Jurnal Militar din 04.06.2016
Stadiul îndeplinirii priorităților Ministerului Apărării Naționale din programul de guvernare, Exercițiul Steadfast Cobalt 2016, Congresul comitetului balcanic de medicină militară
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 06 Iunie 2016, 09:00
Realizator: Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, împreună cu principalii colaboratori şi şefi ai structurilor centrale ale ministerului, a evaluat, la şase luni de la preluarea mandatului, stadiul îndeplinirii obiectivelor asumate prin programul de guvernare şi prin celelalte documente de planificare a apărării. Au fost consemnate progrese în realizarea priorităţilor de pe agenda Ministerului Apărării Naţionale şi au fost stabilite direcţii imediate de acţiune pe fiecare din domeniile importante de activitate pentru a doua jumătate a anului. Cecilia Sfetcu are amănunte.
Reporter: O atenţie specială a fost acordată în această perioadă de către conducerea Ministerului Apărării Naţionale promovării intereselor şi poziţiilor României în ceea ce priveşte securitatea şi apărarea, în perspectiva reuniunii ministeriale NATO a apărării, de la mijlocul lunii iunie, şi a summitului de la Varşovia, din 8-9 iulie anul curent.
Astfel, în domeniul consolidării prezenţei NATO în România a fost atinsă capacitatea iniţială de operare a Unităţii de Integrare a Forţelor NATO şi s-au derulat o serie de acţiuni la nivelul Comandamentului Multinaţional de Divizie, în vederea realizării capacităţii operaţionale iniţiale, la începutul lunii iulie 2016.
În perspectiva viitorului summit NATO de la Varşovia, au fost lansate o serie de iniţiative şi s-au desfăşurat acţiuni şi consultări în context bilateral şi aliat pentru asigurarea prezenţei forţelor NATO pe teritoriul naţional şi la Marea Neagră, ca element definitoriu al consolidării noii posturi aliate de descurajare şi apărare.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 04.06.2016
Legat de modernizarea înzestrării forţelor armate, în cadrul Programului "Avion Multirol" s-au derulat cu succes activităţile de testare a configuraţiei avioanelor F16 destinate României. În ceea ce priveşte Programul modernizare fregate T22R, etapa a II-a, a fost fnalizată faza de calificare a operatorilor economici. Iar în domeniul forţelor terestre a fost semnat contractul pentru integrarea instalaţiilor de lansare rachete antitanc Spyder, pentru cel de-al treilea batalion, MLI-84 M. De asemenea, a fost operaţionalizată componenta Aegis Ashore de la Deveselu, ca obiectiv esenţial dezvoltat în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA.
În domeniul resurselor umane au fost finalizate proiectele de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale şi a Statutului cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor voluntari. Tot în această perioadă, structurile ministerului au elaborat şi avansat iniţiative concrete pentru creşterea calităţii vieţii personalului militar. În acelaşi timp, au fost urmărite dezvoltarea capablităţilor medicale operaţionale şi modernizarea sistemului medical al ministerului.
Un efort special a fost dedicat intrării în vigoare, de la 1 ianuarie anul curent, a noilor reglementări privind sistemul pensiilor militare de stat. S-a reuşit astfel remedierea blocajelor şi dificultăţilor de natură legală şi procedurală manifestate în punerea în aplicare a noii Legi a pensiilor militare de stat, asigurându-se un tratament unitar, just şi echilibrat între toţi militarii, atât între cei care urmează să se pensioneze, cât mai ales între aceştia şi cei deja pensionaţi. La nivelul Casei de Pensii s-au creat condiţiile instituţionale pentru recalcularea pensiilor, acest proces complex urmând a fi definitivat la sfârşitul anului 2018.
