Jurnal Militar din 06.06.2015
Exercitiile SARMIS 15 si COMBINED RESOLVE IV; Grup de lucru la Agentia Spatiala si la Departamentul pentru Armanent; Simpozion la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 08 Iunie 2015, 09:12
Realizator: Bogdan Silviu Răducan
Realizator: Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Ca de obicei sâmbăta la această oră petrecem împreună următoarele aproximativ 25 de minute, timp în care vorbim despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem, printre ele, exerciţiile SARMIS 15 şi Combined Resolve 4, simpozionul interdisciplinar despre protezarea bionică organizat la Spitaul Universitar de Urgenţă Militar Central din capitală şi show-ul aerian BOBAS 2015. Cristian Dumitraşcu se află deja pe aerodromul Boboc şi spre finalul emisiunii ne va da prin telefon amănunte despre spectacol.
Pentru început ne oprim câteva minute la întâlnirea miniştrilor român şi german ai apărării. Pe agenda discuţiilor desfăşurate joi la sediul MApN s-au aflat subiecte referitoare la politica de securitate şi apărare, cooperarea bilaterală şi colaborarea în cadrul NATO şi al UE. Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa:
Mircea Duşa: Ne-am exprimat încă o dată amândoi speranţa că situaţia de criză din Ucraina trebuie rezolvată pe cale diplomatică şi pe calea dialogului. În acelaşi timp, amândoi am apreciat măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi al UE stabilit la summitul din Ţara Galilor, măsuri care privesc prezenţa militarilor NATO permanent, prin rotaţie, pe flancul estic.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 06.06.2015:
Am încă o dată confirmarea doamnei ministru că militarii germani vor fi prezenţi atât în Comandamentul pentru unitatea de integrare a forţelor, cât şi în Comandamentul multinaţional de divizie. În acelaşi timp, am discutat despre Consiliul european de la sfârşitul acestei luni, consiliu dedicat apărării.
Am subliniat importanţa unor noi politici de securitate pentru UE şi încă o dată am subliniat în acest cadru parteneriatul cu ţările estice, Parteneriatul Estic al UE, şi am subliniat faptul că România sprijină în continuare drumul euro-atlantic al Moldovei, al Ucrainei, al Georgiei şi al altor state.
Realizator: La rândul său, ministrul apărării din Republica Federală Germania, Ursula von der Leyen a precizat că există îngrijorări majore legate de efectele produse de politica Federaţiei Ruse în Ucraina.
Ursula von der Leyen: Am abordat o serie întreagă de subiecte ce vizează politica de securitate şi de apărare şi am constatat că există un interes comun în ceea ce priveşte colaborarea atât în cadrul NATO, cât şi al UE. Am constatat împreună că există îngrijorări majore legate de efectele produse de politica Kremlinului în Ucraina.
La Berlin suntem conştienţi de importanţa strategică a Mării Negre. Deciziile luate atât la nivelul NATO, cât şi la nivelul UE se doresc a fi implementate cât mai rapid. Este vorba de măsuri defensive proporţionale, dar care să demonstreze şi unitatea noastră comună.
Realizator: La începutul acestei săptămâni, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a efectuat şi o vizită oficială în Olanda, la invitaţia omologului său. Miniştrii român şi olandez au apreciat eforturile comunităţii internaţionale pentru asigurarea de asistenţă pentru Ucraina şi au discutat despre cooperarea în domeniul capabilităţilor militare şi implementarea planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei Nord-Atlantice.
Realizator: Ascultaţi "Jurnal militar" la Radio România Actualităţi. Exerciţiul multinaţional întrunit SARMIS 15 s-a încheiat. Desfăşurat pe durata a trei săptămâni, în Centrul de instruire pentru luptă al Forţelor Terestre din Cincu, SARMIS 15 a făcut parte din seria activităţilor de instruire în comun executate atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul operaţiei Atlantic Resolve. Concluziile ni le-a prezentat conducătorul exerciţiului, comandantul Brigăzii II Vânători de Munte, generalul de brigadă Tudorică Petrache.
