Jurnal Militar - 18.03.2017
Marş şi trageri la Divizionul 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale şi Detaşamentul de apărare antiaeriană dislocat pentru şase luni în Polonia
20 Martie 2017, 09:54
Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Ca în fiecare sâmbătă, de acum şi până la 9:30 trecem în revistă câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Regăsim, aşadar, printre subiectele ediţiei de astăzi a "Jurnalului militar" exerciţiul bilateral româno-american "Spring Storm 17", plecarea în misiune a Detaşamentului românesc de apărare antiaeriană, care va face parte în următoarele 6 luni din grupul de luptă NATO, dislocat în Polonia, şi Legea privind statutul rezerviştilor voluntari, ale cărei norme de aplicare sunt acum în dezbatere publică.
Realizator: Aproximativ 1200 de militari români şi americani participă în perioada 16-22 martie la exerciţiul bilateral româno-american "Spring Storm 17", organizat de Forţele Navale Române, în raioane maritime ale Mării Negre şi în zona de litoral de la Capul Midia. Exerciţiul cuprinde acţiuni complexe de apărare a litoralului românesc şi a zonelor urbane, cu sprijin naval, terestru şi aerian. Cu amănunte, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale, locotenent-colonelul Corneliu Pavel.
Audio: Emisiunea Jurnal Militar din 18.03.2017
Corneliu Pavel: Chiar dacă e weekend, chiar dacă e sâmbătă, nu stăm acasă pentru că avem o întâlnire pe plaja de la Capul Midia. Întâlnirea se numeşte "Spring Storm 17", exerciţiu bilateral româno-american întrunit. Astăzi este planificată secvenţa de debarcare pe plajă şi executarea unei operaţii întrunite amfibii. Vor debarca infanteriştii marini, români şi americani, de la bordul navei americane Carter Hall. Forţele de debarcare vor fi atacate de navele inamice care, fie vorba între noi, sunt navele purtătoare 188 şi 190, iar atacul asupra acestor nave inamice va fi realizat de fregata "Regele Ferdinand", Corveta 265 şi Dragonul Maritim 25. Elicopterul Puma Naval va survola zona debarcării pentru a transmite în timp util informaţii despre ce se întâmplă pe mare. Obiectivul principal al exerciţiului "Spring Storm 17" este creşterea introperabilităţii dintre militarii români şi americani, precum şi perfecţionarea deprinderilor militarilor în conducerea unei operaţii întrunite amfibii. Acest exerciţiu face parte din planul de activităţi al Parteneriatului Strategic româno-american şi se înscrie în cadrul măsurilor NATO de asigurare a securităţii colective a aliaţilor în zona Mării Negre.
Realizator: Locotenent-colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvând al Forţelor Navale. Luni, exerciţiul bilateral româno-american Spring Storm 17 are programate lansări de rachete antiaeriene Stinger, trageri cu obuziere de 82 de mm şi cu armamentul de infanterie în poligonul de trageri sol-aer de la Capul Midia. Şi militarii Divizionului 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale au avut o săptămână încărcată, despre care ne-a vorbit unul dintre ei.
-: Reprezint Divizionul 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale, o structură de elită a Armatei Române, fiind capabili să executăm misiuni în toate cele medii, apă, aer şi uscat. La momentul acesta participăm cu efective din cadrul unităţii noastre în principalele teatre de operaţii, reprezentând cu succes angajamentele luate de către România. Până la momentul de faţă am avut o prezenţă constantă şi continuă, profesionalismul fiind confirmat de către ceilalţi membri NATO participanţi. În această săptămână un detaşament ce se pregăteşte de următoarea rotaţie în teatrele de operaţii a participat la un modul de instrucţie izolat în cadrul căruia s-a desfăşurat un exerciţiu tactic complex, care a integrat principalele nevoi de instruire ale personalului.