Realizator: Cecilia Sfetcu, mulţumesc. Trecem la un alt subiect. S-a încheiat ieri "Steadfast Cobalt 2016", cel mai mare şi complex exerciţiu NATO de testare a interoperabilităţii sistemelor de comandă, comunicaţii, calculatoare, informaţii, supraveghere şi recunoaştere. La acest exerciţiu, desfăşurat în perioada 22 mai - 3 iunie, la Centrul 48 Comunicaţii şi Informatică Strategice din Bucureşti, au paticipat peste o mie de militari, din 30 de unităţi şi structuri ale Alianţei Nord-Atlantice. Concluziile ni le-a prezentat comandantul centrului, colonelul Eugen Borca.
Col. Eugen Borca: Principalele beneficii ale desfăşurării acestui exerciţiu în România sunt: validarea Armatei României, în primul rând, în ceea ce priveşte interoperabilitatea tehnică, umană şi procedurală, cu sisteme de comunicaţii şi informatică ale Alianţei Nord-Atlantice. De asemenea, faptul că acest exerciţiu s-a desfăşurat în România a permis o participare consistentă din mai multe structuri naţionale, cu personal de specialitate. De asemenea, s-a dovedit şi a contribuit la dezvoltarea colaborării interinstituţionale, activitatea fiind pregătită şi desfăşurată prin muncă în echipă, cu structuri atât din Ministerul Apărării Naţionale, cât şi din afara acestuia. Îmi exprim convingerea că experienţa dobândită în acest exerciţiu de către militarii români va fi valorificată în pregătirea viitoare, atât de specialitate, cât şi pregătirea tactic-operativă.
Realizator: Colonelul Eugen Borca, comandantul Centrului 48 Comunicaţii şi Informatică Strategice din Bucureşti. În altă ordine de idei, vă înformăm că la sediul Ministerului Apărării Naţionale s-a desfăşurat miercuri reuniunea Comitetului mixt româno-american pentru implementarea acordurilor dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile Forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României şi amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. În cadrul discuţiilor a fost analizat stadiul executării activităţilor comune, cu accent pe lucrările de la Bazele militare de la Deveselu şi Mihail Kogălniceanu. Totodată, în marja reununii a avut loc şi semnarea aranjamentului de implementare pentru facilităţi şi zone convenite, urmare a finalizării unui proces de negociere desfăşurat din anul 2014 până în prezent. "Jurnalul militar" continuă. Mergem acum în Afganistan, unde, cu prilejul Zilei Copilului, militarii români dislocaţi în teatrul de operaţii au dăruit copiilor afgani jucării. O corespondenţă transmisă de colega noastră Mădălina Ilinca.
-: Salut!
-: Salut!
-: Ce faceţi?
-: Bine.
Reporter: Aceasta a fost reacţia micuţilor afgani după ce militarii Companiei a II-a Eagles din Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei Călugăreni le-au împărţit jucării cu prilejul Zilei Copilului. Dorind să vină în sprijinul micuţilor care trăiesc în această ţară măcinată de conflicte, infanteriştii români s-au deplasat în satul Hakim Jan din districtul Daman. Intrarea militarilor noştri în sat a fost întâmpinată cu curiozitate de către copii. Asta până când aceştia au început să împartă jucăriile. Instantaneu, militarii Forţelor Terestre au fost înconjuraţi de zeci de micuţi. Bucuria se putea citi pe chipurile brăzdate de soarele arzător în momentul în care primeau fie un ursuleţ, fie un iepuraş de pluş şi multe alte jucării. Acţiunile militarilor Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei Călugăreni în sprijinul populaţiei afgane vor continua şi în următoarele luni.
Realizator: Din Afganistan, Mădălina Ilinca. Mulţumesc. Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită şi la Ministerul Apărării Naţionale. Astfel, miercuri, 1 iunie, cei aproximativ 130 de copii ai militarilor decedaţi sau răniţi în teatrele de operaţii şi în acţiuni militare interne au primit daruri şi au asistat la Palatul Cercului Militar Naţional la un moment artistic, susţinut de muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale. După-amiaza, copiii au mers în Orăşelul Copiilor din Parcul Tineretului.
