Jurnal Militar din 10.06.2015
BUCHAREST INTERNATIONAL AIRSHOW 2015”, Festivalul Internaţional al Muzicilor de Fanfară Brăila, ORA ARMATEI - 75 de ani.
Articol de Cristian Dumitraşcu, 23 Iunie 2015, 10:31
Realizator: Cristian Dumitraşcu - Bună dimineaţa! Şi bine v-am regăsit! Vă prezint o producţie marca "Ora Armatei", o marcă prezentă de 75 de ani pe frecvenţele postului public de radio. Vom difuza în ediţia de astăzi care au fost ecourile de după ziua de mari, 16 iunie, când Armata şi Radioul şi-au dat mâna pentru a celebra o valoare comună. În afară de acest moment, vom vorbi şi despre aplicaţiile NATO, care sunt în desfăşurare în toate poligoanele din ţară, despre depunerea jurământului militar de ieri, apoi, la final, vom face o invitaţie la Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare de la Brăila, care se organizează din doi în doi ani. Şi pentru că am vorbit despre invitaţi, nu uitaţi că astăzi şi mâine, la Bucureşti, se va desfăşura BIAS 2015, un miting aviatic, tradiţie deja, unde veţi putea vedea aeronave civile şi militare, expoziţii statice, dar şi un exerciţiu demonstrativ de poliţie aeriană.
Realizator: 20 iunie, Radio România Actualităţi, "Jurnal militar", aniversările săptămânii. Joi a fost Ziua Constructorilor Militari, în 18 iunie. La această dată s-a înfiinţat Direcţia Construcţii şi Domenii Militare, iar în 'Observatorul militar' din această săptămână puteţi citi un interviu pe larg realizat cu şeful Direcţiei Domenii şi Infrastructuri, general de brigadă Gheorghe Nistor, mesajul generalului Nistor nu este unul încurajator, pentru că domnia sa ne spune că resimţim din plin lipsa unităţilor militare de construcţii. Se vede cu ochiul liber atunci când mergi în armată, că lucrurile ar putea să stea şi mai bine.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar 20.06.2015:
Trecem la momentul depunerii jurământului militar, care a fost ieri, în ţară, s-au desfăşurat ceremonii de depunere a jurământului militar la Sibiu. Ministrul apărării, Mircea Duşa, a participat la depunerea jurământului militar de către soldaţii gradaţi profesionişti din Şcoala de aplicaţie penrtu unităţi sprijin de luptă, unde a făcut o dcelaraţie interesantă despre mult-discutata rezervă a Armatei. Haideţi să ascultăm insertul!
Mircea Duşa: Eu mi-am mai spus părerea şi în primul rând specialiştii de la Statul Major General, că e necesar ca urgent să trecem prin parlament legea privind rezervistul voluntar, care va reglementa sigur pregătirea tinerilor, dar pe bază de voluntariat.
Realizator: Marţi, 16 iunie, am aniversat, după cum vă spuneam şi la început, 75 de ani de la prima difuzare a emisiunii "Ora Armatei" la Radio România, în 1940. A fost o aniversare organizată de Radio România şi Ministerul Apărării Naţionale, în foaierul Sălii de Concerte Mihail Jora, într-o atmosferă de sărbătoare adevărată, cu muzică de fanfară, cu vestita fasole la cazan, de la sfârşit, preparată de militarii Comandamentului Logistic Întrunit, în bucătărie de campanie, bucătării pe roţi, aduse special pentru acest eveniment. Vă invit să ascultaţi câteva dintre cele mai importante momente surprinse de colega noastră, Andreea Popescu. Începem cu un fragment din mesajul secretarului de stat pentru relaţia cu parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, din Ministerul Apărării Naţionale, Otilia Sava.
Otilia Sava: Un parteneriat de 75 de ani nu înseamnă puţin lucru. Înseamnă deja tradiţie, înseamnă continuitate, înseamnă felul în care armata a intrat în casele românilor, pe undele radio, felul în care eforturile noastre au putut să ajungă la cei care aveau nevoie de informaţiile noastre, de ceea ce făceam. Vorbim despre un proiect de succes. Dacă armata, astăzi, este pe primul loc în inimile românilor, se întâmplă şi pentru că există Radio România. Şi pentru că Armata a intrat în casele românilor. În acest fel, iată că în mare parte locul nostru, în sufletele celor de acasă se datorează căilor de comunicare. Faptul că armata este iubită nu este întâmplător. Spun asta pentru că armata este un organism extrem de disciplinat. Nu se poate nimic fără muncă. Dacă astăzi comunicăm foarte bine, înseamnă doar că suntem doi parteneri care-şi fac treaba şi noi şi Radio România.
