Jurnal Militar din 01.04.2017
Avioane din Marea Britanie la Mihail Kogalniceanu şi Misiune în Marea Neagră a Dragorului Maritim 30
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 03 Aprilie 2017, 10:02
Realizator: Bogdan Silviu Răducan: Vom vorbi, printre altele, despre acţiunile Dragorului Maritim 30 în Marea Neagră, despre exerciţiul de instruire prin simulare, asistat de calculator 'Danube Protector 17', despre 27 martie - Ziua unirii Basarabiei cu România, declarată din acest an sărbătoare naţională, şi despre prezentarea videoclipului "Un om mai bun", varianta Invictus, realizat cu prijinul trupei Proconsul şi dedicat echipei care va reprezenta România la Invictus Games - Toronto 2017.
Realizator: Ascultaţi Jurnal militar la Radio România Actualităţi. Dragorul Maritim 30 "Sublocotenetul Alexandru Axente" participă, în aceste zile, la etapa finală a misiunii grupării de luptă NATO împotriva minelor marine din Marea Neagră. Nicoleta Cocoş, din Biroul informare şi relaţii publice al Comandamentului Flotei are detalii:
Nicoleta Cocoş: Dragorul Maritim "Sublocotenentul Alexandru Axente" a intrat sub comandă NATO ca parte a grupării de luptă împotriva minelor marine şi a participat la exerciţiul nultinaţional "Poseidon 17", în perioada 5-13 martie. Împreună cu celelate nave din grupare, Dragorul maritim a executat misiuni specifice, în conformitate cu angajamentele luate de Forţele Navale Române privind planul de acţiune al NATO pentru creşterea nivelului de reacţie imediată în bazinul Mării Negre. Nava, cu un echipaj de 68 de militari, a acostat miercuri, 22 martie, în portul Istanbul şi a participat la etapa finală a misiunii din Marea Neagră. După ieşirea de sub comanda Comandamentului Martitim NATO, nava a luat cap-compas către portul Patras din Grecia.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 01.04.2017
În perioada 3-7 aprilie, Dragorul va participa la exerciţiul multinaţional "Ariadne 17", organizat de Forţele Navale elene în Marea Mediterană. În planul de acţiune al exerciţiului sunt prevăzute lupta contra minelor, în comun cu navele participante, dragaj mecanic cu formaţia de nave dragoare, respingerea atacului prin surprindere de către ambarcaţiuni rapide de mici dimensiuni şi de către ţinte aeriene la joasă înălţime, remorcaj, aprovizionare pe mare. Activitatea este cuprinsă în planul cu activităţi internaţionale al Forţelor Navale Române şi se înscrie în sfera măsurilor care decurg din summitul NATO de la Varşovia privind consolidarea capacităţilor operaţionale NATO pe flancul sud-estic al Alianţei.
Realizator: Vorbind tot despre implementarea planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale NATO pe flancul estic al Alianţei, atât în zona de nord, cât şi în zona de sud, vă mai informăm că în perioada 1 mai - 31 august un detaşament al Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, compus din patru avioane Eurofighter şi aproximativ 150 de militari, va fi dislocat în România, la Mihail Kogălniceanu, pentru a executa misiuni de poliţie aeriană împreună cu Forţele Aeriene Române.
Realizator: Flotila Fluvială are programate, săptămâna viitoare, exerciţii cu trageri de luptă, pe Dunăre. Premergător acestora, marinarii au participat la un exerciţiu de instruire prin simulare, asistat de calculator denumit "Danube Protector 17", organizat săptămâna trecută la Centrul de instruire, simulare şi evaluare al Forelor Navale din Constanţa. Amănunte am aflat de la şeful operaţiilor şi instrucţie din Comandamentul Flotilei Fluviale, căpitan-comandor Octavian Mocanu.