La rândul lor, militarii Flotilei Fluviale au desfăşurat, timp de mai multe săptămâni, campania "Bucuria copilăriei", interacţionând cu copiii din trei localităţi izolate din judeţul Tulcea. Campania dedicată Zilei Internaţionale a Copilului s-a încheiat ieri, la Şcoala şi Grădiniţa din comuna Enisala, unde marinarii români şi un grup de militari americani au oferit copiilor dulciuri, cărţi şi jucării. Şi, aşa, "Jurnalul militar" a ajuns din nou la muzică: Coldplay, "Hymn for the weekend", după care vom vorbi despre cel de-al XXI-lea Congres al Comitetului Balcanic de Medicină Militară.
Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi, pentru ultima parte a "Jurnalului militar". În această săptămână, la Palatul Cercului Militar Naţional din Capitală s-a desfăşurat Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară, manifestare ştiinţifică aflată la cea de-a XXI-a ediţie. Evenimentuil a reunit specialişti din domeniul medicinei militare din Albania, Bulgaria, Grecia, România, Serbia şi Turcia. Ne-a oferit detalii preşedintele Bordului naţional al Comitetului, colonelul doctor Bogdan Marinescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central.
Col.dr. Bogdan Marinescu: Se realizează în acest fel, anual, un schimb eficient de informaţii din domniul medical, între medici ce aparţin sistemelor de medicină militară din ţările membre. Se creează un cadru propice pentru dezvoltarea ulterioară a unor programe de colaborare şi schimb de experienţă între caderele medicale ale ţărilor participante, acestea fiind primele ce beneficiază direct de o astfel de experienţă unică. Anul acesta, în cadrul Congresului, au fost prezentate peste 160 de lucrări şi peste 180 de postere. Acestea au fost organizate în 18 sesiuni, ce au abordat teme de un real interes general pentru medicina militară, şi anume: medicina de urgenţă, medicina în cadrul catastrofelor naturale, medicina aero-spaţială, neurologie, toxicologie, specialităţi chirurgicale şi medicale, dar şi o analiză asupra sistemelor de medicină militară şi adaptarea acestora la nevoile actuale ale societăţii.
Realizator: Col.dr. Bogdan Marinescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti, preşedintele Bordului Naţional pentru Comitetul Balcanic de Medicină Militară. Schimbăm acum subiectul. Marţi, 31 mai, a fost Ziua Geniştilor militari, la 31 mai 1859 fiind înfiinţată prima unitate de Geniu din Armata Română. Prilej de sărbăntoare desigur pentru militarii geneşti, momentul a fost pentru noi o ocazie cât se poate de potrivită pentru a vorbi cu şi despre camarazii noştri din această armă. Interlocuror ne-a fost comandantul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" din Brăila, colonelul Gheorghe Dumitru Soare.
Col. Gheorghe Dumitru Soare: La fel ca şi celelalte arme, este una complexă; la fel ca şi celelalte, este importantă, pentru că arma Geniu sprijină atât în lupte, cât şi în general celelalte categorii de arme şi celalte arme. Este o armă complexă, are peste 14 specialităţi militare, iar ca să poţi să fii pregătit pe una din specialităţi este destul de complex. În actuala concepţie, în care armamentul, tehnica este din ce în ce mai modernă, la fel este şi în arma Geniu. Încep de la roboţi, în cadrul specialităţii OD, vin la construcţii de poduri, revin la construcţii de drumuri, mijloace de aprindere, purificare apă. Totul este foarte complex şi nou. Şi arma Geniu a început un nou proces de modernizare şi înzestrare.
Reporter: Cum aţi sărbătorit în acest an Ziua Armei Geniu?