Realizator: Mergem mai departe cu momentul 75 de ani, "Ora Armatei". La rândul său, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a vorbit despre parteneriatul solid dintre Radio şi Armată. Tot cu această ocazie, lui Ovidiu Miculescu i-a fost înmânată de către locţiitorul şefului Statului Major General, generalul maior doctor Adrian Tonea, emblema de onoare a Statului Major General, Vă invit să-l ascultăm pe Ovidiu Miculescu, dar şi pe alţi oameni de Radio prezenţi marţi la sărbătoare.
Ovidiu Miculescu: Fiecare ţară are un set de valori. Alături de limbă, onoarea, credibilitatea şi seriozitatea demonstrată în momente grele, respectul pentru valorile naţionale, respectul pentru istorie sunt punţi care practic unesc aceste două instituţii în beneficiul cetăţenilor României sau ale românilor oriunde s-ar afla ei.
Carmen Ionescu: Sunt Carmen Ionescu, managerul Agenţiei de presă RADOR a Radio România. Aş dori să vă transmit la mulţi ani. Sunt extrem de bucuroasă şi de onorată că sunt la această aniversare. Consider că radiofonia militară reprezintă un lucru important, un plus pentru Societatea Română de Radiodifuziune, iar pentru RADOR a reprezentat întotdeauna a reprezentat un partener, un partener privilegiat, pentru că RADOR monitorizează emisiunea pe care dvs o faceţi, mulţi dintre clienţii noştri importante instituţii ale statului român sunt interesate de infoprmaţiile dvs, ceea ce dovedeşte încă o dată calitatea şi profesionalismul de care daţi dovadă.
Lică Pavel: Sunt colonelul în rezervă Lică Pavel. Am activat în redacţia de radio a Armatei, în perioada 1981-1990. Emoţiile sunt mari, pentru că un deceniu din cei 75 de ani i-am dedicat şi eu acestei frumoase profesii, pe care voi o slujiţi acum cu atâta dăruire şi cu atât de mult talent. Vă invidiez pe undeva că activaţi într-o perioadă de libertate a cuvântului, de libertate a gândirii, faţă de acea perioadă în care cenzura, şi politică şi militară, funcţiona într-un mod care era stresant, puţin spus. Dar vremurile au apus, e bine că nu le-aţi cunoscut voi, cei tineri, şi e bine că purtaţi această ştafetă a dăinuirii unei emisiuni, care, cred eu că va fi cât veacul.â
Realizator: De la sărbătoarea "Orei Armatei" la altă sărbătoare, am aflat la început, atunci când l-am ascultat pe ministrul Duşa, că s-a depus jurământul militar. Domnia sa era la Sibiu. Cecilia Sfetcu a fost, ieri, aici, în Bucureşti, la Şcoala de Aplicaţie pentru Logistică. 92 de militari din seria aprilie 2015 au depus, de asemenea, jurământul militar. Să ascultăm repoertajul pe care l-a realizat ieri Cecilia Sfetcu.
Reporter: Pe tine cum te cheamă?
Andrei: Andrei.
Reporter: Cu cine eşti aici?
Andrei: Cu tati, dar tati e acolo, s-a îmbrăcat militar.
Reporter: E îmbrăcat militar, îţi place cum arată în militar?
Andrei: Da.
Reporter: Bravo. Şi o domnişorică, cum te cheamă?
Adina: Adina.
Reporter: Adina, cu cine ai venit astăzi?
Adina: Cu tati.
Reporter: Unde e tati, arată-mi-l şi mie?
Adina: Prin militari, pe acolo, nu ştiu.
Reporter: Vă văd pregătită să faceţi o fotografie.
-: Da, am venit pentru soţul meu, împreună cu mama mea, să-l încurajăm.
Reporter: De unde sunteţi?
-: Din Brăila.
Reporter: Şi aţi venit de acolo tocmai aici.
-: Da.
Reporter: Pentru că este un moment important.
-: Da, foarte, unic. Aşa ceva nu o să mai vedem.
Reporter: Aveţi emoţii?
-: Bineînţeles, de când am avut trenul, de azi-dimineaţă, am numai emoţii în continuu.
Reporter: Cum vi se pare atmosfera de aici?
-: În ciuda faptului că este cald, e foarte mare aglomeraţie.
