Jurnal Militar din 05.08.2017
Declaraţii de presă despre înzestrarea armatei şi despre pensiile militare – Ministrul Apărării Naţionale Adrian Ţuţuianu şi Corespondenţa din Afganistan
Articol de Cristian Dumitraşcu, 07 August 2017, 09:44
Jurnal militar - Realizator: Cristian Dumitraşcu - Bună dimineaţa! Ca în fiecare sâmbătă de la această oră vă aduc, după cum vă spuneam, o nouă producţie marca "Ora Armatei". O primă ediţie de august, ca de obicei, prea scurtă pentru aşa o lungă şi importantă listă de subiecte şi dacă vorbim despre actualitate nu putem să nu amintim subiectele majore ale săptămânii, cele legate de înzestrarea Armatei, cum aţi auzit şi în buletinul de ştiri, apoi, tot la categoria grea stă acest val de pensionări în sistemul militar, nu doar în Ministerul Apărării Naţionale, ci în toată zona ministerului cu atribuţii legate de siguranţa naţională.
În legătură cu aceste prime două subiecte am pregătit câteva declaraţii cu precizări făcute de ministrul Ţuţuianu, într-o conferinţă de presă acum două zile, iar dacă vorbim despre istorie, despre însemnătatea absolut excepţională a zilelor acesteia de început de august, când se împlineşte exact un secol de la marile bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, bătălii care au ţinut în viaţă statul român la acea vreme. Veţi asculta în minutele următoare mărturii, evocări ale unor fapte de arme absolut excepţionale şi, spre final, vă vom invita chiar la un tur ghidat prin Mausoleul de la Mărăşeşti, unde mâine se vor comemora cei 100 de ani de la jertfa şi victoria fraţilor noştri de peste veac.
Pentru început, ca de obicei, câteva dintre evenimentele importante întâmplat în această zi de 5 august în 1914, Primul Război Mondial, Austro-Ungaria declară război Rusiei, Muntenegru declară război Austro-Ungariei. În 1915, Primul Război Mondial, trupele germane ocupă Varşovia.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 05.08.2017
În 1940, în cel de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică anexează oficial Letonia şi în 1941, tot în al Doilea Război Mondial, bătălia de la Smolensk se încheie cu capturarea a aproximativ 300.000 de prizonieri ai Armatei Roşii de către germani. Şi în 1944, insurgenţii polonezi eliberează un lagăr de muncă german din Varşovia, eliberând 348 de prizonieri evrei. La capitolul naşteri în această zi s-au născut în 1922 Marin Preda, scriitor român, membru al Academiei Române.
În 1930 s-a născut Neil Armstrong, astronaut american, primul om care a păşit pe lună. Şi, în 1943, Dan Grigore, pianist român, elev al Cellei Delavrancea şi al lui Mihail Jora. Iar la capitolul decese, actriţa americană Marilyn Monroe a murit într-o zi de 4 august, în 1962. Era născută în 1925 şi, iată, s-au făcut deja 10 ani de când ne-a părăsit Florian Pittiş, actor şi membru al celebrei trupe Pasărea Colibri. Moţu Pittiş era născut în 1943. Iată, intrăm în subiectele de actualitate militară, la ora 9:08, ministrul apărării naţionale a anunţat vineri noile numiri la conducerea Armatei Române după ce, de la începutul anului, 1288 de cadre militare au ieşit la pensie.
De la 1 iulie, 155 de cadre au trecut în rezervă, pensionările recente sunt urmare a intenţiei de modificare prin ordonanţă de urgenţă a Legii pensiilor speciale, printre prevederi fiind raportarea pensiei la salariul net. Precizările au fost făcute în contextul ceremoniei de predare-primire a funcţiei de şef al Statului Major al Forţelor Terestre. Generalul de Brigadă Ovidiu Uifăleanu este noul şef al Statului Major al Forţelor Terestre, după ce generalul maior, Marius Harabagiu a fost trecut în rezervă.
