Jurnal Militar din 03.10.2015
Deschiderea anului universitar în Institutele Militare de Învăţământ Superior, exerciţiul SCORPIONS FURY şi o corespondenţă din Afganistan
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 06 Octombrie 2015, 09:13
Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa! Şi bine v-am regăsit! Sunt Bogdan Silviu Răducan. Vom fi şi astăzi împreună în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, desigur, deschiderea noului an universitar în instituţiile militare de învăţământ superior, Ziua scafandrilor şi proiectul Ministru pentru o zi, desfăşurat la Ministerul Apărării Naţionale.
Primul subiect pe care îl avem în sumarul ediţiei de astăzi a "Jurnalului militar" va fi însă exerciţiul Scorpions Fury, care se desfăşoară în această perioadă în Poligonul Cincu. Detalii am aflat de la şeful Biroului Planificare Acţiuni Militare şi Instrucţie din Comandamentul Brigăzii 2 Infanterie Rovine din Craiova, locotenent-colonelul Constantin Ileana-Niţă.
Constantin Ileana-Niţă: Brigada 2 Infanterie Rovine, Batalionul 21 Vânători de Munte şi elemente de sprijin din Brigada Informaţii Militare, Brigada 6 Operaţii Speciale, Baza 71 Aeriană, Batalionul 96 Larom, Batalionul 136 Geniu, Centrul pentru Operaţii Psihologice, Batalionul Cincu şi echipa participă în perioada 30 septembrie - 16 octombrie la exerciţiul Scorpions Fury 15, în Centrul de instruire pentru lupta forţelor terestre "Getica" din Poligonul Cincu.
Exerciţiul este structurat pe trei module. Un prim modul: exerciţiul asistat de calculator, destinat antrenării şi evaluării comandamentelor pentru operaţiile defensive. Un al doilea modul, exerciţiul de simulare reală şi de antrenament în teren, destinat antrenării şi evaluării forţelor Brigăzii 2 Manevră. Şi, în fine, un al treilea modul: exerciţiul cu trageri de luptă, cu batalioanele de manevră şi Batalionul de artilerie alte Brigăzii 2 Infanterie.
Obiectivul exerciţiului îl reprezintă evaluarea capacităţii acţionale a Brigăzii 2 Manevră, concomitent cu evaluarea în vederea certificării a Batalionului 26 Infanterie, structură pusă la dispoziţia NATO, în cadrul unei operaţii defensive întrunite. La exerciţiu participă peste 1.700 de militari şi peste 250 de mijloace de luptă.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 03.10.2015:
Realizator: Joi, 1 octombrie, a început oficial noul an universitar şi în instituţiile militare de învăţământ superior. Revenim cu amănunte după ce îi ascultăm pe Imagine Dragons - Demons.
Realizator: A trecut mai bine de o luni şi jumătate de când colegii din noştri din Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" se află în Afganistan. Un scurt bilanţ al acestei primei părţi a misiunii militarilor din Dej în teatrul de operaţii ne-a făcut comandantul batalionului, locotenent-colonelul Adrian Nicolae Costaru.
Adrian Nicolae Costaru: Afganistanul l-am găsit exact cum îl ştiam. Bineînţeles, mediul operaţional este schimbat faţă de 2010. Ne axăm mai mult pe conducerea operaţiilor în parteneriat cu forţele de securitate afgane. Ceea ce s-a făcut în perioada de pregătire în ţara a fost perfect pentru mediul operaţional prezent în Afganistan. Militarii pun în practică tot ce au învăţat în perioada de pregătire. Din păcate, am avut şi încidente, atacuri din partea insurgenţilor asupra forţelor coaliţiei. Ne aşteptam, pentru că acesta este mediul operaţional în Afganistan.
