Jurnal Militar - 25.07.2015
Vizita oficială a ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, în Portugalia şi plecarea în teatrul de operaţii Afganistan a unui nou contingent românesc.
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 27 Iulie 2015, 08:53
Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa! Şi bine v-am regăsit! Vom fi şi astăzi împreună, aşa cum suntem de obicei sâmbata la această oră, în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, exerciţiile Saber Guardian/Rapid Trident, Efort Comun şi Resolute Castle, plecarea în teatrul de operaţii Afganistan a unei noi echipe destinatre pregătirii militarilor din Forţele Armate Afgane şi "Ziua presei militare".
Primul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi va fi însă vizita oficială a ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, în Portugalia. Pe agenda vizitei, desfăşurată la începutul acestei săptămâni, s-a aflat o întâlnire cu ministrul portughez al apărării, José Pedro Aguiar-Branco, şi o întâlnire cu personalul militar român care se instruieşte pentru trecerea pe aeronavele F-16. Cu acest prilej, ministrul Duşa a mulţumit partenerului portughez pentru modul coerent în care se derulează programul strategic de înzestrare a Forţelor Aeriene Române cu aeronave F-16 Fighting Falcon.
Mircea Duşa: Programul de înzestrare a Armatei Române cu avioane multirol se desfăşoară conform termenelor stabilite. Mă bucur foarte mult, am auzit şi de la reprezentanţii militari că apreciază în mod deosebit pe piloţii români, că apreciază în mod deosebit personalul tehnic, nivelul de calificare şi de pregătire pe care îl au atunci când vin la programul de instruire, nivel care le permite să treacă foarte repede la zbor şi la realizarea obiectivelor tehnice ale avioanelor F-16. Îmi spunea unul din comandanţii de la Baza de la Monte Real că deja tehnicienii români fac verificarea tehnică a avionului înainte de decolare pentru militarii portughezi. Această cooperare se întinde pe patru ani, urmează ca primele avioane F-16 să vină în România anul viitor şi sigur să finalizăm programul în anul 2017.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 25.07.2015
Realizator: Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa. La "Jurnalul militar", acum, muzică - Ed Sheeran - "Thinking Out Loud" -, după care vorbim despre câteva dintre exerciţiile la care au participat îna ceastă săptămână militarii români.
Realizator: "Thinking Out Loud", de la Ed Sheeran. Ascultaţi "Jurnal militar" la Radio România Actualităţi. Peste 200 de militari şi tehnică din Brigada 10 Geniu şi din batalioanele de geniu ale Diviziilor 1, 2 şi 4 Infanterie participă în perioda 16 iunie-15 septembrie la exerciţiul româno-american Resolute Castle-15. Exerciţiul se desfăşoară în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" din Cincu, în comun cu militari din Batalionul 877 Geniu al Gărzii Naţionale al statului Alabama. La telefon se află acum comandantul detaşamentului românesc - rotaţia a treia - participant la acest exerciţiu, maiorul Valeriu Sacariseanu. Buna dimineaţa!
maior Valeriu Sacariseanu: Bună dimineaţa!
Realizator: Astăzi, la Resolute Castle, de la ora 11:00, se va desfăşura "Ziua distinşilor vizitatori". Sunteţi pregătiţi pentru acest eveniment?
maior Valeriu Sacariseanu: Bineînţeles că aşteptăm distinşii vizitatori.
Realizator: Cine vor fi oaspeţii dumneavoastră de astăzi?
maior Valeriu Sacariseanu: Astăzi aşteptăm vizita şefului Statului Major General, domnul general-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, a comandantului Forţelor Armate ale Statelor Unite ale Americii în Europa, domnul general-locotenent Frederick Ben Hodges şi a şefului Statului Major al Forţelor Terestre, domnul general maior Dumitru Scarlat, precum şi al altor oficiali care îi însoţesc.
Realizator: Care sunt obiectivele exerciţiului, domnule maior?
maior Valeriu Sacariseanu: Obiectivele exerciţiului Resolute Castle - 15 sunt amenajarea genistică a capacităţilor de instrucţrie din Poligonul Cincu şi instruirea în comun a geniştilor americani şi români.