-: Ministerul Apărării Naţionale este pregătit pentru a reaşeza sistemul organizaţional. Odată cu potenţiale ieşiri din sistem am luat măsurile necesare pentru ca eventualul deficit la nivel de comandă să fie acoperit cu oameni profesionişti şi pregătiţi pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin. Odată ce Legea salarizării unitare îşi va produce efectele, salariile din sistemul de apărare vor creşte, ca urmare nu văd motive să avem plecări foarte mari din sistem. Cuantumul pensiilor militare de stat se va actualiza din oficiu, în fiecare an cu rata medie anuală a inflaţiei şi nu cu creşterea salariilor. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
Totodată, se elimină posibilitatea ca, la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă să depăşească media soldelor, respectiv salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor salariiloe lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei. Pensia medie la luna iulie, în Ministerul Apărării Naţionale este de 3.292 de lei. Pensiile sub 3.200 de lei sunt 60% din total.
De la începutul acestui an, au ieşit la pensie 1.288 de cadre militare, din care 998 au îndeplinit condiţiile de pensionare, 290 reprezintă treceri în rezervă, prin demisie, transfer, decese. De la 1 iulie 2017, până în prezent, au trecut în rezervă 155 din 998 cadre militare ce au îndeplinit condiţiile. Pe parcursul anului 2016, au trecut în rezervă 24 de generali, cu o medie de vârstă de 54 de ani şi şapte luni. Până la 15 iulie 2017, au trecut în rezervă 14 generali, având o medie a vârstei de 54 de ani şi 8 luni, iar la data de 1 august 2017, au fost semnate decretele de pensionare pentru alţi 12 generali. Nu suntem încadraţi la nivelul maxim, pentru vreme de pace.
Avem o încadrare foarte bună pentru soldaţi, gradaţi profesionişti, o încadrare bună pentru maeştrii şi militari şi subofiţeri şi un deficit mai mare pentru ofiţer, pe care îl vom acoperi anul acesta din intrările în sistem din şcolile militare de ofiţeri s-au făcut alocări suplimentare cu ocazia adoptării Legii salarizării unitare. Există, la momentul acesta, un salariu foarte aproape pentru maeştrii militari şi subofiţeri, de cel al gradaţilor, soldaţilor profesionişti, ceea ce nu este în regulă, dar această chestiune va fi reglată prin intrarea în vigoare a majorărilor de la începutul anului 2018 şi 2019 şi vom ajunge la echilibrul corect între categoria soldaţilor şi gradaţilor profesionişti şi categoria subofiţerilor şi maeştrilor militari.
Realizator: Ascultaţi "Jurnal militar! Aţi aflat: deficit de ofiţeri în Armata României, iată, la un an până la centenarul României. Tot ministrul Apărării Naţionale a anunţat, cu acelaşi prilej, al schimbului de comandă de la Forţele Terestre, la aceeaşi conferinţă de presă ocazionată de acest schimb al comenzii, că sunt în derulare proceduri de achiziţie în perioada următoare. Ascultăm!
Adrian Ţuţuianu: Avem proceduri de achiziţie active pe următoarele paliere: 173 de autocamioane de transport pentru trupe, valoarea estimată a contractului - 131 milioane de lei fără TVA. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 6 septembrie; livrarea camioanelor se va desfăşura la 11 luni de la atribuirea contractului. 48 de autosanitare în valoare de 13.248.000 de lei, cu livrare la patru luni de la data semnării contractului. Mijloace de protecţie a militarilor: veste, 14.900 de bucăţi; căşti; ochelari de protecţie, valoarea - 26.805 371 pentru veste; 5.625.018 lei pentru căşti şi ochelari de protecţie. Livrarea: la şapte luni de la data semnării contractului. Sunt în derulare proceduri de achiziţie pentru muniţie, în valoare de 12.400 000 de lei. Avem în derulare achiziţia de microbuze şi autobuze. Aşteptăm livrarea, practic, aici. Am făcut un pas înainte, în procesul de dotare al Armatei României, prin semnara scrisorii de intenţie înaintată Guvernului Statelor Unite, în vederea unor posibile achiziţii de elicoptere de atac necesare necesare Forţelor Terestre. Proiectul este important pentru armată, pentru parteneriatul Statele Unite - România, dar şi pentru economia naţională, fiind un furnizor de securitate şi generator de locuri de muncă. După primirea răspunsului din partea Statelor Unite, vom putea iniţia procedurile propriu-zise de achiziţie.