Datorită faptul că au fost respectate şi aplicate în totalitate S.O.P.- urile am evitat pierderi însemnate în cadrul subunităţilor, dar şi prezenţa liderilor la prezenţa nivel grupă cu plutoane a dus la limitarea şi, practic, la înaregistrarea de pierderi minime. Am venit, practic, pregătiţi din ţară pentru cel puţin 6 luni de misiune. Legătura socială funcţionează perfect. Fiecare militar foloseşte fie internetul, fie comunicaţiile militare şi, cel puţin o dată pe zi, poate să vorbească cu familia. La această dată moralul este ridicat, militarii îşi văd de misiuni, facem ceea ce am fost pregătiţi să facem. Avem în spate sprijinul celor de acasă. Să ne sprijine şi în continuare, să fie alături de noi, pentru că nu putem realiza nimic aici fără să avem sprijinul familiilor în spatele nostru.
Realizator: Locotenent-colonelul Adrian Nicolae Costaru, comandantul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani", dislocat în teatrul de operaţiuni Afganistan. Corespondenţă transmisă de colegul nostru Radu Mureşan, de la redacţia militară din Cluj.
Schimbăm subiectul. Anul universitar 2015-2016 a început şi în instituţiile militare de învăţământ superior. Ceremoniile de deschidere s-au desfăşurat joi, 1 octombrie. Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a participat la festivităţile care au avut loc la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanţa, la Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă din Braşov şi la ceremonia deschiderii anului universitar, organizat în Piaţa Mare din Sibiu de Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu şi Universitatea Lucian Blaga. Rectorul Academiei Forţelor Terestre, generalul de brigadă prof. univ.dr. ing. Ghiţă Bârsan, ne-a vorbit despre programele de studii şi proiectele noului an universitar.
Ghiţă Bârsan: Peste 1.200 de studenţi ai Academiei Forţelor Terestre au fost prezenţi la deschiderea oficială a noului an univesitar. Dintre aceştia 700 de studenţi aflaţi la ciclu de studii universitare de licenţă, în specializările universitare Managementul organizaţiei, Managementul economico-financiar, Managementul sistemelor de comunicaţii militare şi administraţie publică. În anul I au început 246 de studenţi, dintre aceştia 43 sunt fete, având ca beneficiari Ministerul Apărarii Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii.
Acest an universitar continuă proiectele derulate în anii universitari trcuţi, cu un accent deosebit pe internaţionalizarea programelor de studii. Deja anul trecut, la Sibiu, a avut loc International Military Academic Forum, unde cele cinci academii partenere din Polonia, Cehia, Ungaria şi Austria au pus bazele unui semestru internaţional şi ne concentrăm atenţia pe programul Erasmus şi programul Erasmus Militar, care vor susţine acest semestru intrnaţional, mai ales că Academia Forţelor Terestre din Sibiu, împreună cu Academia Forţelor Terestre din Wrocław, au câştigat un proiect cu finanare europeană pentru derularea în doi ani de studii a acestui semestru internaţional.
Noul an universitar începe sub bune ospicii, datorită faptului că s-au facut investiţii atât în infrstructură, cât şi în condiţiile de cazare ale studenţilor, dar mai ales în logistica didactică şi de cercetare a Academiei Forţelor Terestre. Tuturor celor care au început anul univesitar la 1 octombrie 2015 le urăm un an universitar de excepţie, cu realizări şi împliniri.
Realizator: Generalul de brigadă, prof. univ.dr. ing. Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu. Tot joi, 1 octombrie a fost deschise oficial cursurile şi la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", Academia Tehnică Militară şi Institutul Medico Militar din Bucureşti. Cum a început anul universitar 2015 - 2016 în Academia Tehnică Militară am aflat de la rectorul Academiei, generalul de brigadă, profesor universitar doctor inginer Cristian Barbu.
Cristian Barbu: Anul întâi este unul numeros pentru instituţia noastră, 221 de studenţi pentru toţi beneficiarii, parcurgând practic 11 programe de studii din cele 14 acreditate în instituţie. Pentru anul IV este un moment important, pentru că în anul universitar care tocmai a început au putut să fie prezenţi toţi studenţii. Nu am avut în această situaţie eliminări, exmatriculări sau condiţii deosebite. Pentru cadrele didactice a însemnat o deschidere suplimentară, pentru că în anul universitar precedent am reuşit să îmbunătăţim logistica universitară.