Tudorică Petrache: A fost provocarea primordială pentru comandamentul brigăzii pe care o comand de a planifica şi conduce în teren peste 1.800 de militari, din patru ţări - Canada, Marea Britanie, Statele Unite şi România, cu peste 250 de echipamente esenţiale, tehnică de luptă şi mijloace aeriene din forţele aeriene româneşti şi americane.
Dintre beneficiile şi rezultatele concrete ale acestui exerciţiu, aş enumera: creşterea capacităţii comandamentului de brigadă pe care o conduc pentru a planifica şi conduce acţiuni de luptă pentru o operaţie decisivă a Alianţei, verificarea şi dezvoltarea procedurilor standard de acţiune, pentru perfecţionarea procesului de comandă şi control în mediul internaţional, demonstrarea capacităţii celor patru structuri militare din cele patru state aliate de a se instrui în comun şi de a dezvolta procesul de interoperabilitate în cadrul NATO şi în special pentru acţiuni în flancul sud-estic al acesteia, împărtăşirea experienţei fiecărei armate pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare în cadrul Alianţei.
Elementul primordial pe timpul exerciţiului l-a reprezentat resursa umană, adică toţi militarii care au acţionat în teren, la standardele cerute, indiferent de naţionalitatea acestora. Consider că toate obiectivele de instruire au fost atinse, nu am constatat disfuncţionalităţi, nici pe partea operaţională şi nici pe partea administrativă.
Consider că este important continuarea instruirii în mediu internaţional şi stabilirea unor obiective de instruire care să permită o capacitate ridicată a Armatei României de a acţiona în situaţii limită alături de aliaţi pentru gestionarea unei crize sau a unui conflict.
Realizator: Comandantul Brigăzii II Vânători de Munte din Braşov, generalul de brigadă Tudorică Petrache, conducătorul exerciţiului SARMIS 15.
În această săptămână s-a încheiat încă un exerciţiu, Combined Resolve IV, desfăşurat în perioada 7 mai - 6 iunie, la Centrul de Instruire din Hohenfels, Germania, exerciţiu la care au participat şi 250 de militari din Batalionul 151 Infanterie din Iaşi. O corespondenţă transmisă din Germania de colegul nostru de la Redacţia militară Radio-tv Iaşi, Adrian Gâtman.
Reporter: Au fost patru săptămâni pline şi foarte dificile pentru cei 4.700 de militari din cele 13 ţări participante. Unul dintre obiectivele exerciţiului a fost acela de a creşte nivelul de interoperabilitate între armatele participante, iar acest lucru nu se poate face decât prin cât mai multe activităţi de acest gen. Maiorul Ioan Levârdă, unul dintre cei 250 de militari din Batalionul 151 Infanterie prezenţi aici în Germania.
Ioan Levârdă: Este o experienţă inedită, suntem aici pentru a ne antrena. Încercăm să luăm tot ce este mai avantajos din această cooperare cu partenerul american, dar şi cu partenerul bulgar.
Reporter: Combined Resolve este o serie de exerciţii bianuale ale armatei SUA în Europa ce îşi propune antrenarea participanţilor în misiuni comune într-un mediu multinaţional. Armata Română a fost prezentă şi la această a patra rotaţie a exerciţiului, participare constantă apreciată chiar de comandantul Comandamentului Multinaţional de Instruire de la Grafenwöhr, generalul american Christopher Cavoli.
Christopher Cavoli: Armata Română este unul dintre cei mai constanţi participanţi la aceste exerciţii care urmăresc creşterea nivelului de interoperabilitate. Vedem unităţi care se reîntorc aici pentru instruire, vedem ofiţeri şi subofieri pe care am ajuns să-i cunoaştem foarte bine.
Cooperarea pe care o avem aici cu Armata Română este remarcabilă pentru că la fel se întâmplă în Afganistan. Unul dintre batalioanele armatei americane care se află aici a luptat în Afganistan alături de batalionul de manevră românesc, şi-au dat viaţa acolo, dar în acelaşi timp au legat foarte multe prietenii. Apreciem foarte mult nu doar abilităţile şi implicarea militarilor români, ci şi relaţiile strânse care s-au realizat între noi.
Reporter: Cea mai mare parte a militarilor Batalionului 151 Infanterie, participanţi la exerciţiul Combined Resolve IV, se afla acum în drum spre casă, însă o altă parte se îndreaptă spre Grafenwöhr, un alt poligon din Germania unde, până la sfârşitul acestei luni, vor executa exerciţii tactice cu trageri de luptă.