Reporter: Spuneţi-mi, doamnă, cum aţi reacţionat când băiatul dumneavoastră v-a spus că îmbrăţisează cariera militară?
-: Ne-am bucurat de la început şi l-am susţinut şi l-am încurajat să meargă mai departe. Să nu abandoneze, că este o meserie frumoasă, de viitor.
Reporter: Acum este pe platou, îmbrăcat...
-: În uniformă militară, da, dovedeşte demnitate, onoare, respect pentru uniformă şi pentru drapelul ţării.
Realizator: A venit vremea să ascultăm care au fost cele mai importante evenimente de actualitate militară. A fost o săptămână bogată în evenimente. Pentru prima dată în istoria NATO, un comandament militar al Alianţei s-a instalat în România pentru un exerciţiu care aduce în poligonul Cincu militari din 25 de ţări membre. Şi aş vrea să difuzăm acum interviul cu generalul Ciucă, şi nu "Actualitatea militară" cu Andreea Popescu, pe care o vom asculta după generalul Ciucă, o aplicaţie de apărare colectivă denumită Trident Joust", o aplicaţie care se va încheia pe 28 iunie. Joi seara, la Radio România Actualităţi, la emisiunea "Euroatlantica", şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, a avut o declaraţie în exclusivitate pentru Radioul public despre contribuţia Armatei Române.
Nicolae Ciucă: Exerciţiul Comandamentului de la Napoli antrenează o serie întreagă de structuri ale naţiunii-gazdă, ale noastre, care vin, practic, să demonstreze că tot ceea ce noi am înscris în normativele specifice şi tot ceea ce noi am stabilit împreună cu partenerii noştri se poate proba practic, prin asigurarea elementelor de sprijin al naţiunii-gazdă şi, nu în ultimul rând, de asemenea, avem structuri care sunt destinate şi conectate la acest exerciţiu, tocmai pentru a ne folosi şi de această oportunitate în tot ceea ce înseamnă programul de pregătire a elementelor de comandă şi control şi programul de pregătire şi instruire a forţelor. Am conectat la acest exerciţiu nu numai structuri de comandă şi control, ci şi structuri care aveau planificate exerciţii reale, cu muniţie reală, în celelalte poligoane din ţară. Ceea ce este foarte important, este o capabilitate pe care noi o folosim şi o punem la dispoziţia tuturor partenerilor noştri.
Realizator: L-am ascultat pe şeful Statului Major General, pe generalul-locotenent Nicolae Ciucă. Mulţumesc lui Radu Dobriţoiu pentru acest interviu care a fost acordat mai întâi în exclusivitate la "Euroatlantica" şi a fost preluat aici, la "Jurnal militar", astăzi. "Actualitatea militară", o rubrică obişnuită sâmbătă dimineaţă la noi în emisiune - Andreea Popescu.
Reporter: Andreea Popescu - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! În garnizoanele Bacău, Brăila, Buzău, Galaţi, Constanţa şi Năvodari, poligoanele de la Babadag, Capu Midia şi Molina, aerodromurile din Bacău, Boboc, Ianca şi Mihail Kogălniceanu şi platforma petrolieră Gloria are loc, până pe 26 iunie, exerciţiul multinaţional ROUSOFEX 15. Este un exerciţiu cu trupe în teren al forţelor pentru operaţii speciale, la care participă aproximativ 1.500 de militari, cu peste 100 de mijloace de luptă din Bulagria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi România. Comandantul componentei pentru Operaţii Speciale şi directorul exerciţiului ROUSOFEX 15, colonelul Marius Crăciun.
Marius Crăciun: Noi suntem acum în lucru, atât pe problematica de Stat Major, cât şi pe problematica de conducere a operaţiei, şi faptul că avem la dispoziţie toate aceste poligoane este un lucru extrem de benefic./asalar/avladucu/atataru/ Putem să ne exersăm şi capabilităţile de comandă control, de comunicaţie, pentru că este foarte important. Dacă vă uitaţi pe hartă, la locaţiile în care se desfăşoară exerciţiul, distanţele sunt foarte mari şi asta este o provocare pentru noi.
Reporter: Vorbim tot despre instrucţie. În Poligonul Cincu are loc, până în luna septembrie, Exerciţiul "Resolute Castle". Geniştii români şi cei americani vor construi împreună un drum de cinci kilometri şi 14 clădiri în poligon. Comandantul detaşamentului românesc, maiorul Daniel Josan, din Batalionul 136 Geniu "Apulum".