Realizator: Ce aţi realizat până acum, mai exact?
maior Valeriu Sacariseanu: Mai exact, până acum s-au executat lucrări de amenajare a unui drum cu lungimea de cinci kilometri şi cinci platforme de antrenament în utilizarea armamentului, explozibililor şi pregătirea specifică a Vânătorilor de Munte, acestea constând în construcţia a 13 clădiri cu destinaţie diferită, toate aflându-se într-un stadiu de execuţie de 47%, urmând ca până la începutul lunii septembrie acestea să se finalizeze.
Realizator: Mulţumesc şi mult succes în continuare. A fost, de la Cincu, maiorul Valeriu Sacariseanu, comandantul Detaşamentului Românesc - rotaţia a treia - participant la exerciţiul Resolute Castle -15.
Trecem la un alt exerciţiu. Militari din Batalionul 151 Infanterie din Iaşi au participat în această săptămână la exerciţiul multinaţional "Efort Comun - 2015", care s-a desfăşurat în Republica Moldova, la centrul de instruire din localitatea Bălţi. Comandantul detaşamentului românesc, locotenent-colonelul Cătălin Grădinariu.
locotenent-colonelul Cătălin Grădinariu: La acest exerciţiu participă aproximativ 500 de militari din Moldova, Statele Unite ale Americii, România, Polonia şi Georgia. Obiectivele principale ale exerciţiului sunt: creşterea nivelului de interoperabilitate şi capacităţii de acţiune întrunită a structurilor participante, precum şi îmbunătăţirea proceselor de planificare a operaţiilor militare. În ceea ce priveşte activităţile practice de instruire din cadrul exerciţiului, aş putea enumera: activităţi specifice, în funcţie de control, staţionare şi mobile, executarea patrulelor pe jos şi îmbarcat, evacuare medicală, acţiuni specifice subunităţii de intervenţie rapidă, precum şi paza şi securizarea unei tabere militare. Obiectivele pe care ni le-am propus în cadrul exerciţiului "Efort Comun-2015" au fost atinse în totalitate, cooperarea cu militarii din Republica Moldova, Statele Unite, Polonia şi Georgia a fost la un nivel remarcabil.
Realizator: Locotenet-colonelul Cătalin Grădinariu, comandantul detaşamentului românesc care a participat în Republica Moldova al exerciţiul multinaţional "Efort Comun - 2015". La antrenamentele desfăşurate la "Efort Comun - 2015" a asistat miercuri şi şeful Statului Major Genetral, generalul-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, care a efectuat la mijlocul acestei săptămâni o vizită oficială în Republica Moldova. Programul vizitei a cuprins o întrevedere cu ministrul moldovean al apărării, Viorel Cibotaru, precum şi discuţii cu şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale a Republicii Moldova, generalul de brigadă Igor Gorgan. Temele abordate au vizat proiecte comune pe care le desfăşoară cele două armate, exerciţiile planificate pentru anul 2015 şi posibilitatea extinderii acestora în anul următor.
"Jurnalul militar" continuă la Radio România Actualităţi. Aproximativ 1.800 de militari din 18 state membre ale NATO şi ale Parteneriatului pentru Pace participă, în Ucraina, în perioada 18 - 31 iulie, la exerciţiul multinaţional Saber Guardian/Rapid Trident-2015. Printre ei se numără şi 70 de militari români din comandamentul Brigăzii 15 Mecanizate din Iaşi şi din Batalionul 634 Infanterie din Piatra Neamţ. Prin telefon, din Centrul Internaţional PfP din Starischi, regiunea Yavoriv, ne-a oferit câteva detalii comandamentul detaşamentului românesc, lt. col. Eugen Turculeţ.
Eugen Turculeţ: Exerciţiul Saber Guardian/Rapid Trident-2015 are ca scop antrenarea militarilor în desfăşurarea acţiunilor militare defensive şi a celor de menţinere a păcii, precum şi realizarea capacităţii de acţiune întrunită, îmbunătăţirea procesului de planificare a operaţiilor militare în mediul multinaţional, precum şi creşterea nivelului de interoperabilitate între structurile participante.