Realizator: Despre acest subiect, exerciţiile la care participă în acest an Armata Română s-a discutat şi în emisiunea "Euroatlantica", difuzată joi seara, de la 21:05 pe Radio România Actualităţi. Invitatul lui Radu Dobriţoiu a fost şeful Statului Maror General, generalul-locotenet Nicolae Ionel Ciucă.
Nicolae Ionel Ciucă: Anul 2015 încă de la început a fost caracterizat de decizia de implementare a măsurilor stabilite la finele summitului NATO din Ţara Galilor şi, în baza deciziei politice, militarii au trecut la implementarea practică a tuturor măsurilor din planul decis în anul 2014.
În acest context au fost planificate, organizate şi executate o serie întreagă de exerciţii care au acoperit întreaga gamă de misiuni şi, chiar în momentul în care vorbim, sunt exerciţii în desfăşurare, atât în ţară, cât şi împreună cu partenerii noştri, în poligoanele şi centrele de instrucţie din alte ţări şi de asemenea sunt o serie intreagă de alte exerciţii care sunt în pregătire şi urmează să se desfăşoare în cea de-a doua jumătate a anului 2015.
Toate exerciţiile care au fost planificate, pregătite şi desfăşurate împreună cu partenerul nostru strategic Statele Unite ale Americii au căutat să acopere întreaga gamă de misiuni şi, de asemenea, întreg spectrul acţiunilor militare, astfel încât să putem să demonstrăm că am reuşit să realizăm acel nivel de interoperabilitate, care se manifestă, atât în câmpul acţiunii militare demonstrat pe timpul exerciţiilor desfăşurate în poligoanele de instrucţie, dar şi în celelalte elemente care fac obiectul implicării forţelor armate într-o acţiune şi anume cele legate de transportul sau deplasarea dintr-o zonă în alta sau de pe un aliniament pe altul.
Realizator: În Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" din Bucureşti s-a desfăşurat timp de două săptămâni exerciţiul tactic complex de comandament denumit "UNAp 2015". Detalii am aflat de la directorul exerciţiului, colonelul conferenţiar universitar doctor Marian Stancu.
Marian Stancu: Exerciţiul reprezintă coloana unui an de studiu universitar pentru ofiţerii masteranzi din anul I şi anul II dar şi sfârşitul, spunem noi, sunt cele mai bune auspicii ale cursurilor universitare. Anul acesta este o premieră. În afara faptului că el se joacă multi eşalon, eşalonul operativ şi eşalonul tactic, pentru prima dată lucrăm cot la cot cu un mini - comandament de la o unitate din teritoriu. E vorba de Brigada 2 Infanterie Rovine.
Noi ne verificăm prin acest exerciţiu tot ceea ce am predat din punct de vedere teoretic, pe parcursul cursului. Pentru ofiţerii masteranzi reprezintă baza pregătirii. Au acumulat foarte multă cunoştintă într-un an de studii universitare şi acum vedem, în practică dacă ceea ce noi am predat teoretic, dacă ceea ce noi am dezbătut din punct de vedere teoretic este înţeles şi poate fi aplicat în practică.
Realizator: Colonelul conferenţiar universitar doctor Marian Stancu, directorul exerciţiului "UNAp 2015".
La Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, "Doctor Carol Davila" din Bucureşti s-a desfăşurat, ieri, simpozionul interdisciplinar cu tema: Indicaţii şi tehnici de amputaţie, protezare bionică şi recuperare funcţională a membrelor. Directorul general al spitalului, col.medic conferenţiar universitar doctor Florentina Radu Ioniţă.
Florentina Radu Ioniţă: Evenimentul a fost organizat sub înaltul patronaj al Academiei de Ştiinţe Medicale de cătrre Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalului în colaborare cu Asociaţia Medicală Română şi Societatea Ortopedică de Protezare şi Ortezare din România.