Col. Gheorghe Dumitru Soare: Minunat. Geniştii sunt deosebiţi, nu pentru că sunt genist, atât cei care sunt în rezervă, cât şi cei care sunt activi au sărbătorit şi sărbătoresc în fiecare an cu mândrie această zi. Au început pe 14 mai, prin sărbătorirea Zilei Rezervistului Militar de Geniu. Împreună cu familiile au fost la Brăila, la Bucureşti şi s-au simţit foarte bine. De asemenea, au fost la Valea Ursului, avem pe cel care a fost primul genist - Panait Donici. S-au ocupat militarii în rezervă. Le mulţumesc pentru că sunt tot timpul alături de noi. Am fost în Bosnia, unde, Dumnezeu să îl odihnească pe locotenentul Brînzan, primul militar care a murit într-un teatru de operaţii, şi, alături de doamna secretar de stat Otilia Savu şi militarii din Bosnia, destul de mulţi, 43, am dezvelit două monumente, în Camp Butmir şi în coridorul Gorazde. De asemenea, am sărbătorit la Alba Iulia şi la Brăila ziua de 31 mai.
Reporter: O urare pentru militarii din arma Geniu.
Gheorghe Dumitru Soare: Ce pot să le spun? Să aibă grijă de ei, de familii şi să nu greşească deloc în ceea ce fac. Mult succes! La mulţi ani, multă sănătate şi bucurie!
Realizator: Colonelul Gheorghe Dumitru Soare, comandantul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" din Brăila. Şi din partea noastră, geniştilor români, la mulţi ani! Aceeaşi urare şi colegilor noştri în rezervă şi retragere. Tot pe 31 mai a fost şi Ziua Rezervistului Militar, sărbătoare instituită în 2010. Preşedintele Asocaiţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, generalul în rezervă Mihai Iliescu ne-a vorbit despre priorităţile asociaţiei pe care o conduce.
Mihai Iliescu: Prioritatea zero rămâne în continuare asigurarea condiţiilor de stare socială şi de viaţă decentă a tuturor cadrelor militare în rezervă şi retragere, a membrilor asociaţiei şi a familiilor lor, dar şi a tuturor pensionarilor militari, şi, de asemenea, celelelate obiective, legate de cultivarea trecutului glorios al Armatei şi poporului român, de educare a tineretului în spiritul dragostei faţă de ţară. De aemenea, asigurarea tuturor drepturilor consfinţite şi dobândite prin lege, prin a se respecta statutul socio-profesional al cadrelor militare în rezervă şi retragere, ca un segment socio-profesional distinct al societăţii româneşti, pentru că noi avem la bază jurământul militar. Jurmântul militar este cel care ne leagă şi ne uneşte pe toţi de-a lungul întregii cariere militare. Tuturor rezerviştilor militari din Armata Română, să se bucure de sănătate, de o viaţă liniştită şi împreună să slujim în continuare menirea şi obligaţiile pe care le avem instituite prin jurământul de credinţă faţă de ţară şi neam! La mulţi ani, tuturor rezerviştilor şi tuturor pesnionarilor militari din România!
Realizator: Generalul în rezervă Mihai Iliescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere "Alexandru Iona Cuza". A consemnat Simona Ciobanu. Mulţumesc. "Jurnalul militar" a ajuns la final. Vă reamintesc că astăzi, de la 11:30, pe Antena Satelor puteţi asculta o nouă ediţie a emisiunii "Feciori la oaste". Mâine, de la 9:30, pe TVR 1 puteţi viziona "Pro Patria". Iar "Observatorul Militar" se poate citi pe net, la adresa www.presamil.ro. Şi noi, Redacţia militară de radio, rămânem alături de dvs tot pe Internet. Pe pagina noastră de Facebook, "Ora Armatei", şi pe pagina de web romaniaactualitati, în secţiunea"Emisiuni" căutaţi "Jurnal militar".
Eu sunt Bogdan Silviu Răducan. Vă mulţumesc pentru atenţia acordată. Până data viitoare, rămâneţi cu bine!