Octavian Mocanu: Scopul acestui exerciţiu a fost îndeplinit, şi anume instruirea comandamentelor de unităţi a comenzilor navelor, în ideea că aceste nave şi subunităţi vor fi conduse, săpătămâna viitoare, când vor începe exerciţiile de tragere la Pecineaga. S-a creat o situaţie tactică, şi anume pe nişte misiuni specifice perioadei de criză: supraveghere, avertizare timpurie, prezenţă terestră şi navală. Revenind la activitatea de săpţămâna viitoare, capabilităţi ale flotilei fluviale vor participa la un exerciţiu de trageri cu calibre mici, până în 14,5, în poligonul Pecineaga. Comandamentul Flotilei Fluviale, împreună cu ofiţeri din Comanda divizioanelor, vor forma o echipă de coordonare a acestor trageri. Trebuie să ne instruim aşa cum vom lupta.
Realizator: Schimbă subiectul şi mergem acum în Afganistan, pentru a afla cum se desfăşoară misiunile camarazilor noştri dislocaţi în teatrul de operaţii. O corespondenţă transmisă de ofiţerul de informare şi relaţii publice al Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii negrii", locotenet-colonel Daniel Burlacu.
Daniel Burlacu: Una din principalele misiuni pe care le execută aici, în provincia Kandahar, este patrula. Militarul se echipează cu cască, vestă, armă, muniţie şi la drum. Am stat de vorbă cu comandatul Companiei 2 Wolf Pack, căpitanul Ionel Croitoru, despre ceea ce implică pregătirea unei patrule.
Ionel Croitoru: Săptămâna premergătoare patrulei, se stabilesc ţinetele şi scopul pentru care desfăşurăm aceste misiuni. Cu 24 de ore înainte de executarea patrulei, comandatul de pluton execută pregătirea la sala de pregătire, în care stabilieşte sarcini specifice fiecărei echipe şi fiecărui militar. Cu o oră înainte, se execută toate inspecţiile pentru ca patrula să se desfăsoare conform planificării.
Daniel Burlacu: Ce simte un militar atunci cand se află în patrulă?
Ionel Croitoru: Cunoaste riscurile, este conştient de ameninţări şi este focusat pe desfăşurarea misiunii astfel încât să nu existe probleme. Este conştient că este parte dintr-o echipă, dintr-un pluton şi are sarcină stabilită şi de el depinde reuşita misiunii.
Daniel Burlacu: Cât de mult contează experienţa participării într-un teatru de operaţii pe timpul executării unei misiuni de patrulare?
Ionel Croitoru: Conteaza foarte mult această experienţă, deoarece militarul cunoaşte riscurile şi ameninţările, este mai atent, are anumite deprinderi formate din celelalte misiuni şi împărtăşeşte din experienţă aceasta colegilor noi cu care colaborează.
Daniel Burlacu: Care este sentimentul pe care-l simţi atunci când ai încheiat misiunea şi ajungi în bază?
Ionel Croitoru: Este un sentiment de împlinire. Şti că ţi-ai făcut treaba aşa cum a fost stabilit, te-ai focusat pe misiune şi ai dus la îndeplinirea cu succes a acesteia.
Aici, în Afganistan, este importantă misiunea, iar misiunea implică, evident, camarazii. Pentru câteva ore, fie zi fie noapte, militarul de află acolo unde pericolul se simte în orice clipă.
Realizator: În altă ordine de idei, vă mai informăm şi că şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a participat joi şi vineri, la Ankara, la sesiunea Comitetului Tehnic româno-turc, la nivelul Statelor Majore Generale ale celor două armate. Cu acest prilej, generalul Ciucă a avut o întrevedere cu ministrul apărării naţionale din Turcia şi a purtat discuţii cu omologul său, generalul Hulusi Akar. În cadrul întrevederii cu ministrul turc al apărării, Fikri Işik, au fost abordate subiecte referitoare la contextul regional de securitate, evoluţiile aliate în gestionarea securităţii pe flancul estic şi sudic al NATO şi dezvoltarea cooperării militare bilaterale între cele două armate. Aceste subiecte au fost abordate şi pe timpul discuţiilor dintre delegaţiile conduse de şefii celor două State Majore Generale, fiind detaliate cu precădere contextul regional de securitate şi evoluţiile naţionale şi aliate în gestionarea eficientă a provocărilor comune la adresa mediului actual e securitate.