Exerciţiul a cuprins atât partea de infiltrare în ascuns într-un teren variat, considerat ostil, cât şi executarea procedeelor de cercetare specială, finalizându-se printr-o acţiune directă asupra obiectivului. Exerciţiul s-a desfăşurat în condiţii meteo neprielnice confortului fizic, însă favorabile executării unei astfel de misiuni în ascuns. Pe parcursul săptămânii s-au executat exerciţii de trageri cu muniţie reală în care s-a pus accentul atât pe perfecţionarea trăgătorilor, cât şi exersarea unor exerciţii tactice care simulează condiţiile reale din câmpul de luptă. Consider că atât exerciţiul, cât şi partea de pregătire a operatorilor s-a desfăşurat cu succes şi la finalul acestei perioade putem spune că suntem pregătiţi pentru următoarele misiuni şi exerciţii la care vom participa pe parcursul acestui an.
Realizator: Trecem acum la un alt subiect, tot un exerciţiu, organizat de această dată în Bucureşti, joi, la Centrul de Cercetare Ştinţiifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie. A fost testată cu acest prilej viteza de reacţie a echipajelor mobile şi a laboratoarelor puse la dispoziţia NATO în situaţiile de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară.
col. dr. Gabriel Epure, şeful centrului: Ne-am propus ca în fiecare lună să facem astfel de exerciţii pentru a întări posibilitatea de intervenţie la astfel de eveniment. Exerciţiul a avut caracter complex, dar a constat în simularea unei intervenţii la un eveniment de natură CBRN cu deplasarea la locul evenimentului, cu detecţie şi identificare a posibilului agent, partea de izolare a zonei şi decontaminare, prelevare de probe, transport probe la un laborator autorizat, analize de probe şi raportarea rezultatelor către zona de decizie. Deci cam astea au fost etapele. Sunt două autospeciale concepute, proiectate şi realizate în centrul nostru care au ca scop detecţia, identificarea, prelevarea de probe şi transportul către un laborator autorizat - sunt echipate cu cele mai moderne echipamente de detecţie CBRN şi de protecţie. Laboratorul unde sunt duse probele este un laborator recunoscut la nivel internaţional, este cel mai bun laborator din Europa de Est şi printre cele mai bune din lume în detecţia, identificarea agenţilor de război, a precursorilor şi a produselor de degradare, competenţă recunoscută la nivel de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.
Realizator: Şi schimbăm din nou subiectul. La sediul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană 'Generalul. Gheorghe Pârvulescu' din Craiova a avut loc miercuri ceremonia de plecare în misiune a detaşamentului de apărare antiaeriană care va fi dislocat timp de 6 luni în Polonia. Detaşamentul este parte componentă a grupului de luptă NATO condus de către SUA, având misiunea de a asigura prezenţa înaintată şi consolidată în nord-estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul summitului NATO de la Varşovia. cpt Andrei Nistor: Misiunea noastră va fi de a asigura apărarea antiaeriană apropiată pentru grupul de luptă, care va fi condus de SUA, şi din care mai face parte şi o companie din Regatul Unit al Marii Britanii şi o companie din Croaţia. Este prima misiune pentru Artileria antiaeriană din România şi implicit şi pentru Batalionul 205 Apărare Antiaeriană 'General Gheorghe Pârvulescu', care va genera acest detaşament pentru Polonia.
Realizator: În altă ordine de idei mai informăm şi că şeful Statului Major General, gen. Nicolae Ciucă, a efectuat joi o vizită de lucru la Cernăuţi, în Ucraina. În cadrul întâlnirilor cu omologul ucrainean au fost discutate aspecte privitoare la stadiul cooperării între armatele celor două ţari, proiectele comune în contextul cooperării militare internaţionale, precum şi provocările la adresa securităţii din regiunea Mării Negre şi a Europei de sud-est. 'Jurnalul militar' continuă. Acum din nou muzică, Robbie Williams, "Love my life", după care mergem în teatrul de operaţii Afganistan, unde a avut loc ceremonialul de transfer al autorităţii echipei de comandă a elementului naţional de sprijin.
Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi, pentru ultima parte a "Jurnalului militar". La sfârşitul săpătămânii trecute, în baza militară din Kandahar din teatrul de operaţii Afganistan a avut loc ceremonialul de transfer al autorităţii echipei de comandă a Elementului Naţional de Sprijin. O corespondenţă transmisă de ofiţerul de informare şi relaţii publice al Batalionului 151 Infanterie Protecţia-Forţei "Lupii Negri", locotenent-colonelul Daniel Burlacu.