De altfel, suntem în plin proces de consolidare şi normare a unor noi concepte privind logistica universitară. De aceea, acest an universitar care tocmai a început 2015 - 2016 este dedicat dezvoltării şi consolidării logisticii universitare, având în vedere faptul că învăţământul politehnic nu se poate dezvolta decât dacă există o bază materială corespunzătoare. Închei prin a le ura tuturor mult succes, şi colegilor mei de la celelalte academii din Armată, şi nu numai din Ministerul Apărării Naţionale, mă refer şi la coelgii noştri de la Academia de Poliţie sau de la Academia Naţională de Informaţii, considerând că împreună formăm un sistem militar recunoscut, puternic şi cu rezultate de asemenea remarcabile.
Realizator: Generalul de brigadă, profesor universitar doctor inginer Cristian Barbu, rectorul Academiei Tehnice Militare.
Schimbăm din nou subiectul. Şeful Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciucă a efectuat săptămâna trecută o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederilor cu oficialii militari americani au vizat exerciţiile desfăşurate în cadrul operaţiei Atlantic Resolve, parte a iniţiativei de reasigurare europeană, stadiul implementării sarcinilor rezultate din planul de acţiuni al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale în termenele agreate, precum şi angajamentul militarilor români la operaţia Resolute Support în Afganistan.
Programul vizitei a cuprins şi ceremonia de includere a generalului locotenent Nicolae Ciucă în Galeria de Onoare a Colegiului de Război al Forţelor Terestre Americane. Generalul Ciucă a urmat cursurile colegiului în anul 2006, obţinând un master în studii strategice. Jurnalul Militar continuă. 1 octombrie este în Armata Română Ziua Scafandrilor Militari. Vorbim cu şi despre ei după ca îi ascultăm şi pe The Killers, "Read my mind".
Realizator: Am revenit în studioul RRA pentru ultima parte a Jurnalului militar. La 1 octombrie 1976 s-a înfiinţat, la Constanţa, Centrul de Scafandri, prima unitate de acest fel din Armata României, iar ziua de 1 octombrie a devenit Ziua Scafandrilor Militari. Despre această meserie deosebită de scafandru militar ne-a vorbit comandantul Centrului, comandorul Daniel Căpăţână.
Daniel Căpăţână: În cele aproape patru decenii de activitate, Centrul de Scafandri a format pentru nevoile Armatei României, precum şi eonomiei naţionale, peste 1.000 de scafandri în diferite specializări. Aceste activităţi pe care le desfăşurăm au o complexitate deosebită, pregătirea scafandrilor de luptă în speţă fiind una care necesită multă dăruire şi multă muncă în fiecare zi.
Militarii noştri scafandri, care fac parte din Centrul 39 Scafandri, de-a lungul anilor au reuşit să ajungă la un nivel de pregătire deosebit, performant, conform standardelor NATO, aceasta realizându-se prin numeroasele participări la exerciţiile internaţionale, precum şi misiunile desfăşurate în teatrele de operaţii din Afganistan, precum şi în toate exerciţiile desfăşurate de către forţe navale în Marea Neagră, Marea Mediterană.
Această meserie de scafandru este una deosebită, de aceea în Centrul de Scafandri se desfăşoară, în fiecare an, diferite cursuri de iniţiere, perfecţionare, precum şi cursuri de scafandri de luptă, ceea ce ne impune nouă să avem o permanentă activitate de pregătire şi de menţinere a pregătirii acestora la un nivel cât mai ridicat. Cu această ocazie vă rog să îmi permiteţi să le urez tuturor scafandrilor un sincer de La mulţi ani! şi, de asemenea, să subliniez deviza scafandrilor din Forţele Navale: Dacă ar fi uşor, oricine ar putea face!
Realizator: Şi din partea noastră scafandrilor militar numai succese şi La mulţi ani! Trecem acum la un alt subiect. La mijlocul acestei săptămâni, timp de o zi, Ministerul Apărării Naţionale a avut doi miniştri, pentru că Cezar Dumitru Roşu, elev în clasa a XI-a al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Iaşi a fost, miercuri, ministru apărării pentru o zi. Colega noastră Simona Ciobanu a urmărit subiectul.