Realizator: A fost ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu. Următorul moment la "Jurnal militar" aici, la Radio România Actualităţi este, în fapt, un semnal de alarmă, un, dacă vreţi, un strigăt de ajutor, o problemă cu care se confruntă lumea medicală, nu doar din Armată, este lipsa sângelui la centrele de hematologie. Oana Boier a fost la Centrul de Transfuzii Sanguine al Ministerului Apărării şi a vorbit cu locotenent-colonelul Florea Vlădescu. Domnia sa este medic-şef la cabinete, consultaţii, donatori, în acest centru de trasfuzii. Haideţi să îl ascultăm!
Florea Vlădescu: Pe perioada verii, scade numărul de donatori şi astfel ne este foarte dificil să asigurăm necesarul de sânge şi de componente sanguine pentru Spitalul Militar, dar şi pentru alte spitale civile cu care avem protocoale semnate.
Suntem foarte interesaţi în a mări numărul de donatori, pentru a ne crea o bază cât mai extinsă de persoane, la care putem să apelăm în situaţii de urgenţă şi acestea pot fi situaţii punctuale când se aglomerează numărul de intervenţii chirurgicale în spitalul nostru sau în anumite spitale şi lipsesc anume grupe, dar şi în situaţii gen catastrofe naturale, sau incendii.
Realizator: Aşadar, dacă sunteţi sănătoşi şi îndepliniţi condiţiile obligatorii, mergeţi şi donaţi sânge, pentru a salva vieţile semenilor noştri care au nevoie de acest ajutor. Mergem mai departe cu actualitatea militară: Săptămâna aceasta, Forţele Navale Române au primit în Portul Constanţa vizita distrugătorului britanic "Duncan" şi a fregatei turceşti "Yildirim", care fac parte din Gruparea navală permanentă NATO SNGM -2. Trecem însă şi vorbim despre un exerciţiu legat tot de marinarii militari: Forţele Navale Române participă cu un detaşament militari de la Batalionul 307 Infanterie Marină la exerciţiul multinaţional Platinum Lion 17.2, care se desfăşoară între 31 iulie şi 10 august, la Centrul de Instruire din Novo Selo, din Bulgaria - a transmis, prin telefon, comandatul Batalionului 307 Infanterie Marină, locotenent-coloneulul Marius Gheorghescu:
Marius Gheorghescu: În mod tradiţional, acest exerciţiu face parte din suita Black Sea Rotational Force 17. În această ediţie a exericiţiului, puşcaşii marini români sunt angajaţi în secvenţe de instrucţie specifice acţiunilor pactice de patrulare, acţiuni tactice ofensive şi de apărare, reacţii la diferite incidente specifice câmpului tactic şi, bineînţeles, trageri cu armamentul uşor de infanterie. Evident, alături de partenerii noştri americani, Corpul de Infanterie Marină al Statelor Unite, participă şi subunităţi silimiare de infanterie din cadrul armatelor statelor din vecinătatea României, cum ar fi Ucraina, Bulgaria, Moldova, Serbia şi Slovenia; şi, bineînţeles, subunităţi similare de infanterie din cadrul Forţelor Terestre ale României/
Realizator: Din Bulgaria, de la Marea Neagră, trecem în Afganistan direct, pentru că săptămâna trecută militarii de acolo au fost vizitaţi la 5 luni şi jumătate de la începutul misiunii de comandantul Brigăzii 15 Mecanizate "Podul Înalt", colonelul Dragoş Dumitru Iacob. O corespondenţă din Kandahar, transmisă de ofiţerul de informare şi relaţii publice al Batalionului 151 Infanterie Protecţia-Forţei "Lupii Negri", locotenent-colonelul Daniel Burlacu:
Daniel Burlacu: Constat o evoluţie pozitivă a situaţiei de securitate în teatrul de operaţii Afganistan, cel puţin în zona de sud a acestuia. Este foarte adevărat că experienţele anterioare în provincia Zabul nu mai la fel de relevante, dar din discuţiile purtate şi din ceea ce am putut să constat la faţa locului, au apărut semne de prosperitate, atât în satele din jurul bazei aeriene Kandahar, cât şi atitudinea pe care populaţia locală o are faţă de forţele de securitate afgane şi faţă de militarii coaliţiei, ce fac parte din misiunea Resolute Support. Cred că tot efortul comunităţii internaţionale şi în special al ţărilor care au contribuit cu trupe, atât la misiunea ISAF, cât şi, acum, la misiunea Resolute Support, în sfârşit, se vede; se vede în profesionalismul forţelor de securitate afgane, se vede în mediul mai sigur în care se dezvoltă societatea afgană, chiar dacă nu neapărat în ritmul pe care, poate, ni l-am dori, dar într-un trend pozitiv, pe care numai un răuvoitor ar putea să nu-l remarce.
Realizator: Iată că, în sfârşit, sunt progrese în Afganistan, după cum aţi auzit. Trecem din această zonă fierbinte de actualitate militară pentru a vă aduce istoria mai aproape. Se ştie că marile înfăptuiri ale naţiunii române au fost posibile doar cu intervenţia directă a armatei în momente de cumpănă ale ţării şi, implicit, a unor oameni proveidenţiali despre un asemena om vom afla astăzi, pentru că mâine, la Mărăşeşti, vă spuneam şi la început, se aniversează 100 de ani de la victoria de senzaţie împotriva armatelor lui Mackensen. În câteva minute va intra în direct cu noi un general al Armatei Române, care ne va istorisi o întâmplare de arme absolut extraordinară. Până atunci, vă invit să asculaţi o sintenză, marca istoricului miliar Petre Otu, despre contextul istoric de acum 100 de ani:
Petre Otu: Sunt cele mai mari bătălii purtate de Armata Română în Primul Război Mondial, sunt bătălii victorioase, sunt bătălii care atestă ca Armata Română, atunci când este pregătită şi dotată corespunzător, poate să obţină victorii şi, mai ales, aceste bătălii din triunghiul de foc Mărăşti - Mărăşeşti - Oituz, au reprezentat o revanşă faţă de campania din anul 1916, campanie care s-a terminat cu o înfrângere de proporţii. Iată că militarul român a avut puterea şi tăria să-şi ia revanşa. Bineînţeles, acest lucru s-a făcut după o atentă pregătire, după o dotare corespunzătoare şi aici aş vrea să relev şi rolul misiunii militare franceze, condusă de generalul Henri Mathias Berthelot, sosit în octombrie 1916, la procesul de reorganizare a Armatei Române.
Armata Română avea o altă stare combativă în vara anului 1917, chiar dacă numeric ea era mult mai mică decât cea de la începutul ostilităţilor, din august 1916. O parte a tinerei generaţii este interesată de trecutul românesc şi de trecutul militar românesc, o altă parte este mai puţin interesată de acest subiect. Dar cred eu că se impune cu necesitate ca aceste momente să fie evocate pentru că ele fac parte din patrimoniul naţional şi ele stau la baza acestei bătălii mă refer, aceste fapte de arme stau la baza Marii Uniri din 1918, chiar dacă această unire din anul de graţie 1918 nu este neapărat un rezultat direct al bătăliilor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Dar puterile centrale au fost învinse, au fost nevoite să-şi reconsidere atitudinea faţă de Armata Română. Dinamica evenimentelor politico-militare din estul Europei nu a permis ca aceste bătălii să fie valorificate sub raport strategic. Ele rămân, fără îndoială, pagini de pilduitoare vitejie şi competenţă militară pe câmpul de luptă şi mă refer aici în primul rând la soldatul simplu, care a înfruntat toate greutăţile războiului, dar mă refer şi la un grup de generali, cum ar fi Averescu, Prezan, Grigorescu, Cristescu, care au reuşit să conducă grupele în aceste bătălii devenite acum celebre.