Daniel Burlacu: Elementul Naţional de Sprijin, ce aparţine de Comandamentul Logistic Întrunit, are rolul de a susţine logistic militarii români dislocaţi în Afganistan. Echipa de comandă a Elementului Naţional de Sprijin a coordonat, timp de 6 luni, activitatea structurilor din subordine dislocate în bazele din teatrul de operaţii din Afganistan. În această perioadă, au fost continuate proiectele începute de predecesori şi s-au derulat altele, noi, echipele Elementului Naţional de Sprijin reuşind să demonstreze profesionalismul militarilor logisticieni români, asumându-şi, de asemenea, rolul de ambasadori ai României într-un mediu multinaţional, cum este baza militară aeriană din Kandahar. În cele aproximativ 6 luni, militarii acestei structuri au parcurs peste 100 mii de kilometri, au executat reparaţii la tehnica de luptă specifică unui batalion de protecţie a forţei, şi au asigurat toate condiţiile de tranzit pentru militarii care au intrat şi au ieşit /.../ din teatrul de operaţii.
Suciu Adrian: Sunt colonelul Suciu Adrian, comandant ENS rotaţia a IV-a. Mi-am desfăşurat activitatea în perioada septembrie 2016 - martie 2017, în teatrul de operaţii Afganistan, cu un efectiv de 39 de militari. Toată perioada ne-am confruntat cu probleme şi provocări specifice, cele mai semnificative au fost asigurarea mentenanţei vehiculelor tactice, utilizate de Batalionul de infanterie şi protecţie a forţei şi conducerea diligenţelor pentru procesul de înlocuire a vehiculelor vechi cu altele noi.
Daniel Burlacu: Şeful de Stat Major al Elementului Naţional de Sprijin rotaţia a V-a, aflat la începutul misiunii, locotenent-colonel Dan Corbu.
Dan Corbu: Noi am venit cu un bagaj de gânduri, de dorinţe, de a face o muncă intensă aici, bineînţeles, susţinută de profesionalitatea fiecărui membru din cadrul echipei noastre. Ne-am instruit împreună cu elemente din comanda Batalionului 151 şi sper ca pe timpul pregătirii să fi creat convingerea că noi, aici, în teatrul de operaţii, suntem în primul rând pentru a acorda sprijin logistic structurilor luptătoare în întreg teatrul de operaţii Afganistan. Vrem să punem în practică absolut tot ceea ce înseamnă sprijinul logistic de linia a treia către structurile româneşti din teatrul Afganistan.
Realizator: Din teatrul de operaţii Afganistan a transmis locotenent-colonelul Daniel Burlacu. Mulţumesc. Revenind în ţară, vă mai informăm că ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a avut, pe parcursul acestei săptămâni, o serie de întâlniri, primele după preluarea mandatului, cu reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, şi cu cei ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria". În cadrul discuţiilor au fost trecute în revistă teme de interes comun şi au fost luate în discuţie proiectele şi priorităţile ministerului în domeniul creşterii calităţii vieţii personalului militar şi civil din Armată, cu referire, atât la cadrele în activitate, cât şi la militarii în rezervă şi în retragere.
"Jurnalul militar" continuă. Ultimul subiect al ediţiei de astăzi este, cu siguranţă, unul foarte interesant pentru mulţi dintre ascultătorii noştri: Legea privind statutul rezerviştilor militari. În acest an, pentru prima dată după 2007, când s-a desfiinţat serviciul militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naţionale va recruta 2.800 de rezervişti, bărbaţi şi femei. Recrutarea se face doar pe bază de voluntariat, nefiind vorba de serviciu militar obligatoriu. Ediţia din această săptămână a emisiunii "Euroatlantica" a fost dedicată Legii rezerviştilor voluntari, act normativ care a intrat în vigoare anul acesta, la 1 ianuarie. În prezent, sunt în dezbatere publică normele de aplicare pentru această lege, urmând ca după publicarea acestora în "Monitorul Oficial", să înceapă efectiv recrutările. Inviaţii lui Radu Dobriţoiu au fost colonelul Alexandru Adomnicăi, şeful Secţiei "Mobilizare" din Direcţia "Personal şi Mobilizare" din Statul Major General, şi colonelul Daniel Bănică, şeful Secţiei "Învăţământ" din Direcţia "Instrucţie şi Doctrină" din Statul Major General.