Realizator: Şi în acest an, în programul "Şcoala altfel" sun incluse vizite în mai multe unităţi militare din aproape toate garnizoanele ţării. Printre ele se numără şi Brigada 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" din Focşani. Cum s-au pregătit militarii marii unităţi pentru acest eveniment aflăm de la comandantul brigăzii, col. Claudiu Sava.
Col. Claudiu Sava: Plecând de la premisa că fiecare militar îşi doreşte să constituie un exemplu pentru copiii săi, în acest sens înţelegem ca marea unitate să rămână deschisă către tânăra generaţie astfel încât militarii noştri să fie un exemplu pentru copiii care, peste ani, să se îndrepte cu drag către instituţia noastră. Căutăm să le arătăm copiilor cine suntem, ce facem, să le prezentăm cele mai atractive mijloace pe care militarii noştri le întrebuinţează atât în procesul de instruire, cât şi pentru îndeplinirea misiunilor care ne revin. Este o oportunitate pentru noi prin a deschide orizonturile copiilor către instituţia militară, către uniforma militară, astfel încât să realizăm o conexiune naturală cu tânăra generaţie şi cu comunitatea în care ne desfăşurăm activitatea.
Realizator: A consemnat Sonia Raicu.
Realizator: Trecem la un alt subiect: în cadrul activităţilor consacrate Centenarului Primului Război Mondial, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Cercul Militar Naţional şi Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" au organizat, joi, în Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional, masa rotundă cu tema "Reorganizarea armatei române din 1917" în relatarea căpitanului Marcel Fontaine din Misiunea Militară Franceză. Cu acest prilej, a fost vernisată şi expoziţia "Pe fronturile Marelui Război. Marcel Fontaine - de la Verdun la Mărăşeşti", ce conţine şi donaţia de fotografii ale ofiţerului francez.
Directorul Institutului pentru studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, general-maior (r) Mihai Ionescu: Manifestarea e înscrisă în calendarul de manifestări consacrate Centenarului Primului Război Mondial, încheiat, cum ştim, cu Marea Unire din decembrie 1918, prilejul fiind donaţia pe care legatarul testamentar al unui ofiţer francez, căpitanul Marcel Fontaine din Misiunea Militară Franceză, memoriile acestuia, manuscrisul acestor memorii, precum şi obiecte personale şi mai ales câteva sute de fotografii făcute de el pe frontul român în 1917 au fost donate şi constituie acum Fondul Marcel Fontaine de la Muzeul Militar Naţional. Ofiţerii francezi şi Misiunea Militară Franceză, luptând alături de armata română şi forţele armatei ruse, s-au acoperit de glorie în august, în luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, oprind ofensiva germană. De asemenea, a fost organizată şi o expoziţie în care au fost prezentate fotografii din Fondul Marcel Fontaine, intitulată "Pe fronturile Marelui Război. Marcel Fontaine - de la Verdun", pentru că el a venit direct de la Verdun de pe frontul din Franţa până la Mărăşeşti, fiind unul din combatanţii alături de regimentul românesc pe lângă care fusese ataşat, în faimoasa împotrivire de la pădurea Răzoare din zona Mărăşeştilor. O altă secvenţă a manifestării a fost prezentarea unei porţiuni a filmului "Misiunea Militară Franceză în România", produs, acum câţiva ani, de Marcela Feraru, în colaborare cu serviciile specializate în trecutul naţional din Franţa.
Realizator: A consemnat Oana Boier.
Realizator: Schimbăm subiectul, rămânem însă la istorie. sfatul Ţării de la Chişinău hotăra, pe 27 martie 1918, unirea Basarabiei cu România. Se puneau, astfel, bazele României Mari, proces finalizat prin Marea Unire de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. Din acest an, 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost declarată sărbătoare naţională. Despre importanţa şi contextul unirii Basarabiei cu România ne-a vorbit istoricul Petre Otu.