Reporter: Cezar Dumitru Roşu, elevul care a ocupat scaunul de ministru pentru o zi, a fost întâmpinat la sediul ministerului de către ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, care l-a felicitat şi şi-a exprimat speranţa că această zi va reprezenta pentru elev un reper important în alegerea viitoarei sale cariere.
Mircea Duşa: Sper ca activităţile care sunt organizate şi inspecţiile pe care le va face în unităţile militare sau în obiective ale MApN le va aprecia şi îl întrebam înainte de a face această declaraţie dacă doreşte să se orienteze spre o carieră militară, mi-a spus că intră în preocupările lui. Eu îi doresc succes în activitatea de astăzi şi cred că, după lucrurile interesante pe care le va vedea, chiar va fi convins că poate să îmbrăţişeze o carieră militară!
Reporter: Prima inspecţie a ministrului pentru o zi a fost la sediul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, unde a asistat la un exerciţiu demonstrativ. La Academia Tehnică Militară, al doilea obiectiv vizitat, rectorul instituţiei militare şi profesorii i-au prezentat oferta educaţională şi dotările pe care instituţia le deţine. Totodată, ministrul pentru o zi s-a întâlnit şi a schimbat impresii cu stundeţii din anul I. Dacă la începutul zilei cariera militară reprezenta o opţiune pentru elevul din Iaşi, la final, după experienţa trăită, Cezar Dumitru Roşu a declarat că este hotărât să urmeze acest drum.
Cezar Dumitru Roşu: După aceste două vizite m-am decis să continuu într-o carieră militară, încă nu sunt sigur în ce latură să o iau în cariera mea militară, dar sunt sigur că în această zonă voi merge. La Batalionul 2 Infanterie Călugăreni mi-a plăcut faptul că sunt foarte bine organizaţi şi sunt un colectiv foarte unit. Ca Academia Tehnică Militară mi-am dat seama că profesorii şi lectorii de acolo sunt foarte deschişi cu studenţii. Colegilor mei le voi povesti despre cum a fost această experienţă, de ce să aplice şi anul viitor, pentru că şi anul viitor va fi acelaşi proiect, şi ce m-a determinat pe mine să urmez o carieră militară.
Reporter: Evenimentul "Ministrul apărării pentru o zi", organizat în parteneriat cu Consiliul Naţional al Elevilor, are scopul de a înlătura barierele de comunicare dintre elevi şi mediul decizional şi conştientizarea responsabilităţilor unui lider cu atribuţii la nivel naţional.
Realizator: Ne apropiem de finalul "Jurnalului militar" de astăzi, aşa că ne îndreptăm atenţia şi către două dintre evenimentele culturale ale acestei săptămâni care au avut loc la Palatul Cercului Militar Naţional din Capitală. Astfel, ieri, la Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional a avut loc spectacolul "Cântecele bunicilor, interpretate de copii", eveniment organizat de MApN cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice. Iar joi, colonelul în rezervă inginer Cristian Crâmpiţă şi-a lansat la Sala Bizantină a Palatului Cercului Militar Naţional o lucrare despre prima misiune a militarilor români sub egida ONU în Somalia.
Cristian Crâmpiţă: Cartea conţine prezentarea efortului Eşalonului 2 în misiunea Unosom 2 din Somalia, conţine două jurnale autentice ale unor doamne asistente, conţine memoriile domnului doctor Drăguşin, primul comandant al Eşalonului somalez, fiind comandantul Eşalonului 1, memorii ale financiarului, ale ofiţerului cu contrainformaţii, retrospective privind evenimentele zi de zi, noi, de fapt, îndeplinindu-ne misiunea într-un război.
Realizator: Aici, "Jurnalul militar" a ajuns la final. O zi bună! Eu sunt Bogdan Silviu Răducan şi, până data viitoare, rămâneţi cu bine!