârstă de 101 ani, din Turnu Măgurele, care luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial în Regimentul 20 Infanterie, şi ale veteranului de război Gheorghe Ţoncu, în vârstă de 101 ani, din comuna Ciuperceni, judeţul Teleorman, care a retrăit vizibil emoţionat clipele intrării în luptă pe Frontul de Est, la Odresa.
Gheorghe Ţoncu: Am plecat pe front, prin Marea Neagră. Era linia de poziţie de la Nistru şi până la Odesa încolo, la Tătarca, şi a luat tot regimentul să mergem să ocupăm Odesa. Ruşii erau şi în partea asta dinspre Marea Neagră, şi dinspre /.../ şi de acolo din faţă, şi noi să mergem printre focurile astea, dar am mers noaptea, n-a tras. Când au băgat de seamă ruşii că noi i-am atacat şi intrăm, au început în toate părţile să ne bată şi de aici, şi din faţă, şi tunurile. A venit un proiectil de colo când fugeam, proiectilul a făcut explozie şi din tot regimentul n-am scăpat decât 15 oameni.
Realizator: Veteranul de război Gheorghe Ţoncu, în vârstă de 101 ani. A consemnat Oana Boier, mulţumesc. Aceste poveşti de viaţă ale veteranilor centenari vor fi publicate în săptămânalul "Observatorul Militar", care se poate citi pe net la adresa presamil.ro. Iar aici "Jurnalul militar" a ajuns la final. Tot astăzi, de la ora 11:30, pe Antena Satelor puteţi asculta emisiunea "Feciori la oaste". Iar mâine, de la 9:30, pe TVR 1, puteţi viziona "Pro Patria". Noi, Redacţia militară de radio, rămânem alături de dvs pe internet, pe pagina noastră de Facebook, "Ora Armatei", şi pe pagina de web romaniaactualitati, în secţiunea emisiuni căutaţi "Jurnal militar". Piesa de final vine de la The Chainsmokers&Coldplay, "Something Just Like This". Eu sunt Bogdan Silviu Răducanu. Vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi, până data viitoare, rămâneţi cu bine!