Militarii români sunt integraţi atât în structurile de comandă, în conducerea exerciţiului şi comandamentul brigăzii multinaţionale, cât şi în cadrul structurilor de execuţie: batalioanele şi companiile de manevră. Activităţile practice executate până în prezent au vizat exersarea în teren a procedurilor de operare NATO specifice deplasării în câmpul tactic, reacţii la contactul cu inamicul. Pe timpul acestor exerciţii s-au creat situaţii tactice prin care militarii noştri au reuşit să gestioneze cu profesionalism incidente de tip ambuscadă, precum şi atacuri cu foc direct sau cu dispozitive explozive improvizate. În perioada următoare, militarii români vor participa la un exerciţiu de comandament cu comunicaţii şi informaţii în teren şi, totodată, aceştia vor executa şi un exerciţiu tactic cu forţe în teren. Ceremonia de încheiere a exerciţiului va avea loc pe data de 31 iulie.
Realizator:La Bârlad s-a desfăşurat, joi, ceremonialul de plecare în teatrul de operaţii Afganistan a unei noi echipe AIAT - Army Institutional Advisory Team, destinată pregătirii militarilor din forţele armate afgane.
Şeful echipei, maiorul Olimpiu Golea: Misiunea echipei este de tip non-combat şi are ca scop consilierea, asistenţa şi pregătirea comandamentelor instituţiilor militare de învăţământ, centrelor militare de pregătire, precum şi a comandamentelor de tip corp de armată din Ministerul afgan al Apărării pe domenii de instruire astfel: resurse umane, operaţii şi instrucţie, logistică şi comunicaţii şi informatică.
Această misiune se execută alături de partenerii noştri din coaliţia internaţională şi este o continuare a eforturilor NATO de stabilitate în Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest. Pe întreaga perioadă de desfăşurare a misiunii, vom executa activităţi de consiliere şi asistenţă a armatei afgane şi vom acţiona în conformitate cu procedurile operaţionale specifice teatrului de operaţii Afganistan. De asemenea, vom depune eforturi pentru a demonstra că suntem pregătiţi pentru acest tip de misiune, pentru a reprezenta armata şi ţara cât mai bine şi la un nivel calitativ cât mai ridicat.
Echipa a parcurs toate etapele operaţionalizării, a executat pregătirea specifică misiunii în poligoane şi centre de instuire şi, în acest moment, este gata pentru executarea misiunii. Aş dori să mulţumesc soţiilor, copiilor şi părinţilor noştri care ne-au sprijinit în această perioadă de pregătire şi care ne vor sprijini moral şi în următoarele şase luni.
Realizator: Promoţia de ingineri militari 2015 a Academiei Tehnice Militare, care poartă denumirea onorifică Regele Ferdinand 150, a avut, joi, ceremonia de absolvire şi de înaintare în grad. Despre cei mai tineri ingineri militari ne-a vorbit rectorul academiei, generalul de brigadă prof. univ. dr. ing. Cristian Barbu.
Gen. brig. Cristian Barbu: Suntem bucuroşi că, în acest an, printre cei 125 de absolvenţi s-au numărat ofiţeri care au fost pregătiţi pentru toate structurile de apărare, ordine publică, securitate naţională, fiind pentru prima dată în istoria de peste 66 de ani a Academiei Tehnice Militare, când în formaţie, laolaltă, s-au regăsit 11 uniforme. Este un lucru extraordinar, pentru că ne dă speranţe şi pe mai departe că vom putea să rezolvăm problema pregătirii cadrelor de specialitate în domenii tehnice pentru aceşti beneficiari, care deja sunt tradiţionali. Între şeful de promoţie şi cel de-al doilea clasat a fost o diferenţă de doar o sutime. Între cel de-al treilea şi cel de-al patrulea clasat în ordinea universităţii a fost diferenţa de o sutime şi, surpriză, între cel de-al cincilea şi cel de-al şaselea clasat a fost diferenţa tot de o sutime. Asta înseamnă că pe parcursul a patru ani de şcolarizare, când sunt însumate peste o sută de forme de verificare universitară, diferenţa aceasta de o sutime provine dintr-o singură notă de 9 în loc de 10. A fost un moment deosebit care rămâne în istoria Academiei şi prin faptul că, anul acesta, a fost plantat ca şi pom al promoţiei un brad.