Petre Otu: La declanşarea Primului Război Mondial, la intrarea României în război, problema unirii Basarabiei cu România nu s-a pus întrucât Basarabia era parte componentă a Imperiului Rus. Marile evenimente din Rusia din anul 1917, abdicarea ţarului, aşa-numita Revoluţie din februarie, de fapt a fost în martie, după stilul nou, şi apoi, revoluţia bolşevică au determinat o renaştere naţională a Basarabiei. Procesul de reconstituire statală a acestei provincii a cunoscut câteva etape, cum ar fi crearea Sfatului Ţării, la începutul lui decembrie 1917, şi, apoi, proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti, care la 24 ianuarie 1918 şi-a proclamat independenţa, iar în final, după implozia Imperiului Rus şi încheierea ostilităţilor, practic, pe frontul oriental de la Marea Baltică la Marea Neagră, Sfatul Ţării de la Chişinău, în istorica şedinţă din 27 martie - 9 aprilie, a votat unirea cu România. A fost un vot dat în majoritate şi, în acelaşi timp, condiţionat, dar care a reprezentat primul pas al unirii din 918. La anul celebrăm o sută de ani, centenarul acestei mari realizări, unul din cele mai importante momente din istoria poporului român.
Realizator: Şi am ajuns la ultimul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi. Luni, la sediul MApN a fost prezentat videoclipul "Un mai bun", varianta Invictus, realizat cu sprijinul trupei Proconsul. Videoclipul este dedicat echipei care va reprezenta România la Invictus Games - Toronto 2017. Prezent la activitate, ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a vorbit despre proiectul Invictus România.
Gabriel Leş: Proiectul este născut din voina şi puterea militarilor noştri. Voi ne-aţi învăţat ceea ce înseamnă mişcarea Invictus şi ceea a ajuns Invictus până în ziua de azi. Împreună am reuşit să parcurgem toate etapele necesare participării la Jocurile Invictus de la Toronto. Antrenamentele se află în linie dreaptă, cu mult efort şi cu multă susţin ere. Aş vrea să le mulţumesc încă o dată Invictuşilor, care ne predau, din nou, o lecţie, lecţia că orice este posibil. Aş vrea să felicit şi să mulţumesc echipei Proconsul pentru creaţie, concepţia impecabilă a piesei. Cuvintele de admiraţie şi respect merg şi către Dragoş Bucur, care, prin interpretarea excepţională, transmite mesajul solidarităţii şi ne face să reflectăm dincolo de imagini şi să ne punem întrebări. Dincolo de limitările instituţionale, colaborarea Ministrului Apărării Naţionale cu Asociaţia Povestaşii poate fi un exemplu că poţi sparge barierele rigidităţii chiar şi în segmentul public. Împreună am ajuns aici. Mulţumiri echipei pentru efortul susţinut şi pentru implicarea de care au dat dovadă. De-a lungul timpului, Invictuşii nu au fost singuri. Când pleci în misiune, acasă rămâne familia şi cei dragi, care aşteaptă revederea şi te încurajează. Aş vrea să mulţumesc şi să apreciez efortul şi suportul constant a familiilor pentru militarii noştri, având în vedere că aşa, parcă totul pare mult mai uşor. Drumul încă nu este încheiat, multe au rămas de bifat, dar suntem convinşi că le vom duce la capăt, iar iamginile ce vor fi transmise în toată lumea de la Toronto vor aduce satisfacţia unui proiect de succes şi mândria de a fi român.
Realizator: Înainte de rămas bun, mai am de făcut o invitaţie: miercuri, 5 aprilie 2017, de la ora 14:00, la Sala de spectacole "Eusebiu Ştefănescu" a Cercului Militar Naţional, va avea loc Concertul de Paşte, susţinut de Orchestra şi soliştii Ansamblului Artistic al Armatei. Intrara este liberă. Jurnalul militar a ajuns la final.