Realizator: L-am ascultat pe istoricul militar Petre Otu. Vorbeam mai devreme despre oamenii provindenţiali, despre un asemenea om vom afla astăzi, pentru că mâine, la Mărăşeşti se aniversează un secol de la victoria de senzaţie împotriva armatelor lui Mackensen şi, evident, se comemorează miile de victime care nu au avut prea multe şanse pe câmpul de luptă abia revoluţionat de apariţia draconicului instrument al morţii, şi voi numi aici mitraliera. La telefon se află generalul maior Lucian Foca, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite. Domnule general, bună dimineaţa şi bun venit!
Lucian Foca: Bună dimineaţa dvs şi ascultătorilor dvs!
Realizator: Nu departe de Mausoleul de la Mărăşeşti, undeva la câţiva kilometri se află Cota 100. Acolo vom cinsti împreună memoria unui erou militar despre care v-aş ruga pe dvs să spuneţi câteva lucruri şi să ne spuneţi ce se va întâmpla mâine acolo.
Lucian Foca: Da. Practic, în contextul ceremoniilor comemorative ale Centenarului bătăliei de la Mărăşeşti, care vor avea loc în data de 6 la Mausoleul de la Mărăşeşti, în imediata apropiere mausoleului, Cota 100, în apropiere de fosta Pădure Răzoare, unde în 1917, pe 6 august, s-a dat una dintre cele mai importante bătălii pe care Armata română le-a dus în celebra bătălie de la Mărăşeşti, este vorba despre compania /.../ mitraliere a căpitanului Ignat Grigore din Regimentul 51 Infanterie Bârlad, care, într-un moment disperat, când pe linia întâi, poziţia de apărare a Regimentului 51 Infanterie a fost ruptă pe un front de o lărgime de 2 kilometri şi pe o adâncime de un kilometru, compania cpt Ignat, cu 200 de mitraliori eroi au ţinut piept atacurilor furibunde germane. Şapte regimente au atacat, unul după altul, pentru a cuceri această cotă importantă, ca ulterior să ajungă la poziţiile artileriei Diviziei 13 Infanterie, urmând ulterior să încercuiască trupele române care se apărau în zona Mărăşeşti şi ulterior generalul Mackensen să se ţină de cuvânt şi să cucerească Iaşiul. Nu s-a întâmplat aşa prin eroismul acestui brav căpitan şi prin moartea sa a făcut posibil un contraatac al Regimentului 48 Infanterie din Buzău şi al Batalionului 1 din Regimentul 51 Infanterie Bârlad; au recucerit poziţiile pe care le pierduseră şi din acel moment armata germană nu a mai avut niciodată vreun succes pe frontul românesc, un succes semnificativ.
Realizator: Pentru că nu mai avem foarte mult timp, să ne spuneţi mâine ce se va întâmpla? Se va sfinţi o cruce?
Lucian Foca: Deci mâine practic exact pe acel loc, la Cota 100, Fundaţia Mareşal Alexandru Averescu în cooperare cu unităţile Diviziei 2 Infanterie şi cu autorităţile locale şi a unor oameni cu mare suflet care au pus la dispoziţie terenul, dar şi crucea, se va sfinţi o cruce comemorativă pe care noi, toţi cei care cinstim /.../ adevăratele reforme care au marcat drumul devenirii noastre ca neam, vom face un lucru care este de bun simţ şi anume acela de a pune la loc de cinste şi de a comemora jertfa acestor eroi. Ulterior, vom participa, sigur, la ora 20:00, la mausoleu, împreună cu preşedintele României, cu conducerea statului şi a Armatei la activităţile comemorative.
Realizator: Mulţumesc foarte mult, ne vedem mâine la Mărăşeşti!