Realizator: Iată-ne ajunşi la ultimul subiect al Jurnalului militar de astăzi. 23 iulie este Ziua presei militare, o zi în care jurnaliştii în uniformă, de ieri şi de astăzi, se întâlnesc pentru a sărbători şi pentru a depăna amintiri. Colega noastră Cecilia Sfetcu a participat la eveniment nu doar ca invitat, ci şi ca reporter.
Reporter: Ziua presei militarea fost, şi anul acesta, un bun prilej de a reuni la sediul trustului de presă al MApN mai multe generaţii de jurnalişti militari.
Actualul redactor-şef al Observatorului militar, principala publicaţie scrisă a Armatei, col. Florin Şperlea:
Florin Şperlea:La 23 iulie sărbătorim Ziua presei militare. Este momentul în care, în 1859, s-a creat Observatorul militar de o echipă de ofiţeri inimoşi, col.Ion Voinescu şi lt. Grigore Lipoianu, care îşi propuseseră să aducă în acest spaţiu ceea ce deja este valabil în Occident, o publicaţie militară, pentru militari, în care, practic, evoluţia fenomenului militar este prezentată pe larg. Este un moment simbolic pentru noi, o şansă de a reuni generaţii diferite, oameni admirabili, modele profesionale, condeieri inspiraţi, oameni care au reuşit să menţină vie această idee a presei militare, sigur, presă departamentală, dar respectând totdeauna îndemnul lui Arghezi: "Cinste şi gramatică", făcută în beneficiul omului, cu dragoste pentru oameni. Le urez tuturor condei inspirat şi să fie ceea ce ar trebui să fie orice jurnalist - conştiinţa vie a epocii în care trăiesc.
Reporter: General de brigadă în rezervă Gheorghe Văduva a fost şef al trustului de presă şi membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.
Gen. brig. (r) Gheorghe Văduva: Jurnaliştii militari sunt jurnalişti de un tip special. Probabil că nici n-ar trebui ca să întrebuinţăm noţiunea de jurnalişti militari, jurnalişti din armată. Ei fac foarte multe lucruri pe care alţii nu le fac şi, mai ales, au misiunea grea de a contribui la calitatea şi puterea armatei prin cuvânt, prin imagine, prin voce, prin informaţie, ceea ce este foarte important în spaţiul cunoaşterii.
Reporter: Printre participanţi s-au aflat şi foştii noştri colegi din Redacţia militară de radio, col. (r) Eugen Pelin.
Col. (r) Eugen Pelin: Presa militară a fost toteauna evidenţiată ca având verticalitate, iar ziariştii, de bună seamă, mânuitori minunaţi ai limbii române, să aibă succes, să caute inspiraţia în lucrurile cele mai frumoase din prezent, dar şi din istoria de odinioară, care revine mereu, mereu în prezent.
Col. (r) Alexandru Ioan: Pentru mine Redacţia emisiunilor militare de radio, la începutul carierei, anul 1993 a reprezentat tinereţea şi, poate, cei mai frumoşi ani de radio, în perioada în care puteai spune orice dacă erai corect; dacă era echidistant, puteai aduce în discuţie orice fel de subiect, nu existau subiecte tabu. Aici am învăţat că nu trebuie să fii părtinitor, indiferent dacă simpatizezi sau nu simpatizezi pe cineva. Ei bine, toate acestea au reprezentat o extraordinară ocazie de a deveni un jurnalist adevărat. Din tot sufletul, cu toată admiraţia, cu toată simpatia şi cu tot respectul pentru oamenii aceştia, la mulţi ani presei militare, oriunde s-ar afla!