Daniel Josan: Participă un detaşament român, compus din 77 de militari, şi un partener american, cu aproximativ o sută de militari. 40 de echipamente de geniu din partea militarilor români, 45 de echipamente de geniu din partea partenerului american. Vor fi cinci rotaţii. Militarii vor lucra cinci perioade, de câte trei săptămâni fiecare, atât partenerul nostru american, cât şi partea română. Pe prima rotaţie, pe care am onoarea să o comand, se va executa decopertarea stratului vegetal şi realizarea umpluturii pe traseu, urmând ca celelalte activităţi să se finalizeze de către celelalte rotaţii. Referitor la clădirile pe care se vor realiza, în prima rotaţie se va realiza fundaţia şi prima platformă, până la cota zero.
Reporter: Un detaşament al Forţelor Aeriene Române se află până la sfârşitul săptămânii viitoare în Portugalia, unde participă, alături de militari din alte zece state europene, la Exerciţiul multinaţional "European Air Transport Training 15". Prin telefon, din Portugalia, comandantul detaşamentului românesc, comandorul Petre Ignat.
Petre Ignat: Până acum am executat zboruri de cunoaştere şi de antrenament, lansări de paraşutism şi containere, aterizări tactice pe pistă şi /.../ amenajate, precum şi zboruri în formaţii combinate, toate aceste misiuni fiind planificate şi coordonate într-o concepţie unitară cu celelalte state participante. Beneficiul major adus de participarea al acest exerciţiu, care creează în mod realist mediul specific războiului aerian, este că sprijină efortul Forţelor Aeriene Române de menţinere a operaţionalizării capabilităţilor de transport aerian /.../ teatru, pusă la dispoziţia NATO şi Uniunii Europene.
Reporter: Militarii din Brigada XVIII Banat, Batalionul 26 Vânători de Munte şi Batalionul 265 Poliţie Militară continuă instruirea în Centrul de pregătire de la Hohenfels, Germania. Săptămâna aceasta au învăţat cum să reacţioneze în cazul răsturnării cu un vehicul militar. Ei fac parte din compania desemnată rezervă strategică pentru misiunea KFOR din Kosovo, sub egida NATO, şi rezverva intermediară pentru opreaţia Uniunii Europene Althea din Bosnia Herţegovina. Din Germania, ne-a transmis maestrul militar Radu Mureşan.
Radu Mureşan: Instruirea se face pe simulatoare ale tipurilor de maşini utilizate în fiecare zonă de dislocare, astfel că militarii români s-au dat peste cap la propriu cu autovehicule de tip Hanvy,
Ţuţea Emanuel Liviu: Sunt sergent major Ţuţea Emanuel Liviu. Sunt comandant de grupă din Batalionul 26 Vânători de Munte "Avram Iancu". Având în vedere faptul că în orice moment maşina cu care ne deplasăm s-ar putea răsturna, am fost învăţaţi, instruiţi cum să ieşim din această situaţie, fără răniri, fără pierderi de materilae şi piederi umane.
Niţă Ştefănescu Adrian: Sunt plutonier Niţă Ştefănescu Adrian, din Batalionul 265 Poliţie Militară, din Bucureşti. Simulatorul respectiv, o machetă de Hanvy, după ce a atins punctele de maxim către stânga şi către drepata de balans, s-a răsturnat, a trebuit să ştim să urmăm procedurile, să ieşim din centuri, să căutăm locul pe unde să evacuăm macheta respectivă şi apoi să mă asigur că toţi oamenii sunt bine. Intervine panica, pentru că, oricât de mult ni s-ar fi prezentat teoretic, atunci când executăm practic totul se schimbă.
Reporter: Atât din actualitatea militară de astăzi. Eu sunt Andreea Popescu. Vă doresc un sfârşit de săptămână excelent!
Realizator: Mulţumesc Andreea Popescu. Să ne reauzim cu bine şi săptămâna viitoare, pentru că sunt multe aplicaţii în această perioadă, după cum v-am obişnuit. O ultimă ştire, înainte de a vorbi cu inspectorul muzicilor militare, care se află al Brăila.
Miercuri, la Palatul Cercului Militar Naţional, a avut loc conferinţa de prezentare a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. La eveniment au participat oficialităţi de rang înalt, vicepremierul pentru securitate naţională şi ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, preşedintele Academiei, ambasadorul George Cristian Maior. Mai multe veţi putea citi despre acest eveniment în paginile "Observatorului Militar", pe site-ul presamil.ro.