Alexandru Adomnicăi: Sunt criterii de recrutare generale şi criterii specifice sau particulare, pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească în funcţie de opţiuni. Deci, pentru armă, specialitate şi specializare vor fi criterii specifice, în afară de cele generale, pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească. Pentru Forţele Aeriene sunt separate baremele, pentru Forţe Terestre sunt alte bareme. Toate aceste barame sunt publicate şi cei care doresc să devină rezervişti voluntari le au la cunoştinţă dinainte şi ştiu ce îi aşteaptă.
Radu Dobriţoiu: Limita de vârstă pentru ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari sau pentru soldaţi gradaţi, domnule Adomnicăi, care este?
Alexandru Admonicăi: Nu există diferenţiere pe categorii de personal pentru limită de vârstă. Cetăţenii care doresc să devină rezervişti voluntari trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.
Radu Dobriţoiu: Pentru ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri.
Alexandru Adomnicăi: Cu particularitatea că, pentru soldaţi şi gradaţi, la momentul completării cererii de înscriere, trebuie să aibă maximum 51 de ani.
Radu Dobriţoiu: Avem două limite diferite de vârstă pentru soldaţi şi gradaţi - 51 de ani, înţeleg, şi pentru ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari - 55 de ani. Ce trebuie să ştie cei care optează, spre exemplu, pentru a fi rezervist voluntar, ofiţer, sau maistru militar?
Alexandru Adomnicăi: Pentru a deveni ofiţer rezervist voluntar, candidatul trebuie să cunoască faptul că, pe lângă procesele de recrutare şi selecţie, urmează să parcurgă un program de formare iniţială, care va fi diferenţiat pe categorii de personal. Astfel, pentru ofiţeri, acest program de formare iniţială va avea o durată de 22 de săptămâni împrăţite pe trei module: instruirea individuală, instruirea de specialitate şi instruirea de leadership. Pentru celelalte categorii de personal - maiştri militar, subofiţeri - aceste module de păstrează, numai că durata lor este adaptată categoriei de personal. Astfel, pentru maiştrii militari, durata formării iniţiale se rezumă la 20 de săptămâni, pentru subofiţeri 18 săptămâni, iar pentru soldaţii, gradaţii voluntari durata pregătirii este de 16 săptămâni.
Realizator: Fragment din emisiunea "Euroatlantica", realizator Radu Dobriţoiu. Emisiunea integrală poate fi ascultată pe pagina de net a Radio România Actualităţi. "Euroatlantica" este difuzată în fiecare joi, la Radio România Actualităţi, după ştirile orei 21:00.
Ne apropiem de final, înainte de rămas bun însă, un anunţ: Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia Informare şi Relaţii Publice, a lansat, luni, concursul naţional pentru selecţia participanţilor la ediţia din acest an a tabărei de vară pentru cercetaşi, care se va desfăşura în perioada 9 -16 iulie, la Predeal. Detaliile cu privire la organizarea taberei, condiţiile şi regulile de participare, precum şi datele de contact pot fi obţinute de pe pagina de web www.mapn.ro/tabara.
Şi cu asta, "Jurnalul militar" a ajuns la final. Vă reamintesc, astăzi, de la ora 11 şi 30 de minute, pe "Antena Satelor", puteţi asculta "Fecior la oaste", iar mâine, de la 9:30, pe TVR 1, puteţi viziona "Pro Patria", "Observatorul militar" se poate citi pe net, pe adresa www.presamil.ro. Noi, Redacţia Militară de Radio, rămânem alături de dumneavoastră, tot pe internet, pe pagina noastră de Facebook "Ora armatei" şi pe pagina de web www.romaniaactualitati. ro, în secţiunea "Emisiuni", căutaţi "Jurnal militar". Desigur că Radio România Actualităţi are, şi astăzi, de la ora 9:30, "Deschis în week-end" cu Mirela Băzăvan. Până atunci, vă las cu Nikelback - "Far Away".
Eu sunt Bogdan Silviu Răducan. Vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi până data viitoare, rămâneţi cu bine!