Acest demers ştiinţific a venit în întâmpinarea preocupărilor şi priorităţilor Ministerului Apărării Naţionale privind asigurarea asistenţei medicale de specialitate şi de recuperare fizică pentru răniţii din teatrele de operaţii sau pe timpul executării misiunilor pe teritoriul naţional prin implementarea produselor proiectelor de cercetare axate pe managementul amputaţiilor de campanie şi recuperarea ulterioară protezării bionice.
Acest eveniment a fost foarte important pentru spitalul nostru pentru că a demonstrat care este rolul medicinei militare în acest moment atât la nivel naţional cât şi internaţional. Aceste tehnici sunt în premieră naţională, necesitatea lor a izvorât din faptul că au început să apară răniţi în teatrele de operaţii care au necesară montarea acestor proteze.
Realizator: Colonel, medic conferenţiar universitar doctor Florentina Radu Ioniţă, directorul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central, "Doctor Carol Davila" din Bucureşti.
Iată-ne ajunşi la ultimul subiect al emisiunii noastre de astăzi. Aşa cum vă spuneam, mergem la BOBAS 2015, show-ul aerian care va începe în curând, la Şcoala de Aplicaţie pentru Aviaţie "Aurel Vlaicu" de la Boboc, judeţul Buzău. Cristian Dumitraşcu a ajuns cu puţin timp în urmă pe aerodrom. Bună dimineaţa Cristian.
Reporter: Bună dimineaţa Bogdan, bună dimineaţa şi ţie şi ascultătorilor de Radio România Actualităţi, din acest loc de legendă pentru aviaţia militară. Suntem la pistă, aşteptăm să înceapă această sărbătoare care va fi astăzi la Boboc. Deocamdată fiind Ziua Porţilor Deschise se vizitează Şcoala de Aplicaţie. Între 10:00 - 10:30 va fi o defilare, o expoziţie statică dar până când vor începe să...
Realizator: Show-ul, propriu zis începe la 10:00. Cristian cum este vremea în primul rând, pentru că pentru un spectacol aerian e foarte importantă vremea?
Reporter: Vremea este foarte frumoasă, ne speriasem noi ieri aşa de ploaie, este senin, este soare, vânt puternic dar aviatorii mi-au spus că e de bine, este un vânt care îi ajută. Trebuie să le spunem celor care sunt interesaţi şi sunt aproape şi vor să vină la Boboc, aici, lângă Buzău, Forţele Aeriene Române vor participa cu MIG-29 Lancer, cu C-130 Hercules, cu C 27 J Spartan, IAR 330 SOCAT, IAR 99, YAK 53, IAK 9
Realizator: Cristian, mai pierdem un pic semnalul. Sunt convins, ai spus, participă forţele Aeriene Române cu toate aeronavele pe care le au în dotare, sunt absolut convins. Le vom vedea pe absolut toate, le veţi vedea voi acolo, pe absolut toate. Organizatorii au pregătit şi un exerciţiu, nu-i aşa?
Reporter: Este un exerciţiu tactic cu aeronave şi forţe speciale...
Realizator: Şi paraşutări probabil. Iarăşi semnalul cade. Nu-i nimic, mulţumim. Cristian Dumitraşcu de la BOBAS 2015. Show-ul aerian care va începe în curând la Şcoala de Aplicaţie pentru Aviaţie "Aurel Vlaicu" de la Boboc, judeţul Buzau. Mulţumesc şi Cer senin!
Şi aici Jurnalul Militar a ajuns la final. La Radio România Actualităţi începe, la 9 şi 30 de minute "Deschis în Weekend", la microfon va fi ca de obicei Costin Enache. Vă reamintesc şi că astăzi, de la 11 şi 30 de minute, pe Antena Satelor, puteţi asculta o nouă ediţie a emisiunii "Feciori la Oaste"
Mâine de la 9 şi 30 de minute, pe TVR 1, puteţi viziona "Pro Patria" iar "Observatorul Militar" se poate citi pe net la adresa www.presamil.ro. Emisiunile noastre le puteţi reasculta pe pagina de web România Actualităţi, în secţiunea Emisiuni - căutaţi "Jurnal Militar" şi pe pagina noastră de facebook "Ora Armatei". Mulţumindu-vă pentru atenţia acordată, vă las acum cu Texas - Summer Son. Eu sunt Bogdan Silviu Răducan şi până data viitoare - rămâneţi cu bine!