Vorbim, la finalul emisiunii, despre Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare de la Brăila. Între 19 şi 21 iunie se desfăşoară acest festival. Mie mi se pare că este cea mai interesantă, cea mai importantă participare internaţionalăde până acum într-un festival de fanfare, de muzici militare. La telefon se află, după cum vă spuneam, inspectorul muzicilor militare, col. Valentin Neacşu. Bună dimineaţa, domnule colonel!
Col. Valentin Neacşu: Bună dimineaţa şi dumneavoastră!
Realizator: Am înţeles că sunteţi în repetiţii, v-am răpit un pic de acolo.
Col. Valentin Neacşu: Da, aş putea spune că sunt în focul luptei. Chiar acum ne aflăm în repetiţiile de dimineaţă.
Realizator: Spuneţi-ne despre această participare - americani, greci, francezi -, mai rar aşa ceva prin ţară, pe la noi.
Col. Valentin Neacşu: Prin ţară, chiar foarte rar. Am vorbit şi cu cei de aici, cu organizatorii. La ora actuală, putem afirma că este singurul festival care stă în picioare. Suntem la a XII-a ediţie, am mai avut ceva încercări, pe la Sibiu, la Braşov, la Oradea, la Iaşi, chiar şi în Bucureşti, dar se pare că cheia succesului este numai aici, pe malul Dunării, la Brăila. Aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, alături de formaţii din America, Franţa şi Grecia, sunt alături de noi cei din Sibiu, din Braşov, bineînţeles, organizatorii de la Brăila, Constanţa, muzica reprezentativă a MApN şi multe, multe ale formaţii, chiar şi civile, de la nivelul oraşului Brăila.
Realizator: Pentru cei care sunt, oarecm, în zonă, nu neapărat în Brăila, şi vor să ajungă la festival, ce se va întâmpla astăzi şi cum se va încheia mâine, că înţeleg că mâine se încheie festivalul?
Col. Valentin Neacşu: Astăzi, după parada care va începe la ora 18:30, între 18:30 şi 19:30, prin centrul Brăilei, vom porni cu show-urile formaţiilor participante şi cu festivitatea de deschidere a acestui festival. Mâine la prânz, în jurul prânzului, concerte de promenadă de aproximativ o oră jumătate în toate parcurile din oraşul Brăila, urmând să încheiem la fel de frumos seara, cu o defilare prin centrul oraşului şi cu, din nou, show-urile formaţiilor participante şi, bineînţeles, festivitatea de închidere, urmată cu, sper, un grozav foc de artificii.
Realizator: Un grozav foc de artificii, aşa cum a fost şi în ediţiile trecute. Acum doi ani au fost cei din Turcia, n-au mai venit.
Col. Valentin Neacşu: N-au mai venit. Încercăm de fiecare dată să oferim brăilenilor ceva nou, ceva care să-i atragă la fiecare ediţie.
Realizator: V-am întrebat pentru că la sfârşit am pregătit un marş turc, şi asta nu doar pentru că mi-au plăcut foarte mult cei din Turcia, ci pentru că, nu-i aşa, Brăila a fost foarte multă vreme sub administrare turcească şi asta nu a fost neapărat ceva foarte rău, pentru că s-au făcut nişte lucruri acolo: vestitele catacombe, pe care cred că le-aţi şi vizitat cu muzicienii.
Col. Valentin Neacşu: Sigur că da, muzica este un limbaj universal, aşa că nu contează ce formaţie sau ce naţie are cel care cântă, muzica este universală şi perfect înţeleasă de toată lumea pe acest pământ.
Realizator: Vă mulţumesc, domnule colonel. A fost inspectorul Muzicilor Militare, colonelul Valentin Neacşu. Vă aşteaptă, şi domnia sa şi toţi ceilalţi muzicieni, la Brăila, la Festival.
Repere de final: "Observatorul Militar", se poate citi pe site-ul presamil.ro. De la 11:30, Cecilia Sfetcu vă aşteaptă cu "Feciori la oaste" pe Antena Satelor. Mâine dimineaţă, la 9:30, pe TVR 1 puteţi urmări "Pro Patria". Iar dacă doriţi să reascultaţi emisiunile noastre, o puteţi face pe Facebook, "Ora Armatei" şi pe radioromaniaactualitati.ro.
Sunt Cristian Dumitraşcu, vă doresc toate bune!
Vă salut regulamentar, ca de obicei! Să ne reauzim sănătoşi!